MOJ SIROV ŽIVOT

15. 9. 2018.

MINJON KOCKE KAPUĆINO


Moram da odmah kažem da su moje mere stvorene za 4 pakovanja kora za MEDENU ali može i za MAĐARICU ili MEDENU PITU. Naravno možete i sami da napravite kore ako više volite domaće.

Ja ću napisati tačne mere za 4 kolača sa po 4 kore, jer ja to tako radim, pošto meni treba puno minjona. Sve mere podelite na 4 dela i to je onda za 4 kore ili jedno pakovanje gotovih kora.

Takođe, ovde tačno piše šta sam ja koristila, a vi možete praviti zamenu namirnica ako želite.

- 1,5 litar mleka.
- 300gr bele čokolade.
- 300gr šećera u prahu.
- 300gr kristal šećera.
- 450gr maslaca.
- 5 + 2 supenih kašika neskafe.
- 240gr gustina (ili 6 pudinga od slatke pavlake).
- 4 pakovanja kora (16 kora).
Od mleka, kristal šećera, 5 kašika neskafe i gustina (ili pudinga) skuvati uobičajeno "puding" kao što to inače radite.
Kada ste ga skuvali, isključite ringlu, u to ubacite čokoladu i mešajte kod se sve ne sjedini. Ovo bi trebalo skroz da se ohladi ali poklopljeno da se ne bi uhvatila korica odozgo. Pošto ja pravim velike kolicine, fil odložim do sutra u frižideru. Ako pravite fil samo za jedno pakovanje, to će biti hladno za par sati u frižideru. Kad se skroz ohladilo, dobro mikserom izmiksati da dobijete finu kompaktnu masu. Posebno dobro umutiti maslac i šećer u prahu u penastu masu. Zatim sve to dobro sjediniti jedno s drugim i filovanje može da počne. Za 4 kore, treba 3 fila ( za svaki slučaj da napomenem). Ja odozgo stavim nesto lakše kao sto je daska za sečenje, samo da bi se kore fino zalepile za fil. Odložim u frižider i sutradan ih isečem na kockice 3x3cm uz pomoć lenjira (ravnala) ali ih prethodno ostavim u zamrzivaču 1h da se jače ohlade jer tada se seku savršeno.
Za prelivanje kockica, čokoladu otopiti sa 2 kašike neskafe na pari zajedno sa uljem, neprekidno ih mešati. Kada se sjedinilo ostaviti malo po strani da se prohladi jer se onda bolje i lakše radi. Možda malo zvuči ne logično ali kada je čokolata jako topla onda se zgusne, ali zato kada se samo blago topla, kao kada se istopi na suncu, onda je mnogo tečnija i savršena je za prelivanje  minjona. Pre nego počnete da prelivate kocke minjona, mikserom  izmutite da se keskafa skroz usitni.

Možda vi već imate svoje sisteme kako prelivate minjone čokoladom. Ja ih umočim u čokoladu i ređam na rešetku.
To je takav tip fila, isti kao i za torte, pa minjone obavezno treba čuvati u frižideru.
Za prelivanje ove količine isečenih kockica je potrebno 700gr bele čokolade i 100gr crne. Možda to baš neće biti skroz tačna potrebna mera jer sve zavisi od gustine čokolade, ali vi će te proceniti sami. Ja na 100gr čokolade dodajem 2-3 kašike ulja. Ali to ne mora da bude uvek tako jer često puta dok kocke prelivam moram da dodam još ulja jer nekad bude čokolada baš gusta.


Na ovoj fotografiji se bolje vidi kako ja to radim



MINJON KOCKE KOKOS (rafaelo)


Moram odmah da kažem da su moje mere stvorene za 4 pakovanja kora za MEDENU ali može i za MAĐARICU. Naravno možete i sami da napravite kore ako više volite domaće.

Ja ću napisati tačne mere za 4 kolača sa po 4 kore, jer ja to tako radim, pošto meni treba puno minjona. Sve mere podelite na 4 dela i to je onda za 4 kore ili jedno pakovanje gotovih kora.

Takođe, ovde tačno piše šta sam ja koristila, a vi možete praviti zamenu namirnica ako želite.

- 1,5 litar mleka
- 300gr bele čokolade
- 300gr šećera u prahu
- 450gr maslaca
- 500gr sitnog kokosa
- 100gr brašna od kokosa
- 160gr gustina (ili 4 pudinga od kokosa)
- 1 aroma od kokosa
- 4 pakovanja kora (16 kora)

Od mleka i gustina skuvati uobičajeno "puding" kao što to inače radite.
Kada ste ga skuvali, isključite ringlu u to ubacite čokoladu i aromu i mešajte kod se sve ne sjedini. Zatim dodajte brašno od kokosa i sitni kokos, i sve dobro izmesajte. Ovo bi trebalo skroz da se ohladi ali poklopljeno da se ne bi uhvatila korica odozgo. Posto ja pravim velike kolicine, fil odližim do sutra u frižideru. Ako pravite fil samo za jedno pakovanje, to će biti hladno za par sati u frizideru. Kad se skroz ohladilo, dobro mikserom izmiksati da dobijete finu kompaktnu masu. Posebno dobro umutiti maslac i šećer u prahu u penastu masu. Zatim sve to dobro sjediniti jedno s drugim i filovanje može da počne. Za 4 kore, treba 3 fila ( za svaki slučaj da napomenem). Ja odozgo stavim nesto lakše kao sto je daska za sečenje, samo da bi se kore fino zalepile za fil. Odložim u frižider i sutradan ih isečem na kockice 3x3cm uz pomoć lenjira (ravnala) ali ih prethodno ostavim u zamrzivaču 1h da se jače ohlade jer tada se seku savršeno.
Čokoladu otopiti na pari zajedno sa uljem i neprekidno mešati. Kada se sjedinilo ostaviti malo po strani da se prohladi jer se onda bolje i lakše radi. Možda vi već imate svoje sisteme kako prelivate minjone čokoladom. Ja ih umočim u čokoladu i ređam na rešetku.
To je takav tip fila, isti kao i za torte, pa minjone obavezno treba čuvati u frižideru.
Izvinjavam se zbog dužine recepta ali ne umem kraće 
Za prelivanje ove količine isečenih kockica je potrebno 800gr bele čokolade. Ja na 100gr čokolade dodajem 3 kašike ulja. Ali to ne mora da bude uvek tako jer često puta dok kocke prelivam moram da dodam jos ulja jer nekad bude čokokada baš gusta.

Ovako ja prelivam

8. 8. 2018.

TELETINA U SAFTU OD KISELE PAVLAKE


Ovo ja zovem gospodski doručak. Dan ranije se spremalo za goste, a za sutra ako ostane,  idealan je doručak za hronere. Ovo je bilo spremljeno za 5 osoba, a vi smanjite količine  ili povećajte za vaše potrebe.

-600gr teleće meso za biftek
(to sam ja imala, može i neko drugo meso bez masnoće)
- 300ml kisele pavlake
- 100ml ulja
- 1 veći crni luk
- 4 čena belog luka
- so, biber
- seckano lišće peršina
- vode po potrebi



Mogla sam da isečem 12 tanjih šnicli jer je bio takav komad mesa. Pržila sam meso u šerpu u koju će se kuvati saft, jer tako izbegnem prskanje ulja na sve strane. Svo meso sam kratko pržila sa obe strane i ređala ga na tanjir.

 U to isto ulje sam dinstala posoljen crni luk iseckan na kockice, može i na režnjeve. Kada postane mekan, dodam kiselu pavlaku, biber, beli luk na sitno rende narendan i malo vode.


 U taj saft vratim proprženo meso i fino ga poređam u šerpu. Meso treba da bude svo u pavlaci. Kad provri, smanjiti ringlu na slabiju temperaturu i pustiti da se tako krčka oko 40 minuta. Vreme zavisi od vrste mesa. Ako bi to bila piletina, dovoljno bi bilo 20 minuta. Ako je to deo od krmenadle, onda neka se krčka sat vremena.


Uz ovo divno jelo je bio i cušpajz od kelerabe za nas, a za goste od krompira.

20. 6. 2018.

MARIJANINA HRONO PRIČA



Marijana je moja komšinica i neko koga poznajem i za koga znam da je njena hrono priča zaista onakva kakvom će je ona ispričati. Mlada, uporna i pomalo tvrdoglava za svoje dobro. Ona može da bude primer svima da se i posle nekoliko godina, fino može održavati postignuta kilaža. Opredelila se da joj hrono bude stil života, a to se i vidi posle ovoliko godina.

JA:  Kako se to uopšte dogodi da se neprimetno ugojimo?

MARIJANA: Uvek sam bila malo buckasta,u osnovnoj školi ne toliko,ali nisam bila baš mršava kao ostale devojčice. Kao mala sam uvek volela da ručkam … tako su mi pričali. 


U srednjoj školi sam krenula baš da se gojim i jedno vreme sam se baš bila ugojila.Mislim da je to bilo u 16-oj godini otprilike. Ne znam tačno kako se to dogodilo,uvek sam bila malo punija, nisam baš pazila i odjednom mi se valjda počelo lepiti sve što pojedem,toliko da sam se za par meseci dosta ugojila.


JA: Kako si odlučila da smršaš?

MARIJANA: Taj moj gojazan period je trajao oko 2 do 3 godine.Uvek sam imala želju da smršam, ali evo i sad se pitam zašto nisam bila odlučnija u tome u to vreme.


Pored toga što nisam bila zadovoljna svojim izgledom, moju odluka da promenim sebe sam donela kad sam se preselila na drugi kraj sveta. Valjda iz razloga što u to vreme nisam imala društva, niti život koji sam živela pre dolaska u drugu zemlju…pa sam rešila da se družim sa sobom i radim na svom izgledu.

JA: Kakav je bio početak?

MARIJANA: Pre toga sam bila možda par puta probala neke dijete ali se završavalo sa jojo efektom. Tada sam shvatila da treba da pazim kad i šta jedem, a ne da budem na dijeti.

JA: Zašto si se odlučila baš za hrono dijetu?

MARIJANA: Za hrono sam bila šula,pa sam odlučila da se raspitam više o pravilima i svemu. Privukli su me najviše rezultati drugih ljudi i što se skoro sve jede kao i inače,samo je pitanje šta sa čim treba kombinovati.

JA:  Krenula si na hrono ishranu i kako je izgledalo, kako si se snalazila, šta ti se dopadalo, šta ti se nije dopadalo, ako je bilo i toga?


MARIJANA: Nisam bila svesna da tako neke stvari dosta utiču na organizam.Ja pre nikad nisam doručkovala,uvek sam pila kafu prvo kad ustanem, grickala izmedju obroka i nikad mi se to nije činilo kao nešto pogešno. Saznala sam šta mi od hrane prija, šta ne, i trudim se da se tako hranim.

JA: Da li se dešavala i neka greška? – Nadam se da imaš neke simpatične greške koje možeš da opišeš...

MARIJANA:  Posle odprilike 5 godina praćenja hrono ishrane, naravno da su mi se dešavale  greške ali odmah posle njih ja nastavim dalje. Uvek sam sebi govorila da ja ovako treba da se hranim i da je normalno da nekad skrenem sa puta malo. Trudila sam se i kad pravim greške , da to više budu “ hrono greške” kako sam ih ja nazvala. Na primer: da pojedem nešto za ručak, što sme samo za doručak,ili obrnuto za večeru, ili čokoladicu neku sa žitaricama bez šećera (ne sad baš milku, mada bilo je i toga)

JA: Kojom brzinom je išlo skidanje kilograma? Da li si bila zadovoljna? 

MARIJANA: Pored toga što sam krenula da se hranim po hrono pravilima, krenula sam skoro svaki dan da idem u teretanu ili da trčim ako je lepo vreme. Kako je vreme odmicalo i kako sam pocela da uviđam rezultate, sve sam bila više motivisana, pa mi nije ni padalo na pamet da prestanem. Za odprilike 5 meseci sam smršala oko 15kg.

Evo posle 5 god ništa se nije promenilo…i dalje se hranim hrono i vežbam redovno.  Jednostavno sam ušla u celu tu priču i pronašla sebe. To je sad moj svet!

JA: Da li si primetila neke promene na zdravstvenom planu? 

MARIJANA: Posto mi je inace metabolizam sporiji,sto mi je I doctor potvrdio,valjda sam se zato lako gojila; ova ishrana  mi je pomogla da otkrijem sta ne prija mom organizmu,I sta ga usporava.

JA: U celini, da li si sada zadovoljnija? Da li su vitkost i zdravlje ipak donekle povezani sa osećanjem sreće? 

MARIJANA: Odlučila sam tako da se hranim uvek, sad sam se već dosta navikla i uopšte mi nije teško.


Ima toliko lepih zdravih jela i slatkiša koje možemo sami praviti. Ako nam se jede pica, možemo je napraviti od dozvoljenog brašna. Isto tako, palačinke,mafine, torte, ceđeni sokovi…Samo  treba da se koriste zdravije namernice i da pazimo šta sa čim kombinujemo.

JA:  I za kraj, kada bi se nekim čudom opet vratila u taj period i morala da biraš dijetu, da li bi to opet bila hrono ishrana?

MARIJANA: Hrono sam preporučila i nekim svojim drugaricama koje su napravile izvanredne rezultate. Kada bih vratila vreme, volela bih da sam ranije čula za hrono i krenula zdravo da se hranim čim sam počela da se gojim. Isto tako, kao što sam napomenula, volela bih da sam bila odlučnija pre, ali verujem da dok ne osetimo na svojoj koži da možemo bolje, ni ne trudimo se da promenimo to, jer ni sami ne verujemo u to isto. Sad znam da ima bolje, i ne želim da se vratim u one loše nezdrave navike, jer sad se osećam lepo u svojoj koži.

 Za mene najveća motivacija da krenem na ovaj zdrav način ishrane su bili tuđi rezultati, zato sam i želela svoje iskustvo da podelim sa svima, možda budem motivacija nekom, kao što su meni nečija druga iskustva bila motivacija.

JA: Draga Marijana, hvala ti na divnom razgovoru. Moram ti priznati, jedva čekam da tvoje drugarice nađu malo vremena, kako bih čuli i njihove hrono priče.








14. 6. 2018.

MINJON KOCKE OREO


- 1 pakovanje kore za mađaricu
- 350gr šečera
- 500ml mleka
- 100gr čokolade
- 200gr putera
- 250gr mlevenih pečenih badema
- 400gr oreo keksa

Šećer i mleko da provri, zatim dodati čokoladu, puter, bademe i kekse. Sve dobro promešati i filovati kore sa toplim filom




Na ovaj način ih prelivan čokoladom ali svako ima svoj neki sistem....


MINJON KOCKE VANILA



Ovaj recept sam bila zapamtila od "Natašine slastice". Nisam baš sigurna koji je kolač u pitanju ali meni je ovo ispalo idealno. Malo sam morala da preuredim gramažu i zamenim neke namirnica ali osnova je njen recept. 

- 300 g bele čokolade kvalitetnije
- 1200 ml mleka
- 200gr šećera
- 160gr gustina
- 225 g butera 
- 400ml slatke pavlake
- 6 vanilin šećera
- 2 pakovanja korica za "rozen"

Stavljala sam po 7 korica i dobila sam 3 pleha


Sve je vrlo jednostavno i lako za spremiti. Skuvati gustin sa šećerom i vanilin šećerom u mleko isto kao što kuvate i puding jer je to ustvari isto. Kada se skuvao, dodati čokoladu i buter sobne temperature i mešati dok se sve fino ne sjedini. Kada se skroz ohladi izmiksati i zatim pažljivo pomešati sa ulupanom slatkom pavlakom.

Izmerim koliko sam dobila fila, i podelim na jednake delove koliko želim da imam redova. Tako je lepše jer bude sve iste debljine. Naravno ne morate merit, može se i odokativno proceniti.


Prelivanje čokoladom možete primeniti kako je vama najlakše. Na fotografiji vidite kako ja to radim.



MINJON KOCKE ARONIJA


- 900ml kompot od aronije 
- 1100ml vode ili mleka
- 300gr gustina
- 400gr crvene modeling čokolade crvene
- 300gr šećera
- 450gr butera
- 4 padovanja korica za "medenu"







MINJON KOCKE KAJSIJA


- 1L mleka
- 450gr butera
- 1kg džem od kajsije
- 200gr gustina
- 350gr modeling narandžaste čokolade
- 3 pakovanja kora za "rozen"







Ova zadnja fotografija je kombinacija dva fila, kajsija i borovnica. Uglavnom sam dobijala na kraju radnog dana nekad ovakve kombije jer tada još nisam bila počela da merim filove. Mada sa rozen koricama se nikad ne zna jer su tanke, pa ne znam koliko mi slojeva treba da bi sve bilo u dimenzijama kocke. Ipak i ove kombinacije su savršene jer  minjoni ne gube na ukusu zbog kombinovanja, čak ga i obogate.

7. 6. 2018.

MINJON KOCKE BOROVNICA


 Pronašla sam savršene borovnice u prodavnici koju drže Poljace. Kupila sam samo da bih mogla da vidim šta je i kakvo je. Međutim, oduševila sam se kada sam videla koliko je to fio spremljeno, isto kao što mi ostavljamo  zimnicu. Tegla je puna borovnica i samo sirupa ima koliko da bodovnice ogreznu u saftu. odmah sam prionula na posao da skuvam fil i da vidim da li je to što meni treba. Zbog velike količine, odmah sam pravila fil za dva pakovanja kora. Nisam imala korice za "Mađaricu" , pa sam filovala rozen korice ali sam za jedan kolač koristila 7 korica jer da sam upotrebila svih 10, tada ne bi minjon bio kvadrat jer bi premašio onih 3cm.

Napisaču količine za dva kolača:

- 14 korica za "rozen"
- 800ml borovnica u saftu
- 700ml vode
- 240gr gustina
- 450gr butera sobne temperature
- 300gr bele čokolade ili ljubičaste za modeling 

Kao što vidite nisam dodavala šećera, jer nije ni bilo potrebno. U šerpu u koju će se kuvati fil usuti borovnice sa saftom i dodati 500ml vode. U ostatak vode pomešati gustin i dobro promešati da ne ostanu grudvice. Kad voda i sirup provri smanjiti temperaturu i pomešati vodu sa gustinom, pa sve mešati još 1-2 minuta na slaboj temperaturi. Skloniti sa ringle i dodati čokoladu i mešati dok s ene istopi čokolada. Na kraju dodati buter i mešati dok se buter ne sjedini sa filom. 


Fil bi trebao da bude skroz ohlađen. Uglavnom ga skuvam popodne i kada se ohladi, ostavim ga u frižideru da prenoći. Sutradan ga dobro izmutim sa mikserom i tek tada filujem korice. Obavezno izmutim mikserom jer tako fil bude kremast. Prethodno izmerim smesu i podelim na jednake delove koliko je potrebno, kako bi svaki red fila bio iste debljine. Naravno to ne mora  ali ja tako volim.


Kore nafilovati i samo odozgo staviti nešto lakše da bi se kore slepile. Nikako nešto teže jer onda takođe kore jako omekšaju. Ja uvek stavim odozgo jedno pakovanje kora, to je 400gr i dovoljno je. Ostavim da prenoći u frižideru, a sutradan stavim u zamrzivaču da se dodatno još više ohlade jer tada se seku kocke savršeno. Znači, nikako da se zamrznu, nego samo da se još više ohlade nego što su u frižideru. 

Što se tiče prelivanja, svi imamo neke svoje sisteme, ja sam postavila fotografiju kako ja to radim i to mi se pokazalo za sada najbrže. 






Evo ovako izgleda čokolada koju ja koristim. Uvek u fil dodajem boju koja odgovara boji voća, tako dobijem intenzivniju boju fila.



MINJON KOCKE MALINE



- 1 pakovanje kore za "Mađaricu"
- 1 litar mleka
- 500ml džem od malina
- 160gr gustina
- 150gr šećera (možda i ne mora ako je džem jako sladak)
- 200gr putera

Sa 800ml mleka prokuvati džem i šećer, zatim dodati 200ml mleka promešano sa gustinom i kada provri smanjiti temperaturu na minimum i mešati još 1-2 minuta. Kada se prohladi dobro umešati puter sobne temperature. Fil bi trebao da bude skroz ohlađen. Uglavnom ga skuvam popodne i kada se ohladi, ostavim ga u frižideru da prenoći. Sutradan ga dobro izmutim sa mikserom i tek tada filujem korice. Obavezno izmutim mikserom jer tako fil bude kremast. Prethodno izmerim smesu i podelim na tri jednaka dela, kako bi svaki red fila bio iste debljine. Naravno to ne mora  ali ja tako volim.



Kore nafilovati i samo odozgo staviti nešto lakše da bi se kore slepile. Nikako nešto teže jer onda takođe kore jako omekšaju. Ja uvek stavim odozgo jedno pakovanje kora, to je 400gr i dovoljno je. Ostavim da prenoći u frižideru, a sutradan stavim u zamrzivaču da se dodatno još više ohlade jer tada se seku kocke savršeno. Znači, nikako da se zamrznu, nego samo da se još više ohlade nego što su u frižideru. 


Što se tiče prelivanja, svi imamo neke svoje sisteme, ja sam postavila fotografiju kako ja to radim i to mi se pokazalo za sada najbrže. 




Evo ovako izgleda čokolada koju ja koristim. Uvek u fil dodajem boju koja odgovara boji voća, tako dobijem intenzivniju boju fila.