30.10.2015.

ČUDOTVORNA SUPA


- 300ml vode ili supe
- 1/2 kasicice kurkume
- 1 kasicica seckanog lisca persuna
- 1 kasika maslinovog ulja
- vegeta ili nesto drugo
- biber, crni i beli luk u prahu

Kada voda provri, skloniti je sa ringle i dodati ostale sastojke. Posolite po ukusu. Posto supu treba "posrkati" sto topliju, vodite racuna da s ene ohladi previse, jer oda nece biti zeljenog efekta.

Pitate se sta sam smislila sa ovom kombinacijom i zbog cega je ova supa specificna. Vecina nas ima probleme sa opstipacijom (zatvorom) kada smo u nekom rezimu ishrane. Desava se da sve sto cujemo da ce pomoci mi isprobavamo. Mogu slobodno da kazem da spadam u one osobe koje jos malo toga nisu probale. Kod mene bude takvih kombinacija, da bi se neka druga osoba onesvestila od kontra reakcije, a meni apsolutno ne deluje. Takodje mi se desava da nesto novo kada probam deluje jedno vrlo, kratko vreme i onda opet "Bogu dusu, Bog je nece". 

Trenutno je ovih dana moj cudotvorac bas ova supa (juha), pa sam resila da sa vama podelim recept i nadam se svim srcem da ce i nekima od vas pomoci. Znaci, sve sto treba da uradite , je da "posrcete" sto topliju supu. Nebitno u koje vreme ali najbolje deluje u jutranjim satima umesto toplog caja ili kafe. Neka vas ne brine ukus, predivnog je ukusa i zaista se ne bi osramotili da je pred mladence postavite. Kurkumu ne verujem da neko ne voli jer ona u normalnim kolicinama ne menja ukus hrani, a ovde u kombinaciji sa maslinovim uljem i ostalim zacinima se savrseno uklopila. 

Pa eto, kome je dozlogrdilo neka proba, moze samo da dobije, ne moze nikako nista izgubiti.

p.s.smatram da glavnu ulogu preuzima maslinovo ulje u toploj supi...




29.10.2015.

MESNA ŠTRUCA SA KEFIROM


Videla sam fotografiju ovog jela kod nekog negde ali nisu pisale kolicine, nego samo postupak rada. Kolicine sam sama uskladila nekom logikom i zaista dobila sam predivno novo jelo. Ne znam kako da ga kategorizujem ali zbog zacina i ukusa mene najvise podseca na "grcki giros". Ovako sam ja to smuckala:

- 500gr mesa
- 150ml kefira
- 1 kasika gustina
- 3 jaja
- so, biber
- 1/2 kasicice oregana
- 1 kasika seckanog persuna
- crni i beli luk u prahu

  • Upotrebila sam samo belanca jer zumanca mi stvaraju problem. Kome ne smeta neka ih upotrebi u smesu sa mesom
  • Belanca sam ulupala u cvrst sneg sa malo soli
  • Meso sam samlela i dodatno u blenredu izmiksala na kratko. Vi ne morate, to sam ja htela da dobijem finiju teksturu struce
  • U drugoj posudi sam usula meso, kefir, zacine i sa nastavkom za testo sve fino mikserom izmesala
  • Zatim sam ulupana melanca dodala u smesu sa mesom i polako sa spatulom sve fino sjedinila. Izrucila sam u tepsiju koju sam oblozila papirom. To nisam trebala da uradim i bilo bi najbolje da sam stavila da se pece u silikonsku posudu. Povela sam se objasnjenjem u receptu ali je to bilo bespotrebno jer mi se papir zalepio za strucu. Dok sam to sve odlepila struca mi je malo popucala. Sledeci put cu peci u silikonskoj posudi
  • Pekla sam u tepsiju 20x20cm na 200C/60' ali i to cu sledeci put promeniti na 180C dok ne dobije lepu boju. Treba peci u posudu koja je uska i dublja, jer tada ce imati lepsi oblik ali je treba peci na slabijoj temperaturi da bi se dobro ispekla i u sredinu

Jos jedno jelo koje obecava. Sekla sam na 1cm i pravila momcima sendvice za poneti. Rekli su da im se mnogo svidela i po teksturi i po ukusu i mirisu.

p.s.hvala za recept nepoznatom autoru.ako neko prepozna svoj rad neka mi javi da ga spomenem jer ne zelim nikako da prisvajam tudje





25.10.2015.

PAPRIKAŠ SA ZAPRŠKOM


Luk iseckati na sitno i uprziti ga na malo ulja posoljenog. Kada omeksa dodati meso (stavila sam karabatake) i nastaviti sa dinstanjem. Kada se meso prodinsta, dodati krompir. Sve zajedno jos malo prodinstati, dodati zacine po zelji i alevu papriku. Naliti vode da ogrezne. Kada su krompir i meso kuvani, dodala sam mladi grasak iz konzerve. Vrilo je jos par minuta i to je to.

Nista lakse, nista brze! Podsetilo me je na detinjstvo i moj komsiluk na selu. ovo je jelo veoma brzo spremiti, a dok se paprikas kuva, mozete i druge poslove zavrsiti. Mene je podsetio miris paprikasa na detinjstvo i leto u predvecerje kada skoro iz svake kuce dopire ovaj dobro poznat miris. 


Oni koji su po ceo dan provodili vreme na njivi uz suvu hranu, jedva su cekali da dodju kuci sa njive i da pojedu nesto kuvano i toplo. Nekako je svima bilo najbrze da stave paprikas da se kuva, cim stignu kuci, pa neka se on polako krcka dok se ne porade sve obaveze po dvoristu i oko hranjenja stoke.

Mi nismo imali njive i nismo ziveli tim takvim paorskim zivotom ali sve komsije oko nas jesu, tako da smo brat i ja odrastali uporedo i sa njihovim zivotnim navikama. 

Najupecatljivije secanje je na mene ostavio bas ovaj miris. Dok smo mi deca jurcali po sokacima, igrali se zmurke i sakrivali se dovoljno daleko dok onaj koji zmuri izbroji do 100. Sve vreme trceci sokacima i sakrivanjem po coskovima kapija do nas je dopirao, iz skoro svake kuce, dobro poznat miris zaprske.

Eto, najverovatnije da ova prica nikog ne interesuje i zbog toga sam je stavila posle recepta, ali meni je to zajednicki recept, miris paprikasa i trcanje seoskim sokacima...




23.10.2015.

OVSENA PALENTA



Razmisljala sam da li da uopste postavljam recept ovog tipa obroka. Ne znam da li ga uopste neko koristi ovako. Posto su nam dve kasike ovsenih mekinja pristupacne svadodnevno u ishrani, ja se trudim da ih koristim u razlicitim oblicima jer mi to onda razbija monotoniju necega sto "moram" svaki dan da pojedem. Pa mi je bio problem kako da je nazovem jer smo navikli da je palenta od kukuruza. Ipak sam pronasla na wikipediji nesto o palenti i slozila sam se da znaci ne mora biti samo od kukuruza:

"Naziv palenta ili polenta posudjenica je iz italijanskog jezika koji je pak ovu rec preuzeo od istoimene latinske reci za jecmenu kasu." 

Eto tako, znaci, ovo sto sam ja danas postavila moze da se zove palenta od ovsenih mekinja. 


Sto se tice ukusa ne treba uopste posumnjati da se razlikuje od kukuruzne palente. Eto, kada vam dosadi ta obaveza svakodnevnog spremanja ovsenih mekinja, pocastite sebe jednom i sa palentom sa slatkim mlekom ili ako volite sa jogurtom ili cak kao prilog uz glavno mesno jelo sa saftom. Moja danasnja varijanta je bila sa slatkim mlekom uz dodatak kurkume.

- dve pune kasike ovsenih mekinja
- 200ml vode
- prstohvat soli

U vodu dodati vrlo malo soli, samo toliko da poboljsa ukus. Kada voda provri dodati polako mekinje uz neprestano mesanje. Dovoljno je da vri na slabijoj vatri minutu. Kada je skuvano ostaviti malo da odstoji kao ja, pa usuti u toplo mleko ili mozete odmah sipati kasikom u hladno zasladjeno mleko. Dodala sam malo kurkume jer volim kurkumu u mleko.

Pa izvolite, imamo jos jedan recept, pa ko voli nek izvoli!!!



TUTTI FRUTTI


A sto ne bi moglo? Obradujte ukucane sa vasim omiljenim ukusima. Kako sam pravila sladolede ima napisalo OVDE i OVDE   

Jedino treba sacekati da se zamrzne po bojama, kako bi mogli sledecu boju usuti. Ne zaboravite da proverite dubinu stapica. U mojim kutijicama stapici su na dubini do pola.

Eto, ideja je interesantna, a i verovatno ce se ukucani ili gosti obradovati.

Zeljno cekam lll fazu da mogu da pravim ove smrznute jogurte sa svezim vocem ili vocem iz kompota.



21.10.2015.

SPANAC DUKAN




- veza spanaca
- kasika maslinovog ulja
- kasika gustina

- 2dl mleka 2%mm
- 1 cesanj belog luka


Spanac dobro oprati i odvojiti od peteljki. Obariti u posoljenoj vodi. Ja ga spustam u prokljucalu vodu i cim se spusti procedim ga u cediljku. Dod se spanac cedi, cesanj belog luka narendati na sitno rende ili na pres ili iseckati sa nozem. Ja nista ne przim. U posudu u kojoj cu kuvati spanac stavim maslinovo ulje, usitnjen beli luk, gustin i polako dodajem mleko da se ne bi gustin pretvorilo u grudvice. Kada sam dobila finu zitku masu bez grudvica dodajem iseckan spanac i nastavim da mesam. Posudu stavim na blagu vatru da ne bi zagorelo i mesam sve vreme. To sve brzo provri. Dodam soli po ukusu i pustim da vri nekih 5 minuta na blagoj vatri. Ako vam je masa gusta dodajte jos mleka.

Tako pripremljen spanac je idealan prilog za mnoge varijante sa mesom ili jajima. Ja cak kombinujem sa sejtanom pohovanim ili sa tofu sirom proprzenim na teflonu.



KUVANA SALAMA



Nisam sigurna kako bi bilo najbolje nazvati ovo moje otkrice ali eto nama odlicne zamene za sve ono industrijsko sto kupujemo po prodavnicama i nikada nismo stoprocentno sigurni sta su nam sve zbrckali. 

Ovako ja inace spremam knedle od mesa ali evo sada je doslo vreme da to bude i neko jelo za sendvice, a i zaista je prakticno za poneti. Da ne bi pisala ponovo recept kako spremam meso , evo postavicu vec ono sto sam pisala, mozete procitati OVDE .

Danas sam upotrebila meso od piletine. Fino sam ocistila od kosti i koze i samlela nekoliko puta. danas nisma sa blenderom radila jer mi se zurilo ali vi obavezno uradite.

To sto vidite na fotografiji dobila sam od 

- 500gr pileceg mesa
- 1/2 kasicice zacina od povca
- biber
- beli i crni luk u prahu

Sve sam fino izmesala, napravila oblik salame i postavila na najlon foliju i dobro uvila kao bombon. U lonac koji je precnika kao i duzina salame, sam usula vode dovoljno da salama potone u vodi. Kada je voda provrila ubacila sam salamu sa najlon folijom i na srednjoj vatri se kuvalo 50 minuta. Zatim sam iskljucila ringlu, skinula najlon foliju i ostavila salamu u toj vodi u kojoj se salama kuvala. Stajalo je tako dok se skroz nije ohladilo, zatim sam izvadila iz te vode, ocedila zatvorila u kutiju i ostavila u frizideru. Tako je prenocilo i tek danas sam je sekla. Meni su ukus i miris fantasticni. Bolje bi bilo da nisma zurila i da sam meso izmiksala bilo bi kompaktnije, ali to cu obavezno uraditi vec sutra sa novom salamom.

Ovo ce nam u mnogim obrocima pomoci kada ne budemo imali ideja ili vremena. Rok trajanja u frizideru je isti kao i kod svih mesa koje spremate kod kuce. 


19.10.2015.

HLEB


- 2 kasike zobenih mekinja
- 1 kasika mlevenog lana
- 1 kasika glutena
- 1 kasika proteina
- 1 kasika gustina
- 1 kasicica suvog kvasca
- 1/4 kasicice soli
- malo zasladjivaca (da aktivira kvasac)
- 1 kasiku ulja
- 2 kasike mladog sira 2%mm
- mlake vode po potrebi



Opet nesto u pokusaju. Sve sam suve sastojke pomesala u jednoj posudi. U drugoj posudi sam razmutila sir sa malo mlake vode i sve pomesala sa suvim sastojcima. Mesila sam rukom jer sam zelela da bude cvrsto testo. Dodala sam jos vrlo malo mlake vode, jos malo kroz prste stiskala testo i ubacila ga u modlicu koju sam namazala sa uljem da se ne zaleti. Ukljucila sam rernu i ostavila testo pokriveno sa cistom krpom da kvasac pocne da dize testo. Tako je stajalo 1/2h i ubacila sam u rernu na 200C. Peklo se dok nije dobilo lepu boju, ali sam proverila i sa drvenom cackalicom da li se lepi.

Ukus je fin ali je rastresito zbog mekinja. Nije kao kada se zamesi sa brasnom. Dopalo nam se i pokusacu da ga jos usavrsavam.

p.s.sastojak koji ne zelite da ubacite u hleb, slobodno ga preskocite jer znam da se mnogi bune za gluten :)


GRILIJAS PLOCICE


10 žumanaca
- 700 gr šećera
- 400 gr seckanih oraha
- 300 gr putera ili margarina
- 2 lista velike oblande

Uprziti 400 gr šećera na slaboj varti. Kada je sav šećer karamelizovan, izliti ga u nauljen pleh i ostaviti da se ohladi i stegne. Potom ga istucati na sitne deliće.
10 žumanaca i 300 gr šećera mutiti na pari dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, prohladiti, pa umešati puter (margarin), sjediniti. Na kraju, u ohlađen krem dodati 400 gr seckanih oraha i istucani karamel šećer. Ovim filom filovati oblande, koje treba dobro pritisnuti i ostaviti na hladnom preko noći da se stegne. Sutradan seći na plocice i služiti.

PITA SA LUDAJOM


1 kg očišćene bundeve
- 500gr gotovih kora za pitu
- 1 dl ulja
- 100 gr šećera
- cimet
- šećer u prahu za posipanje

Očišćenu ludaju krupno izrendati, pa kratko propirjati na malo ulja, dok sav sok ne uvri. Dodati šećer i cimeta po ukusu. Po 2-3 kore (zavisi od debljine) filovati nadevom od ludaje, poprskati uljem, pa saviti. Složiti savijače u nauljen pleh, premazati s malo ulja i peći u rerni, na 200C/~30'. Pečenu pitu iseći na komade i posuti šećerom u prahu.


ZERBO



Ovaj kolac je veoma popularan u Banatu jer smo ga prihvatili od nasih komsija Madjara. Toliko je lak za spremanje, a tako je divnog ukusa. Kombinacija dzema od kajsija i mlevenih oraha je fenomenalna. U nasoj kuci je obavezan zerbo na slavama , rodjendanima i vecim proslavama.

Kore:
- 400 gr brašna
- 200 gr putera
- 2 žumanca
- 2 kašike šećera
- paketić kvasca

Fil:
- 300 gr mlevenih oraha (moze i više)
-  džema od kajsija

Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 50 gr putera

U brašno sipati pripremljeni nadošli kvasac (sa kašičicom šećera, brašna i malo tople vode). Dodati žumanca, šećer i omekšali puter. Zamesiti testo, podeliti na tri dela i ostaviti pola sata da se odmori.
Potom razvući testo u tri tanke kore veličine pleha. Prvu koru namazati dzemom i posuti orasima, preko staviti drugu koru i ponoviti postupak. Odozgo  bude kora. 

Peći kolač na 180C/30'. Ohlađen kolač preliti toplom glazurom od čokolade.

MLADENČIĆI


U mome kraju u Banatu, nikada niko nije spremao ovaj slatki kolac. Za njega sam saznala tek pre 8 godina, kada je u nasoj radnji dosla zena da ih naruci. Niti se u mome kraju slave "mladenci" kao u nekom delu Srbije. Vojvodina se skroz razlikuje po obicajima.

500gr brašna
- 250ml vode
- prstohvat soli
- paketić kvasca
- kašičica šećera
- narendana kora limuna
- 2 kašike ulja
- med za premazivanje

Rastopiti kvasac sa kašičicom šećera, malo brašna i tople vode, pa ostaviti da naraste. U posudu za mešenje sipati pola kilograma brašna, malo soli, pa dodati nadošli kvasac i toplu vodu. Dodati i narendanu koru jednog limuna. Zamesiti meko, glatko testo, pa ga ostaviti pokriveno oko pola sata, da naraste.
Potom testo premesiti,, razvaljati na debljinu oko jednog centimetra, pa čašom vaditi pogačice. Ređati u pleh, svaku namazati uljem i ostaviti da još malo narastu. Peći u rerni na 200C/~10' , da porumene. Pečene mladenčiće premazati medom dok su još topli i služiti.

TURSKI KADAIF


Za kadaif sam saznala tek jedne godine na Ohridu. Probala i momentalno samz nala da ce to biti moj slatkis za ceo zivot. Doduse ja ga pravim sa obicnim rezancima koje sama pravim.

500gr rezanaca za kadaif (mogu se koristiti i tanki rezanci
- 250gr oraha
- 250gr suvog grožđa
- 250gr putera
- 750gr šećera
- 750ml vode
- 1 limun

U tepsiju podmazanu puterom staviti polovinu rezanaca, pa filovati mlevenim orasima i suvim grožđem. Odozgo rasporediti ostatak rezanaca, pa preliti otopljenim puterom. Peći oko pola sata na temperaturi oko 180 stepeni, dok ne porumeni. Za to vreme pripremiti šećerni sirup od 750 ml vode i 750gr šećera, koje treba kuvati 20 minuta od momenta ključanja. Na kraju u sirup sipati sok od jednog limuna.

Pečen kadaif izvaditi iz rerne, pa pustiti desetak minuta da se prohladi, a potom zaliti sirupom. Ostaviti na hladnom mestu do posluživanja.

18.10.2015.

SARGAREPA KUGLICE


Davne 1978. godine, februara meseca, prvi put sam pravila ove kuglice za ispracaj moga brata u vojsku. Secam se svakog detalja kao da je juce bilo. Tek sam bila koji dan usla u 16-tu godinu, a vec o svemu brinula da brata dostojno ispratimo u vojsku. On je tada imao jos uvek 18 godina i tek za dva meseca je trebao da proslavi 19-ti rodjendan. E, od ovih uspomena i emocija mi se i ovog momenta place. To su emocije pomesane sa previse tuge i bola.

- 1/2kg sargarepe
- 250gr secera
- sok 
- kora limuna
- 100gr mlevenih oraha

Šargarepu narendati na najsitnijoj trenici, posuti šećerom, pa dinstati na umerenoj temperaturi. Povremeno promešati i kuvati dok ispari sva tečnost, a masa se zgusne kao za pekmez. Pri kraju kuvanja dodati sok i narendanu koru od limuna.
U ohlađenu masu dodati mlevene orahe, pa mokrim rukama formirati kuglice. Prosušene kuglice uvaljati u kristal šećer.

KEKSICI IZ MODLICA


I dan danas ih veoma rado spremam ali su to neki novi recepti po mojim projektima da se uklopimo sa zdravom ishranom. Mada, veoma rado se secam i ovih koji su takodje povezani sa detinjstvom i uspomenama koje nikada vise nece moci da se vrati jer su ostale u skroz nekom drugom vremenu.

250 gr svinjske masti 
- 250 gr šećera
- 3 jaja250 gr 
- mlevenih oraha
- 500 gr brašna tip 
- 400šećer u prahu za posipanje

Umutite mast, šećer i jaja. Sad dodajte brašno i orahe, pa dobro izradite testo. Kalupe podmažite mašću i pospite brašnom, pa ih punite testom, ne sasvim do vrha, jer će šapice tokom pečenja narasti. Treba dobro utisnuti testo, da bi odlivak bio što bolji.Ređajte šapice u pleh i pecite na 180C/~20'. Pečene šapice izvadite iz kalupa, uvaljajte u prah šećer pomešan vanilom.

KOLAC SA VISNJAMA


- 3 jajeta
- 3 soljice* secera
- 3 soljice brasna
- 1 soljica ulja
- 1 1/2 pavlake
-  prasak za pecivo

Umutiti cela jaja sa secerom, dodati pavlaku, ulje i brasno sa praskom za pecivo. Masu sipati u podmazan i brasnom posut pleh, odmah rasporediti ociscene i ocedjene visnje. Visnje ce spasti kroz testo prilikom pecenja. Peci na 200C/~30' dok porumeni. Gotov kolac posuti secerom u prahu.

*soljica za kafu

KARAMEL OBLANDE


Emocije cine cuda kada se spremaju recepti koji nas starije podsecaju na nase detinjstvo i ranu mladost. Ovo su bile omiljene oblande moga tate i najcesce su se spremale u nasoj kuci. Vec se znalo po nekom nepisanom pravilu da cu petkom kada idem iz skole obavezno kupiti pakovanje oblande. Ovaj kolac je bio obavezan, a pored njega je isla jos jedna vrsta kolaca. Uvek sam spremala brze i lake recepte jer sam imala jos mnogo obaveza u kuci i skoli. Secam se nikada nismo sekli ovu obladnu na parcice, nec bi svako sebi odsekao po duzini koliko zeli da pojede i tako smo grizkali dok gledamo TV. To je bilo kao neko nepisano pravilo, jer znam da su i moji drugari isto tako sekli ovu oblandu.

- pakovanje vecih oblandi
- 1 l mleka
- 1 kg secera
- 250 gr margarina
- 1-2 kesice vanil secerapo zelji 
- 250ml seckanih oraha
- 1 kasika kakao

Mleko i secer stavimo na sporet da se zajedno kuvaju. Malo promesamo i kuvamo na tihoj vatri. Karamel fil se kuva dugo uz često mešanje da ne bi zagoreo (najmanje sat vremena). Kad se usled dugog kuvanja napravi gušća masa boje zlatasto-braon dodamo vanil šećer i margarin i kuvamo uz mešanje dok se maragarin ne rastopi.

Oblande filujemo koru po koru rshladjenim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sledecu koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj povrsini i tek tada nastaviti sa filovanjem. Preko filovane oblande stavimo lanenu krpu i nesto tesko (mogu i knjige, pakovanja pirinca…) kako se oblande ne bi razdvojile.

Ako vam se čini da je fil previše redak, niste ga dovoljno ukuvali i mozete dodati mlevenog keksa, najlepse bude sa plazma keksom.


BAKLAVA SA MAKOM


Jos jedan recept koji ja pravim punih 40 godina. Bila je to laka i brza poslastica u nasoj kuci cesto u to vreme. Uglavnom tada sam pravila samo laka i brza jela jer sam bila dete koje je imalo puno obaveza oko kuce i skole. Danas kada spremam hranu iz tog perioda uvek mi se emocije razbuktaju i najcesce suze krenu. Volela bi da nikada nista nisam naucila da spremam ali da sam imala svoju majku kao i svi ostali moji drugovi i drugarice. Od samog rodjenja sudbina je bila surova prema meni i mojoj porodici...

- 300 gr mlevenog maka
- 1/2 kg tankih kora
- 250ml secera
- 5 jaja
- 250ml jogurt
- 250ml ulja
- 1 prasak za pecivo

Jaja umutiti sa secerom i uljem, nakon toga dodati jogurt, mak i prasak za pecivo. Filovati svaku drugu koru. Kada se utrosi sav materijal, baklavu iseci na kocke. Peci u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200˚C/30'

Kada se ohladi preliti toplim sirupom 


- 800ml vode
- 500ml secera
- 1/2 limuna isecenog na kriske
- 2 vanil secera.

17.10.2015.

PALACINKA TORTA


Moj sin je izrazio zelju da mu spremim palacinke sa nutelom umesto rodjendanske torte. Hteo je da bude nesto drugacije nego torta klasicna. Odneli su je u hotel gde slave rodjendan, tako da nemamo presek. Napisacu sta sam sve upotrebila, a ako je budem opet pravila i imala prilike da je uslikam postavicu dodatno fotografije.

edit:evo stigla fotka i sa presekom, bas sam se obradovala!

Za palacinke

- 3 jajeta
- 1/4 kasicice soli
- 1 kasiku secera
- aroma vanile
- 10 kasika belog brasna
- 100ml ulja
- mleka po potrebi

Od sastojaka sam zamesila palacinke, a mleka sam dodavala dok nisma dobila dovoljno bistru masu, da mogu da pravim tanke palacinke.



Za fil sam koristila

- nutela
- 600ml slatke pavlake

Palacinke sam pekla u tiganju za palacinke precnika 26cm. Slagala sam tortu u obrucu koji se pomera, a obruc je dimenzije 25cm. Kada su se palacinke ispekle i skroz ohladile, pazljivo sma ih poredjala jednu na drugu na darnu povrsinu. Preko palacinki sam stavila postolje od obruca i obrezala palacinke da dobijem identicne dimenzije kao obruc. Vrlo malo sam imala otpada jer je mala razlika bila u pitanju. Ulupala sam vrhnje od 600ml slatke pavlake da imam za filovanje. Neizmenicno sam filovala palacinka+nutela+vrhnje+palacinka+...  tako sam isla neizmenicno dok nisam stigla do kraja obruca. Zadnje mi je bila nutela. Utrosila sam 10 palacinki, svo vrhnje koje sam ulupala i 700gr nutele. 


Ostavila sam u frizideru preko noci da se sve fino stegne. Sutradan sam otkopcala obruc i oslobodila tortu. Ulupala sam vrhnje sa preostalih 

- 400ml slatke pavlake
- 5 kasika neskvika

Sa tim vrhnjem sam oblozila celu tortu i ukrasila je kandiranim tresnjama. 

Torta jeste uzasno kaloricna ali s obzirom da ce se posluziti njih 20 mladih i zdravih, onda nije ni tako mnogo.



16.10.2015.

LAZANJE DUKAN


Sve se dobro uklopilo, pa cu ipak napisati recept, kako sam ja to radila. Najverovatnije lazanje svi pravimo po svojim nekim navikama, ali evo pokazalo se da sam dobro odradila posao. Sekla sam je prohladjenu da bi fotografije bile bolje. Iskrena da budem, nisam bila sigurna sta ce do kraja biti sa ovom mojom lazanjom, jer nisam tacno znala kako ce se ove palacinke ponasati u tepsiji u rerni sa svim nadevima. Danasnja smesa za korice ili palacinke, je sasvim drugacija od dosadasnjih zbog jednog sastava, a to je gluten. Sve je bilo mnogo lakse i jednostavnije sa dodatkom glutena.

Za ove korice sam upotrebila mnogo toga, ali na kraju je to bio obrok za nas troje, mada je moglo biti i za cetvrtog, nego smo podelili na kraju i to zadnje parce da ne ostaje i da se ne susi.


- 100ml belanca (ili 2 jaja)
- 2 kasike mekinja
- 1 kasika gustina
- 1 kasika samlevenog lana
- 1 kasika glutena
- malo soli
- mleko 2%mm po potrebi 

Prvo sam pomesala sve suve sastojke, pa sam dodala malo ulupana belanca i onda sam polako dodavala mleko do zeljene gustine. Mleka je islo vise nego obicno jer gluten dosta upija tecnost. Kada sam sve fino umutila, ostavila sam u frizideru da odstoji nekih 1/2h da mekinje i gluten upiju tecnost. Pekla sam ih na tiganju 26cm precnika. Dobila sam 9 palacinki, ali su moji momci pojeli 4, tako da sam pravila lazanju samo sa 5 palacinki, ali ne bi ni trebalo vise staviti.


Za nadeve sam upotrebila

- 400gr mlevenog mesa
- 1 veci luk
- 1/2 litre gusceg soka od paradajza
- so, biber
- oregano

Prvo sam luk isecen na kockice dinstala na vodi posoljen, pa sam dodala meso. Kada je meso promenilo boju, dodala sam biber, oregano i jos malo soli. Zatim sam dodala paradajz i sve zajedno se krckalo na slaboj vatri 20 minuta.

Zatim sam napravila preliv od sira. U blender sam ubacila 
- 100ml belanaca (ili dva jaja)
- 200gr sitnog sira
- mleka po potrebi
- so


Sve sam izmutila da dobijem guscu masu sa kojom mogu da mazem po koricama i na kraju da namazem gore preko nafilovanih lazanji.

Neizmenicno sam filovala kora+saft od mesa+preliv od sira. Sve tako dok nisam potrosila kore. Odozgo sam namazala sa prelivom od sira i stavila u zagrejanu rernu na najjace i ond aje smanjila na 200C. Peklo se 20 minuta.



SLADOLED SA KEFIROM


Danas nova vrsta sladoleda. Onaj od juce je dobio odlicne ocene od strane mog najstrozijeg zirija, moje dece. Eto, vidi se da je preosta i jedan od juce koji je pravljen sa aromom zelene jabuke . Danasnji je malo drugacijeg sastava jer su deca htela da bude vise vodnjikav, a manje mlecan. Za ovaj sam upotrebila

- 200ml kefira 2%mm
- 100ml mleka 2%mm
- 120ml vode
- aroma brusnice
- zasladjivac

Sve sam fino pomesala, usula u kalupe, poklopila sa stapicima i ostavila da odstoji ceo dan. Ne znam tacno koliko je potrebno vremena da se skroz smrzne, ali nama se nije zurilo, pa nismo ni proveravali sve do veceras.

Jedan sladoled ima 60ml zapremine i sasvim je dovoljno da se zasladimo. Ovaj nije bio skoro nista sladak jer sam htela da se bas oseti aroma brusnice.





BUZARA-Jagoda Nikolic



Jagoda Nikolic je spremila predivan recept sa kozicama. Hvala Jagoda na divnom receptu.Evo kako je to Jagoda uradila:

 " Kupit 1/2 kg kozica, skinuti im glave, oprati pod mlaz vode i stavit da se procijede.

U međuvremenu na 
malo svinjske masti i 2-3 žlice biljnog ulja dinstat na lagano 1 kapulu na sitno. Dodat 3 sitno izrezana češnjaka, pola vezice usitnjenog peršina, malo crnog papra, malo kajenskog papra, soli, promiješat, stavit malo kozica pa posut mrvicama, pa opet kozice, pa mrvice, kozice, mrvice, malo protrest, dodat 1 žlicu slatke crvene paprike u prahu, dolit vode, stavit još malo usitnjenog peršina i češnjaka, nakon pola sata dodat 2 dcl bijelog vina, dinstat još pola sata i to je to. (Lagano miješat povremeno za drvenom žlicom).
Posebno u hladnu posoljenu vodu dodat 10 dkg špageta, oni su govoti 5 minuta nakonšto voda provre. Procijedi i servirat kao na slici. "

Divan recept Jagoda 


15.10.2015.

SLADOLED DUKAN



Sladoled sam pravila da se nadje ako nekom zatreba. Moj sin, kome smo jedno drugom podrska u ovoj ishrani, poceo je da brlja, a mene dusa boli zbog toga. Njemu ide mnogo bolje nego meni i mnogo mi je zao sto pravi gluposti sa glupom hranom. Juce je kupio kutiju sladoleda i naravno pojeo sve, 450ml...
E, to je jedini razlog zbog kojeg sam pravila dukan sladoled. Nadam se da nece vise imati glupe avanture, jer zaista mi nije jasno zasto to radi, kada je tek na pola puta. Danasnji sladoled je najobicniji ali je zaista preukusan. Ukusniji je od nekih iz prodavnice.

Moja kutija za sladoled ima zapreminu 480ml. Svaki stapic ima 60ml.

- 200ml jogurta 2%mm
- 280ml mleka 2%mm
- 1 kesica jolly rancher (prah za sokove)

Sve zajedno sam usula u posudu i mesala nekih 20 sekundi sa penaricom. Verovarno od limuntusa, koji se simbolicno nalazi u prahu za sok se blago zgusnulo sve. Bitno je da prilikom sipanja u modlice ne bude pene, jer ona posle spadne i na tom mestu ostane prazno posle zamrzavanja.

 *Sladoled mozete koristiti od druge faze. Mada moze i od prve, ali ja ne preporucujem slatke ukuse u prvoj fazi...