Ovo je bio i keto i hrono obrok. Verovatno spada još u neke.
Podloga mi se mnogo dopala, pa sam poželela da podelim sa vama recept.
Da odmah krenemo, bez suvišnih priča.
Za podlogu sam upotrebila:
- 200gr zukina (2 male zelene tikvice)
- 1 jaje
- 15gr brašna od badema
- malo soli
Tikvice narendati na krupno, posoliti i staviti u cetku da se ocedi. Dobro je ostaviti bar 1/2h. Kada je odstojalo, stiskati rukama da se sva voda ukloni. Staviti u činiju sa jajetom i brašnom, sve fino sjediniti. U podlogu možete dodati začine koje volite. Meni je bilo dovoljno samo so, jer volim posle da se fino oseti origano. Na tepsiju staviti papir, izručiti smesu i oblikovati podlogu. Ja sam ovog puta napravila da bude kvadrat, ali možete i krug. Dovoljna je debljina nekih 8mm. Rernu zagrejati na 220C, kada ubacite tepsiju, smanjite na 200C i pratite dok se peče, treba da dobije finu zlatnu boju kao što vidite na slici.
Kada se podloga ispekla možete početi sa nadevima. Ja sam moju podlogu morala da prevrnem jer moja rerna peče dole jače.
Za nadev sam upotrebila:
- 2 kašike paradajz sosa
- pregršt isečenih šampinjona
- 50gr dolaće slanine
- 50gr domaće kobasice
- 100gr mocarele
- oregano
- 50ml svinjske masti
- Šampinjone sam imala sveže, pa sam ih prethodno ispekla u tiganj na mast. Samo toliko da dobiju boju i da ispari voda. Bili su gotovi za par minuta. Upili su svu mast. Mogu šampinjoni iz konzerve oko 100ml.
Paradajz sos napravim od pelata, vode, origana, soli, bibera.
Slaninu i kobasice iseći na sitnije, a sir narendati na sitno.
Sada bih da objasnim zašto sam baš ovim redom ređala. Prvo naravno malazala podlogu sosomkoji ne treba da bude bistar, kako bi sačuvali podlogu. Preko sosa sam stavila šampinjone i kobasicu. Odozgo posula sirom. Tako sam uradila da bih sačuvala sočnost kobasica i šampinjona, jer oni su već termički gotovi. Slaninu sam rasporedila odozgo jer ona i treba da se ispeče.
Kada sam stavila u rernu da se peče, namestila sam da peče samo gore, jer podloga je već gotova, a imam i problem sa usklađivanjem temperature u rerni. Kad peče samo gore, ima da se podesi najjače i slabije. Stavila sam na najjače i pratila. Bilo je potrebno samo nekih par minuta, toliko da se sir otopi i slaninica počne da se topi.
Kada se ispeklo, mislila sam da će mi biti dovoljno samo 1/2 pice, ali ipak pojela sam sve. To je bio moj jedini obrok za ceo dan i bilo mi je dovoljno. Jedino sam kasnije pred spavanje pojela krišku kelerabe i 50gr zamrznutih malina.
Možda ja nisam ljubitelj podloge od karfiola, ali ova podloga me je skroz osvojila i verovatno ću probati još sa nekim namirnicama.