MOJ SIROV ŽIVOT

o hrono ishrani




STA BI TREBALI ZNATI ZA POCETAK

Razmisljala sam na koji nacin da vam priblizim kako izgleda zaista jedan moj HRONO DAN i mislim da je ovo najjednostavniji nacin. 

Restrikcija traje minimum 28 dana (4 nedelje). To je vreme kada je organizmu dovoljno da se ocisti od toksina. Licno za moj organizam je najbitnije da ga oslobodim od belog secera, belog brasna i da naucim kaka se koje namirnice konzumiraju u koje doba dana. Za druge je isto jako bitno da u tom periodu nauce u koje vreme da popiju kafi (ja nikad u zivotu nisam pila kafu), koliko i koju vrstu. Da isto tako nauce pusaci, kada nikako nije dobro da zapale cigaretu. 

Dan pocinjem sa casom mlake vode i malo nacedjenog limuna. Pokusavam da ispostujem fizicku aktivnost i hodam u mestu 1/2h, jer to mi jedino sto ja mogu sa mojom nogom da odradim. Posle toga popijem jos jednu casu ali biljnog caja i posle toga pocinjem da spremam sebi dorucak. Dok spremim dorucak i uradim fotografije, proslo je 1/2h i dorucak moze da pocne. Posle dorucka, kada prodje pola sata popijem svoju terapiju sa casom vode. Dorucak mora da bude obilan i pozeljno je da ima obavezno ugljeni hidrat u vidu hleba koji je po principima HI (hrono ishrane), puter, neko lagano meso ili jaja i salatica. Nikako nije dobro da se bude gladan do rucka, i zbog toga je pozeljno da dorucak bude obilan jer treba izdrzati 5-5,5h bez hrane jer nema nikakvog grickanja grizkanja izmedju obroka. U periodu od emsec dana postavljanja mojih fotografija imacete uvid kako bi to trebali da izgledaju obroci. 

Meso i hleb bi trebalo da imate svaki dan za dorucak, a mlecno 3-4 puta nedeljno, jaja cela 8 komada, belanca neograniceno. U mlecno spadaju samo kiselo mleko (najbolje sami da ga spremate jer nije pozeljno da u njemu bude secer, skrob i razni aditivi), mlad sir i mlada mocarela. Nista drugo od mlecnog ne bi trebalo da konzumirate. Hleb i mlecno se konzumira samo za dorucak.

Rucak moze da bude jako fin i raznovrstan ako pustite masti na volju i naucite da kombinujete namirnice. Pozeljno je da u jednom obroku bude neko jace crveno meso, povrce sirovo ili kuvano i salata obavezno. Takoce treba da se popije caj ili casa voda (nikako hladna iz frizidera) 1/2h pre i posle rucka. Rucak jedite onoliko koliko mislite da ce vam biti dovoljno do vecere. Nikako nije dobro da budete gladni izmedju obroka, jer ond atelo pocne da trosi misice a cuva masti. 

Vecera je jednostavna i lagana, Bukvalno bi mogla biti samo reda radi, ali mozete isto da pojedete kolicinu koja vam je potrebna da utolite glad. Neka bude sto jednostavnija, jedan lagani protein i neko zeleno, zuto ili belo povrce. Moze to da bude belance, belo meso, riba... Za veceru se ne jede nista od crvenog povrca jer crveno povrce ima veci GI (glikemijski indeks). Nikako ne idete na spavanje odmah posle vecere, neka prodje bar 1,5h.


Da ponovim, posmatrajuci fotografije po obrocima, vrlo brzo cete shvatiti kako sta iskombinovati... 





ZASTO NE TREBA GRICKATI IZMEDJU OBROKA

Nas organizam funkcionise savrseno, sve dok je dnevni ritam normalan. Da bi 
nase telo moglo normalno da funkcionise, najvaznije je da mu pruzimo ustaljeni 
bioritam. Da se ustane do 8h, a ide na spavanje do ponoci. Naravno to nije kod 
svake osobe moguce, jer mnogi imaju nocne smene, pa se prilagodjavaju tim 
svojim potrebama.

U periodu od 8h-20h bi trebalo da imamo 3 glavna obroka. Veoma je bitno da period izmedju obroka ne bude kraci od 5h, a ne duzi od 5,5h. Zasto ne bi trebali da jedemo nista izmedju obroka, a tu spadaju i voce i grickalice i bilo sta drugo? U toku 24h nivo insulina bi normalno trebao da postize tri puta svoj maksimum. Prilikom svakog obroka nivo insulina dostize svoj maksimu. Zatim  narednih sat vremena insulin polako pocinje da se smanjuje. Posle bilo kojeg unosa hrane, da li je to redovan obrok ili neka grizkalica, insulinu je potrebno 3h da njegove vrednosti dodju u normalu. I tek posle 3h nakon unosenja hrane u organizam, celije pocinju da se pripremaju za oslobadjanje masti. Efekat ce biti mnogo veci i intenzivniji ako u tom periodu ima bilokakve fizicke aktivnosti. Oslobadjanje masti ce izostati ili ce se sakupljanje masti povecavati ako stalno unosimo hranu izmedju glavih obroka. Cak i ako preskacemo obroke, gladujemo, efekat ce biti nezadovoljavajuci. U svakom slucaju nije dobro ni stalno nesto grizkati izmedju obroka, a ni preskakati glavne obroke.

Dovoljno je da unesemo samo jedan zalogaj bilo koje hrane, da bi se aktiviralo lucenje insulina iz pankreasa. Tako nase telo ustvari sve vreme skladisti masti koje bi trebale da se koriste za energetske potrebe organizma. Umesto da celije trose mast, one je sve vreme stvaraju iznova. Znaci, najveci razlog zasto ne bi trebali da uzimamo nikakve grizkalice izmedju obroka je taj sto nam se neprekidno gomilaju masna tkiva i nikako ne mozemo da stignemo do zeljene kilaze. Umesto da pomognemo celijama da trose masnoce, mi sve vreme sakupljamo masnocu. 

Masno tkivo treba da imamo u odredjenom procentu, ali nije dobro za organizam da ga imamo preko potrebnog procenta. Svaki visak je stetan po nasem organizmu, ali i svaki manjak je los za nas organizam jer je povezan sa mnogim poremecajima i bolestima.

Glavno i osnovno pravilo je da moramo nauciti da ne unosimo nikakvu drugu hranu izmedju tri glavna obroka.

 Tekst je svojim recima preprican iz knjige 
"Mala skola fiziologije" od dr Ana Gifing 



(klik na naslov)

Veoma cesto pitanje: "Da li starije i bolesne osobe imaju rezultate na hrono ishrani?" Naravno, imaju i ja sam to dokazala primerom na sebi. Rezultati nisu samo u gubljenju kilograma, nego i u poboljsanju zdravlja.

Kada sam pocela sa hrono ishranom, tada je vec bilo 6 meseci kako sam postradala u saobracajnoj nesreci. Zbog teske povrede stopala i komplikovane operacije, tek sam bila pocela da se ... (klik na naslov da nastavis sa citanjem)


Predlog jelovnika za vreme posta i za vegeterijance / vegane  

(klik na naslov da pročitaš tekst)

Doručak:
  • Hleb - ( napravite hleb od integralnog ovsenog i raženog brašna, dodajte malo ulja, sode bikarbone i prašak za pecivo, vode. Testo podelite na delovi i izvaljajte u loptice i stavite na pleh. Pomešajte ulje i izgnječite beli luk, mleveni lan, golicu, biber, bosiljak i premažite testo ). Uz hleb možete da pojedete domaći ajvar (bez šećera i sirćeta) i avokado
  • Jaja sa prazilukom i crnim maslinama (5-6 kom), hleb
  • Jaja sa paprikom, paradajzom, hleb ....(klik na naslov da pročitaš tekst)




Нема коментара:

Постави коментар