31.08.2015.

KOLAC SA SIROM I KAJSIJAMA- Milica Knezevic



Milica Knezevic nas je opet obradovala sa jos jednim divnim vocnim receptom. Zahvaljujuci njenom strpljenju mozemo da vidimo izradu u svim etapama. Hvala Milice na divnom receptu.

testo:

- 250gr brasna
- 30gr secera
- 125gr hladnog putera
- 1 jaje
- 3 kasike tople vode
- prstohvat soli

 fil:

- 500gr kompot od kajsija
- 500gr mlados sira
- 100gr secera
- 200ml slatke pavlake
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- korica limuna izrendana





Od sastojaka za testo zamesiti glatko testo, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frizideru sat vremena da se "odmori". 

Kada se "odmorilo", stavite testo izmedju dva lista papira za pecenje ili providne folije i oklagijom razvijte dimencije koje su vam potrebne da oblozite tepsiju kao na fotografiji.

Pomesati sve sastojke za fil osim kajsija. Kada ste sve lepo sjedinili izlijete u tetso koje ste pripremili. Odozgo poredjajte kajsije i pecite u zagrejanoj rerni na 180C/45'







29.08.2015.

OTVORENA PAPRIKA SA TESTENINOM


Ovo je s namerom spremano da bude otvorena punjena tikvica. Ali zbog niza okolnosti koje su mi se izdesavale od ranog jutra, ipak je spremana otvorena paprika. Pred kraj kuvanja smo zakljucili da nam mozda nece biti dovoljno za sve nas, pa smo se odlucili za varijantu sa testeninom. Nismo se pokajali, super je ukusno, a imali smo i goste da pocastimo.


- 500gr mlevenog mesa
- 1 veca mesnata paprika
- 800ml oljuscenog paradajza isecenog na kockice
- so, biber, zacini
- 600ml vode
- 180gr testenine
- 30ml ulja

U zagrejano ulje sam proprzila meso dok se nije sve fino odvojilo. Tu sam dodala naseckanu papriku, so, biber, seckano lisce zeleni, crni i beli luk u prahu. Posle par minuta sam usula paradajz kojem sam skinula ljusku i iseckala ga na sitno. Kada je provrilo, smanjila sam temperaturu i poklopila. Tako se krckalo nekih 20 minuta. To je trebalo da bude gotovo i da bude otvorena punjena paprika. Ali posto nije bilo dovoljno za sve, nalila sam 600ml vode i kada je provrilo ubacila sam testeninu i jos malo posolila. Moja testenina se kuvala 10 minuta, i onda sma iskljucila i ostavila po strani. Kada sam iskljucila bilo je jos dosta tecnosti, sve je ogrezlo u tecnosti. Ali posle 20 minuta testenina je sve lepo upila i super je bilo. 

Slikala sam dok jos nije sve upilo, jer nisam mogla da cekam duze. Uglavnom ako su deca kuci, ja ostanem bez fotografija, jer nece niko da me ceka da prvo uslikam.

Da, htela sam i da objasnim, zasto ja ponekad kuvam sa povrcem u prahu, a ne sa svezim povrcem. Pa, jednostavno zato sto tako moja deca traze. Ponekad se zale da im ide na grlo luk, pa kada mi kazu da stavim u prahu, ja onda tako i uradim. Ali, moram priznati da je sa prahom i jako lepo i brzo kuvati, tako da i meni to odgovara, jer mene moje noge bas ne sluze na duge staze, vec samo na neko krace vreme. 


28.08.2015.

POGACICE ZA PARTY (sir i cvarci)


Danasnje pogacice su radjene po istom receptu kao i one pogacice  od pre neki dan , ali su bile toliko fine da mi je bilo zao da ne postavim fotografije. Dok su danas moja deca spremala ove pogacice za njih, da  ponesu na neku rodjendansku zabavu veceras, nisam mogla a da se ne setim kako su ove pogacice postale best sellers u Toronto. Osvojili smo musterije sa njima isti dan kada smo ih pustili u proizvodnju. O njima imam puno da pisem, pa cu jedan dan napisati poseban post o nastanku pogacica u Torontu.... mojih ruku delo.










COKOLADNA TORTA - Milica Knezevic


Milica Knezevic je uradila predivnu tortu za mladence. Hvala Milice na predivnom receptu i divnim fotografijama.


Kora:
-  6 jaja
- 130 gr brašna 
- 65 gr gustina
- 40 gr kakao praha
- 1/2 kašičice cimeta

- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 80 gr mlavenih lešnika
- 40 gr otopljenog putera





Fil: 

- 150 gr crne otopljene čokolade 
- 100 gr melevenih lešnika 
- 50 gr šećera u prahu
- 400 ml slatke pavlake
- 6 kašičice San Apart ( to je nešto kao šlag fix)


Za natapanje kora malo kafe, Baileys, po zelji...


Krem za premazivanje torte:
- 80 gr nutele
- 120 gr maskarpone sira
- 50 gr otopljene crne čokolade
- prstohvat soli


Ukrasiti po zelji





Potupak: 

jaja umutiti uz dodavanje šećera. Sve suve sastojke osim lešnika prosejati i lagano rukom umešati u umućenu kremu, dodati lešnike i na kraju puter.
Peći u tepsiji veličine 26 cm, na 170 stepeni bez ventilatora oko 35 minuta. Proveriti čačkalicom koru. Kada je kora pečena izvaditi je, umotati u kuhinjsku krpu ili stoljnjak i potpuno je ohladiti. Moze i preko noći. 


Pripremiti fil: 
u super secku izmiksati lešnike i prah šećer, pa u to dodati otopljenu čokoladu i izmikasati da se dobije smesa slična nugatu. Treba da bude gusto. Odloziti tortu u frizider da se ohladi na nekih 45 minuta. 




Potom sledi filovanje. 
Izvaditi pripremljen "nugat" malo ga izmiksati ručnim mikserom, i dodati šoljicu hladne slatke pavlake, i zatim dodati ostatak i 6 kašičica San Apart-a. San Apart odmah steze fil i ne mora da se čeka kao sa šlag fix-om. Odmah filovati uz natapanje kora po zelji. Tortu staviti u frizider da se malo stegne i pripremiti fil za premazivanje torte. Izmešati sve navedene sastojke i premazati tortu. 

Ukrasiti po zelji!

Prijatno!!!










23.08.2015.

SHANGHAI NOODLES


Ekonomican dorucak od obilne vecere. Nije uradjeno namenski ali je ipak odlicna kombinacija. Sinic smo za veceru imali  piletina i keleraba , a jutros sam iskoristila saft koji je ostao od sinoc. 

Od sinocne vecere je ostalo dosta safta i koje parcence mesa. U taj saft sam jutros ubacila 

- 400ml vode
- 200gr sangajske testenine
- so

Procenila sam da safta ima dovoljno za 200gr testenine uz dodatak 400ml vode. Procena je dobra bila. Testenina se kuvala uz povremeno mesanje. Kada je bila testenina gotova, iskljucila sam i ostavila da odstoji 15 minuta, kako bi testenina mogla da "popije" ostatak suvisne tecnost. Ovo je bilo za dve porcije.

Eto, fina ideja kada vam ostane safta od gulasa. Naravno mozete bilo koju testeninu da upotrebite.



PILETINA I KELERABA


Kada vidim lepu svezu kelerabu u prodavnici, zao mi je da je ne kupim. Bude ih u prodaji preko cele godine, ali ove u letnjem periodu su mnogo socnije. 

Spremila sam za veceru dinstanu kelerabu sa piletinom i zaista je predivnog ukusa. 

- 500gr piletine bez kosti i kozice
- 300gr narendane kelerabe
- 2 vece glavice crnog luka
- 50ml ulja
- 1 kasika seckanog zelen lisca
- 1 kasicica kurkume
- so, biber
- malo tucane ljute paprike
- na vrh malog noza sode bikarbone

Luk iseckati na kockice, kelerabu narendati na krupno rende, meso (ja sam koristila belo meso) na krupnije kockice 3x3x3cm. Prvo dinstati luk na zagrejanom ulju sa malo soli. Posle 5 minuta staviti vrlo malo sode bikarbone, promesati, smanjiti temperaturu na minimum i poklopiti. Luk ce se sa sodom brzo izdinstati i bice mnogo sladji i ukusniji. Kada je proslo 5 minuta, luk se sav istopio i sada mozete da uspete rendanu kelerabu, promesajte dobro i poklopite. Keleraba nije kao krompir i njoj treba mnogo vise vremena nego krompiru da bi se dobro skuvala. Ne bi trebalo da dodajete vode, jer luk i keleraba ce dosta pustiti tecnosti, a vi uvek drzite poklopljeno da voda ne bi isparila. Ako vam ne polazi za rukom da sacuvate tecnost, vi dolivajte po malo vode dok se keleraba ne izdinsta. 

Kada je keleraba skoro gotova ubacite meso, seckano lisce zeleni, biber, ljutu tucanu papricicu i promesajte. Ako treba dolivajte vode ili ako imate tecnosti od kuvane supe. Vodite racuna da ne bude mnogo tecnosti jer ce na kraju biti bistro ako ima viska tecnosti. Na kraju kada je meso skuvano dodajte kurkumu i promesajte. Neka vri samo jos 1-2 minuta i gotovo je.

Keleraba i luk su se lepo slozili i dobio se pravi gulas sa puno safta i predivnog ukusa.


20.08.2015.

HRONO CAROLIJE


Ko je to rekao da u Kanadi nema da se kupi odlicno domace dimljeno meso. Da li sam ja pomalo zaboravila miris i ukus dimljenog mesa kod nas (a nisam zaboravila!), ali ovo je fenomelnog ukusa, mirisa i vrhunskog kvaliteta. 

Hvala Vam divne nase komsije sto postojite i sto nam pomazete da ublazimo nostalgiju. 

Divni ste!!!





18.08.2015.

BOROVNICA U MAFINI



- 100g svetlog brašna
- 50ml agava sirupa
- 1/2 kasicica praška za pecivo
- 60gr maslac (moze i slan)
- 60ml slatke pavlake
- 1 jaje
- 100g borovnica

Dobro umutiti sve sastojke osim borovnica. Kada ste umutili smesu, dodajte borovnice i pazljivo ih pomesajte spatulom da ostanu cele. Usuti u podmazane modle.

Zagrejati pećnicu na 180°C/20' (3 mafina)

Slast u testu se toliko i ne oseti, ali kiselost od borovnica daje divan ukus i miris.







12.08.2015.

BECKA SNICLA


Razmisljala sam da li je uopste potrebno postavljati recept za sniclu. Pa, mozda i jeste, a i zasto ne bi zapisali, mozda nekog interesuje kako to drugi rade. Moja izrada snicli je prosla kroz evoluciju dok nisam spremila idealan recept. U pitanju je samo par caka koje mnogo znace.


Za Becke i Karadjordjeve snicle uvek koristim meso za pecenicu, najmekse je i najlakse se radi sa njim. Isecem meso na kolutove debljine 5cm i stavim ga izmedju dva najlona i ravnom stranom cekica za meso izlupam sa obe strane na zeljenu debljinu. Tako izlupano meso ne solim  niti stavljam bilo kakve zacine.
U jaja stavim so, biber, seckano suvo zelen lisce, crni i beli luk u prahu i izlupam zajedno sa jajima. U posudu sa prezlama ubacim dosta susama jer susam poboljsava ukus i miris.


Meso se izlupa tako sto se stavi izmedju dva najlona i udara sa ravnom stranom cekica za meso. Lupate ga do zeljene velicine jer je ovo meso izuzetnog kvaliteta i jako lako i brzo se razvuce u zeljenu velicinu.

Brasno nikad nisam volela da koristim za snicle, tako da ja samo prezlu sa susamom koristim. Uvaljam prezla+jaja+prezla i to je dovoljno za Becku sniclu, kao sto se i vidi na fotografiji ispod gde je presek.

Tako spremljene snicle sa tom vrstom mesa budu za cas pecena. Dovoljo je po 2 minuta sa obe strane i snicle su ispecene.


Ako zelite da vam ovo bude hrono dorucak onda ih samo ispecite u rerni na najjace i bice odlicno isto.


09.08.2015.

PILECI PAPRIKAS


Klasican paprikas u ovim letnjim danima. Piletina, mladi krompir i svez grasak. Ne znam kada smo zadnji put jeli nesto sa krompirom. Bas nikad nisam imala naviku da kuvam sa krompirom, nekako ga uvek zaobilazim, a tu naviku nosim jos od detinjstva jer moj otac nikako nije voleo krompir.

- 500gr piletine bez kosti
- 4 srednja krompira
- 2 vece glavice crna luka
- 200ml mlada graska
- 1 puna kasicica kurkume
- so, biber, zelen lisce, 
- malo ljute paprike tucane
- 50ml ulja
- prstohvat sode bikarbone
- saku testenine


Na zagrejano ulje dinstati posoljen crni luk naseckan na kockice ili rebra. Kada se luk zagrejao, smanjiti temperaturu, dodati prstohvat sode bikarbone, promesati i pokopiti. Soda bikarbona nam pomaze da ubrza proces dinstanja, a i vec mi je uslo u naviku da tako dinstam luk. Samo je bitno da s ene pretera sa sodom jer u protivnom jelo ce dobiti nepirijatan miris bikarbone.

Meso iseceno na kocke ili kako god vi volite, ubacite da se i ono dinsta sa sada vec izdinstanim lukom. Za to vreme ocistite krompir i isecite na zeljenu velicinu. Kada je meso sa svih strana promenilo boju, ubaciti krompir, biber, seckano lisce zeleni i ako treba jos posoliti. Zatim dodajte grasak i kurkumu , sve fino promesajte i dodajte vode da sve ogrezne.

E, a sada zasto u moj paprikas ima ova testenina. Trebao je da bude paprikas samo sa graskom, piletinom i mladim krompiricima. Kada se paprikas skoro kuvao i kada sam probala, shvatila sam da sam posolila vise nego sto treba. Jedino mi je preostalo da dodam jos vode. Kada sam dodala vodu postalo je naravno bistro. Eto zato se testenina nasla u mom paprikasu, jer je trebao neko da "popije" svu tu vodu. 

Tako sam ja spasila nas paprikas, a vi upamtite, pa ako bude trebalo nekad da spasavate i vi vas, setite se kako to ja radim!!!


SLATKO OD LUBENICE - Tatjana Cukic


Tatjana Cukic me je vratila u detinjstvo i mladost. Moj tata i ja smo mnogo voleli slatko od lubenica. U to vreme nisu bile ove danasnje vrste lubenica. Tada su bile lubenice tamno zelene kore, a unutra su bile vatreno crvene sa izuzetno tankom belom linijom. Tek su pocele na nekim njivama da se pojavljuju ove danasnje vrste. Takodje meso nije bilo samo crvene boje, bilo i limun zute boje.

Moj recept je bio onaj drugi jednostavniji, samo sam kockice kuvala u vodu i secer. Tako da znate, koga mrzi da mnogo puva i ispira slobodno kuvajte odmah u prvu vodu. Jedino moze biti razlika u tome da mozda kora od ovih danasnjih lubenica vise mirisi na zeleno, nego one u vreme kada sam ja bila dete. Mozda zbog toga ove danasnje moraju toliko puta da se ispiraju.

Samo bi jos dodala da sam ja stavljala u neke tegle i one sokove iz kesice za aromu. Ne secam se kako se tacno tada zvao ali to su oni "step", "bolero" i tako tog tipa.

Tanja mnogo ti hvala na ovom divnom receptu jer ja ne znam da li cu skoro kuvati slatko jer secer vise takoreci i ne konzumiramo.

Uputstvo od Tatjane Cukic :

- 1 kg kora od lubenice
- 1 kg šećera
- 1 limun
- 1 šipka vanile ili vanilin šećer

Lubenicu očistite od mesa i semenki, odstranite zelenu koru i naseckajte beli deo kore kore na kockice. Ja sam ostavila i malo crvenog mesa, da bude šareno.
Ugrejte vodu u šerpi i kad provri, ubacite kore, prokuvajte. Odlijte vodu i ocedite kore a za to vreme ugrejte novu vodu, i kad ona provri vratite kore. Ovo kuvanje kora ponovite više puta, neki kažu 6, neki 9, neki 12. Ja sam kuvala i menjala vodu 6 puta, kore treba da omeknu i postanu staklaste. Izgleda komplikovano ali ako , dok kuvate kore, grejete drugu vodu u električnom kuvalu, proces se znatno ubrzava, jer ne čekate svaki put da voda provri, imate je već spremnu. Kad su kore spremne, sipajte šećer u šerpu, zalijte vodom da ogrezne i kuvajte da se šećer otopi. Onda ubacite kore i kuvajte do gustine retkog meda, pred kraj dodajte limun isečen na kolutove i vanilu. Gotovo slatko prekrijte mokrom krpom i sutradan skinite penu ako je ima, sipajte u čiste tegle i zatvorite.
Ovo slatko je još lepše kad se u njega ubaci i list rozetle, ali ja ga nisam imala. Inače, može fino da se koristi u kolačima , umesto kandiranog voća. 




A evo i lubenice mog detinjstva :)