21.02.2017.

ROGAČ KAO LEK

Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua koje nam daje smeđe jestive mahunane. Mahune u sebi sadrže semenke koje uvek imaju istu masu od tačno 0,18 grama. U antičko doba semenke rogača služile su za merenje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je u upotrebi i danas – karat.U upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lek, Grci i Rimljani kao prirodni desert. Rogač je super hrana, poslastica i lek…


Neka saznanja postoje da je rogač upotrebljavan još pre 4000 godina. Rogač se u prošlosti koristio i kao prirodni zaslađivač. Mnogi se sećaju rogača iz detinjstva. Možda zato što je ranije više bio u upotrebi, a možda i zato što deca vole rogač, jer je sladak i ukusan. Po boji i ukusu najviše ga porede sa čokoladom, kakaom i kafom, pa se  koristi kao zdrava zamena za iste. Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vredan, on bi vam, zbog svojih lekovitih mogućnosti mogao biti – neprocenjiv. Rogač je bogat kalcijumom, kalijumom i bakrom kao i riboflavonom. U manjim količinama sadrži E i vitamine B grupe, gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja deluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Rogač nam pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija, kao i u prevenciji dečje paralize. Zbog visokog procenta fosfora i kalcijuma rogač podstiče zdravlje zuba i kostiju i smanjuje rizik od pojave osteoporoze.


Deca koja koriste rogač u ishrani ređe oboljevaju od problema sa varenjem. To je potvrđeno i studijom u kojoj su odojčad bila lečena od proliva rogačem i konvencionalnim lekovima. Grupa odojčadi koja je lječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se grupa na konvencionalnim lekovima oporavljala dvostruko duže. Prvoj grupi se također brže normalizovala telesna temperatura i težina. Zbog svog vrednog sastava i lekovitog delovanja rogač je pogodan za ishranu odojčadi starijih od 6 meseci. Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje – kada im rastu zubići.


U studijama je pokazao da sprečava rak materice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća. Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala. Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne sudove. Konzumacija hrane bogate složenim ugljenim hidratima poput rogača značajno pomaže kod redukovanja holesterola i šećera u krvi. U jednoj studiji, grupa ispitanika koja je konzumirala svakodnevno rogač smanjila je vrednosti holesterola za oko 20 %.


Lekovite osobine rogača

- sprečava tegobe kod varenja
- smanjuje loš holesterol i šećer u krvi
- podstiče iskašljavanje i pomaže kod astme
- osnažuje imunitet
- deluje protiv alergija
- štiti udravlje srca i krvnih sudova
- jača kosti


18.02.2017.

INDIJSKI HLEB KAO PALAČINKE


- indijski hleb (klik da pročitaš recept)
- domaći ajvar  (klik da pročitaš recept)
- domaći humus  (klik da pročitaš recept)
- seme konoplje

Toliko je ova kombinacija ukusna, da sam morala da izdvojim kao recept. 
Namazala sam prvo humus, preko ajvar i posula baš obilno sa semenkama konoplje.  


Može prilog neka sveža salata. Jedan indijski hlebić ima nešto manje od 50gr kada se ispeče, tako da slobodno se fino naručkajte, da ne budete gladni do ručka.

Ovo je zaitsa jedan divan doručak sa puno proteina ako ste na postu ili vegetarijanac ili vegan ili ....


INDIJSKI HLEB SA KURKUMOM


- 200gr speltino brašno
- 50ml ulje koštica grožđa
- ~150ml mlake vode
- 1/4 kašičice kurkume
- 1 kašičica mirođije
- so 

Može i bilo koje drugo dozvoljeno brašno. Može jedna vrsta, a može i 2-3 vrste. Kako vi volite, vi tako pravite.

Pomešati brašno, kurkumu, mirođiju i malo soli samo radi ukusa. Kada ste sve suve sastojke promešali, dodajte ulje i polako dodajte po malo vode dok ne dobijete testo. Testo kada zamesite treba da bude dovoljno tvrdo da možete da ga razvijete oklagijom. Napisala sam približno 150ml vode, jer količina vode zavisi od vrste brašna koju vi upotrebite. Kada ste zamesiti testo, malo ga pospite brašnom i ostavite u neku činiju i poklopite da odstoji približno sat vremena, da se testo "odmori".

Trebalo bi da dobijete približno 400gr testa. Najbolje bi bilo da ga podelite na 8 loptica od 50gr. Razvaljajute ih oklagijom na radnu površinu koju ste posuli sa brašnom. Trebalo bi da budu prečnika ne većeg od 20cm. 

Peče se u tiganju na temperaturi kao što bi pekli palačinke. Ne treba ih previše sušiti da bi mogli da ih iskoristite i kao palačinke. Kada se ohlade držati ih zatvorene u najlonskoj vrećici ako preostanu posle doručka.

Meni je zanimljivog ukusa, a izgleda da sve više se interesujem za indijsku hranu.


16.02.2017.

HLEB SA ČVARCIMA ZA 15 MINUTA


Danas sam pronašla i ove fotografije i mislim, gotovo sam sigurna da su to moji prvi brzinski hrono hlebovi na foru pečenja za 15 minuta

- 400gr  ražanog brašna
- 100gr čvaraka izblendanih
- 1/4 kašičice soli
- prašak za pecivo
- 300ml vode

Rernu sam uključila na najjače da se greje dok ne sjedinim testo, jer rerna treba da bude već zagrejana onog momenta kad je testo formirano u veknicu. Znači, brašna su nebitna, moze da se stavi i samo jedna vrsta kao što sam ja stavila. Pripremila sam tepsiju i na nju sam stavila papir. Usula sam 300ml vode u sve ostale sastojke i brzo sam mešala rukom da dobijem čvrscu masu kako bi mogla mokrim rukama da oblikujem veknu. U mom slučaju nisam dodavala više vode, bilo je sasvim dovoljno. Odmah sam videla da je to puno testa pa sam brzo prepolovila testo na dva dela i oblikovala dve veknice da se brže i bolje ispeku. Par puta sam pokvasila ruke da bi brzo oformila veknice i dobro ih sa vodom utapkala kao da se igram sa   glinom. Prenela na tepsiju i ubacila da se peku. Tada sam smanjila rernu na 250C i bilo je gotovo za 15 minuta. Izvadila sam iz rerne ali nisam sekla sve dok s enije skroz ohladilo. 

Hlebići su veoma privlačnog mirisa i ukusa. Čvarci su odigrali odličnu ulogu.

Ovi hlebići su ugloedali svetlost dana još sada već davne 2014. godine, ali evo tek danas je i recept ugledao svetlost dana.


PIRE OD KELERABE


Danas sam videla da na nekim fotografijama imam pire od kelerabe i shvatila sam da nisam nikad postavila recept. Pa, evo da ispravim propušteno.

- 3 kelerabe
- puna kašika vlašca
- lovorov list
- suva paprika
- so, biber
- začini

Keleraba mora da bude mlada, da nema vlakna, jer se ona ne raskuvaju prilikom kuvanja. Vlašac sam stavila jer ga zaista obožavam, ali vi ne morate da stavite. Vode sipajte tek toliko da keleraba bude u vodi dok se kuva. Videćete kada će biti skuvana kada je budete probali. Skuvanu kelerabu procediti ali sačuvati malo vode jer će možda zatrebati za regulisanje gustine pirea. Iyvaditi list lovora i suvu papriku. Dovoljno je da ga izgnječite  i dobro promešate ali možete da ga i mikserom izmiksate. U pire sam dodala jos malo crnog i belog luka u prahu.

Moja deca i ja mu nismo našli nikakvu zamerku. 



11.02.2017.

KEFIR SA PSHYLIUM


Zašto je dobra kombinacija pshylium u hrono ishrani? Desava se da mnoge osobe na početku restrikcije imaju problema sa opstipacijom (zatvorom, probavom). Pshylium je idealno rešenje, ali nas takođe drži duže vremena sitim jer mu se volumen povećava višestruko. nikako ne bi trebalo preterivati sa unosom pshyliuma u organiyam jer moye da izazove kontraefekat. Jedna kašičica sadrži 5gr i sasvim je dovoljna za doručak pomešana sa kiselim mlekom ili kefirom.

Pshylium pomešan sa kefirom ako malo odstoji se fino zgusne i dobijemo gustinu kiselog mleka.

- 1/2 kašičice pshylium
- 300ml kefira


BEBA SALATE SA BELIM MESOM



- šaka baba mešane salate
- grilovano belo meso
- sok od limuna
- so, biber

Večera svakako treba da bude lagana. Čak i ako niste gladni, morate pojesti neki lagani protein i malo nekog zelenog ili belog povrća. Nisam neki ljubitelj jaja, pa mi tako ni belanca baš nisu neki dobar izbor. Zato uvek gledam da u toku dana ako spremam nešto sa piletinom, da ostane i meni za večeru.

Salata je samo prelivena sa sokom od limuna i malo bibera, a odozgo sam posula belo meso grilovano. Sasvim dovoljna večera za one koji nisu gladni, a ne bi trebalo da ne večeraju.

MLADI HRONO SITNI SIR




Ovo je jedan od najjednostavnijih i najbrzih nacin da dobijemo sir po hrono rezimu koji se koristi u restrikciji samo za dorucak. Ja cu vam objasniti tacno onako kako su mene naucile komsinice pre 40 godina. Jedino sto sam tada koristila sirce umesto limuna. 

- 1 litar mleka
- sok od jednog limuna

Najbolje je da mleko bude sa manjim procentom masnoce,  jer kada kilogrami stoje, prvo se predlozi da se smanji ili ukine mlecno. Tako da ja vama iz licnog iskustva predlazem da sami pravite sir i to sa ne vecim procentom od 2% mlecne masti. Ako kupujete domace mleko, prvo ga skuvajte, pa ostavite do sutra da se ohladi. Prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frizideru i nemojte ga poklopiti da bi se uhvatio kajmak. Sutradan skinite polako kalmak i tada stavite mleko da se zagreje ali ne da prokljuca i dodajte jedan iscedjen limun. Iskljucite ringlu i mesajte mleko dok se surutka ne odvoji od sira. Zatim pazljivo precedite u cetku i stavite nekoliko puta presavijenu gazu. Sir se za par sati ocedi od surutke, ali vi mozete da ga ostavite  i u frizideru preko noci da se cedi, tada bude tvrdji. 

07.02.2017.

DZEM OD ARONIJE


- 1 kg  aronije

Aroniju dobro operite i sameljite, i to lepo stavite na ringlu da se zagreje. Kada se zagrejalo do prvog kljuca, skinite s ringle i stavite ga u staklene tegle predhodno zagrejane u rerni.

Džem čuvajte u frižideru i jednom otvorena teglica mora odmah da se pojede.

 Možete da koristite bobice koje su vam preostale od spremanja soka.