30.07.2015.

RIZI BIZI



Opet jedno staro provereno jelo. Znam da svi znaju da ga spreme, ali eto, neka stoji i ovde, pa neka se nadje, ako nekom ipak zatreba.

- 300ml skuvanog graska
- 300ml skuvane sargarepe
- 300ml skuvanog kukuruza
- 600ml skuvane rize
- 1 puna kasika seckano zelen lisce
- so, zacini
- 50ml ulja

Kukuruz kupim gotov skuvan. Prvo skuvam zajedno grasak i sargarepu. Kada je grasak skuvan, onda procedim. Sargarepa ne mora da bude skroz skuvana, nista joj nece biti, ali grasak treba da bude skuvan. Zato se orijentisem prema grasku. U toj vodi u kojoj su se kuvali grasak i sargarepa u nega skuvam rizu. To je moja dugogodisnja navika, a smatram da je tako riza ukusnija. Kada se riza skuvala procedim je i operem je mlazom hladne vode da joj zaustavim kuvanje, da se ne bi raspala.

Sve sastojke uspem u ciniju i pazljivo sve promesam.

Ova kolicina koju sam ja napravila je bilo za 4 odrasle osobe, koje su dosle gladne sa gradilista. Uz rizi bizi su isle svinjske snicle. Razmisljala sad da bi trebala postaviti recept kako pravim i snicle, jer svako ima svoj neki sistem, a za moje snicle uvek svi kazu da su savrsenog ukusa.



29.07.2015.

TUNA SALATA SA KURKUMOM


Prosli put sam rekla da vise necu slikati samo gotov proizvod, nego i postupak. Ako pokazem samo gotov proizvod, kada su salate od testenine u pitanju, sve nestane jer ga majonez sakrije. 

Danas je tuna salata sa makaronama sitnim

- 300gr ne kuvanih makarona sitnih
- 400gr tune iz vode
- 1 glavica ljubicastog luka na sitne kockice
- 4 pune kasike majoneza
- solju maslinka
- solju seckane sveze paprike
- so himalajska (moze obicna)
- 1 kasicica bibera
- 1 puna kasicica kurkume
- 1 kasika seckanog lisca zeleni
- 1 kasika balsamiko
- 1 kasika ulja



Makarone skuvati po uputstvu na pakovanju. Procediti ih i isprati hladnom vodom. Kada se ocede, sve ostale sastojke izmesati zajedno. Imala sam kuvana kukuruza, pa sam i njega dodala 150ml. Masline sam isekla na kolutove. Kada sve smesate, mozete dodati jos necega po vasem ukusu. Ja to sto sam imala to sam i ubacila. 


DURUM GRIZ


Razmisljala sam da li da postavim ovakav recept, pa sam ipak odlucila da , jer mozda nekog i interesuje kako bi napravio griz. Prvenstveno mislim na tinejdzere koji ulaze u HI. Ne moraju da ovise od toga sta im mama spremi za dorucak, mogu i sami ocas posla da spreme sebi sta zele, a da bude hrono.

Ovo sto se vidi na fotografiji, to je dorucak za dvoje, a mozete pored ovoga da se omastite sa nekim sirom i prsutom ili prsutom i jajima. 

- 500ml bademovog mleka
- 100ml finog durum griza
- 40gr putera
- prstohvat soli

Ovo je varijanta za one koji ce uz griz pojesti i nesto od mesa ili mlecnog. Kada mleko provri, smanjiti na slabiju temperaturu, ubaciti puter i so i sve vreme mesati dok polako iz case sipate griz. Kada sav griz upotrebite bice bistro, ali ako jos minut mesate na slaboj varti, griz ce se zgusnuti Eto, za cas gotovo, a vi dodajte sta volite ili sta imate od slanog.

A za ovu varujantu koja se vidi na fotografijama, sve isto, ali dodati jos

- malo vanile
- 1 punu kasiku cimeta
- 2 kasike agava sirupa

Takodje vam je dozvoljena masta skroz, tako da mzoete da obogatite i sa semenkama. Ja volim da pobacam pinjole, ali sada ih nisam imala. Varijanta sa agava sirupom je za one koji su izasli iz restrikcije, a vanila i cimet mogu u restrikciji.


28.07.2015.

PASULJ SALATA


Moji momci nikada ne bi pozeleli pasulj, pa ga zbog toga veoma retko koristim. Ni pre udaje ga nisam nesto gotivila. Mozda smo ga kuvali par puta godisnje i to bi bilo to. Da nije praznika, ne bi ni pasulja spremali, makar kao hladan prilog. Danas je to obicna salata i mislim da ce to biti i glavno jelo na ovoj vrucini.

- 500ml skuvanog pasulja
- 350ml skuvanog kukuruza
- 1 sveza sargarepa
- 1 srednji crni luk
- 1 kasika seckanog zeleni lisca
- so, biber
- ulje, sirce


Pasulj nisam ja kuvala, kupila sam vec gotov skuvan. U tegli je bilo nekoliko vrsta pasulja. Vodu iz pasulja i kukuruza sam dobro iscedila i bacila. Luk sam iseckala na tanka rebra, posolila ih i stavila sirce. Dobro sam izmesala i ostavila da odstoji tako u marinadi. Uvek tako radim kada luk koristim za salatu. Tako spremljen luk me podseca na luk iz tursije.

Sve sastojke sam usula u ciniju i promesala. Ulja, bibera, soli i siceta sam dodala po ukusu. Eto, veoma brza, jednostavna i ukusna salata, koja moze da bude i kao salata i kao prilog, a i kao osnovno jelo.


PASULJ SALATA SA ORZO


Ova salata je ustvari ista ona pasulj salata  samo sam u nju dodala jos orzo (testenina u obliku rize). 

- 500ml skuvanog pasulja
- 350ml skuvanog kukuruza
- 1 sveza sargarepa
- 1 srednji crni luk
- 1 kasika seckanog zeleni lisca
- so, biber
- ulje, sirce
- 300gr orzo nekuvani


Orzo skuvati po uputstvu na pakovanju. Sve ostalo isto postupiti kao u receptu za pasulj salata .


27.07.2015.

DOMACI PTI BER KEKS - Sanja Tomic


Dopao mi se ovaj Sanjin keks pa sam napravila malu izmenu u receptu, da bi bio hrono. Smanjila sam mere za 50% i secer zamenila agava sirupom, sve ostalo je Sanjino. Njen je kompletan recept i fotografija, a ja kada budem pravila, ubacicu i moju fotografiju.

Draga Sanja hvala ti na super receptu, jer ja bas volim keksice i kolacice.

- 250gr dozvoljenog brasna
- 100ml agava sirupa
- 100gr maslaca
- 1 jaje
- 30gr gustina
- 20gr slatke pavlake
- nekoliko kapi ekstrata vanile
- prstohvat soli  
- 1/2 ravne kasicice sode bikarbone

Sanja je to ovako uradila:

- Penasto umutite maslac sa agavom, dodajte jaje, promesajte, dodajte ekstrat vanile i slatku pavlaku i sve dobro umutite. Dodajte mesavinu brasna i gustina i nastavite energicno da mutite da dobijete homogenu masu.

Podelite je na 2 dela i umotajte u providnu foliju i da stoji bar 30 minuta u frizideru. Ohladjeno testo istanjite na debljinu od oko 1/2cm i nazupcenim nozem secite kekse (ja nisam imala pa sam obicnim nozem sekla).

Redjajte kekse na papir i uz pomoc stapica za raznjice na svakom keksicu izbusite rupice, a mozete i viljuskom jer je brze. 

Pecite u zagrejanoj rerni na 180C/10' ili dok keksi ne dobiju blago zlatnozutu boju. Prelepi su, deca ce ih sa uzivanjem grickati.

Prijatno

SEJK OD BOBICA I KELJA

Sastojci:
– 1 šolja kelja
– 1 šolja zamrznutih borovnica
– 3/4 šolje zamrznutih jagoda
– 2 šolje bademovog mleka (domaćeg)
– 2 velike sveže urme
Priprema:Izblendati sve sastojke zajedno.
izvor:tinkturedrsulca.com

25.07.2015.

AKO STE NERVOZNI, ANKSIOZNI I DEPRESIVNI


Nervoza, anksioznost, depresija danas su zbog postojeće krize, prisutne u epidemiološkim razmjerama. Ali, ako želite, možete pomoći sebi u mjeri u kojoj ćete uzimanje lijekova svesti na minimum.
Receptura koju je novinska agencija Atrakcija izradila sa nutricionistima sadrži jednostavan pristup: zamijenite konzumiranje vode za 65 % mješavinom prirodnih čajava koji dokazano podižu raspoloženje i imaju umirujući efekt.
2 litra vode prokuhatje i dodajte:
– 4 vrećice čaja od matičnjaka (ili četiri kašike srednje veličine osušenog matičnjaka)
– 3 vrećice čaja kamilice
– 2 vrećice ili dvije kašike srednje velične hajdučke trave
– 2 vrećice (ili čajne kašike sušenog) gloga
– 2 vrećice (ili dvije čajne kašike sušene) nane
– 1 vrećica (ili jedna čajna kašika sušene ) koprive
– 1 komadić veličine 3 cm svježeg đumbira ili 1 čajna kašika đumbira u prahu
Napomena: sve sastojke treba dodati u tek prokuhalu vodu i bez daljeg kuhanja. Poklopiti i ostaviti da stoji 1 sat. Piti umjesto vode tokom 48 sati.




Obrazloženje:
- Matičnjak je poznat kao čaj koji podiže raspoloženje, tjera melanholiju, utiče na probavu, smiruje nervozni stomak.
- Kamilica ima poznato umirujuće dejstvo.
- Glog smiruje srčani ritam, sprečava skokove krvnog pritiska i poboljšava normalan rad srca.
- Nana djeluje umirujuće za stomak, a poznato je da nervoza, napetost i depresija imaju jak uticaj na jako neugodne osjećaje u stomaku.
- Kopriva čisti krv od toksina i spriječava toksini u krvi pojačavaju efekte nervoze, ali i tjera tkz. plutajući strah i osjećaj uznemirenosti i panike.
- Đumbir pojačava dejstvo svih sastojaka i podiže raspoloženje prema tradiconalnoj kineskoj medicini.


Izvor: haber.ba

RADIKALNO ČIŠĆENJE CREVA JE PRVI KORAK IZLEČENJA


Viktorija Semjonova, stručnjak za prirodno liječenje, daje recept za, kako ona kaže – radikalno čišćenje crijeva
Sastojci:
pola kilograma svježe mrkve
pola kilograma svježe cikle
šaka suhih marelica
šaka suhog grožđa
žlica meda
Priprema:
Pokušajte pronaći ove sastojke iz organskog uzgoja.
Uzmite pola kilograma svježe mrkve i isto toliko sirove cikle. Povrće sitno nasjeckajte i stavite u neoštećeni emajlirani lonac.
Prelijte kipućom vodom tako da voda bude dva prsta iznad povrća.
Zatim dodajte po jednu šaku sjeckanih suhih marelica i suhog grožđa.
Stavite lonac na vatru da voda proključa. Odmah zatim skinite lonac s vatre.
Kad se malo ohladi, dodajte u to jednu žlicu meda i ostavite da odstoji poklopljeno 12 sati na hladnom i suhom mjestu.
Nakon toga tekućinu dobro istisnite i procijedite. Tekućinu ćete piti, a ostalo možete iskoristiti za kulinarske svrhe.


Ovo je količina za otprilike 2 dana kure.
Konzumiranje:
Pijte po pola čaše (1-1,5 dl) tri puta dnevno prije obroka.
Čišćenje crijeva pomoću ovog recepta neka traje mjesec dana. Nakon toga creva su preporođena.
Preostalu tekućinu čuvajte u hladnjaku.
Kako ovo djeluje?
Sinergija ovih sastojaka je upravo ciljano usmjerena na veliko čišćenje crijeva:
Cikla je nevjerojatno prirodno sredstvo za čišćenje krvi i crijeva te pruža velike dobrobiti jetri. Zdravlje, odnosno čišćenje jetre i debelog crijeva su najvažnije stvari koje mogu sve promijeniti – s ovim možete utjecati na cjelokupno zdravlje i dobrobit organizma.
“Kraljica zemlje” sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij i stroncij, a prisutni su i vitamini B1, B2, B6 i C. Osim što čisti crijeva, pomaže u borbi s rakom i u liječenju bubrežnih i žučnih kamenaca.
Mrkve su osnovna namirnica za detoksikaciju tijela jer su bogate antiokidansom beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A.
Antioksidantsko djelovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vračaju prirodni sjaj.




Vitamin A kojeg ima u mrkvi takoder je nužan za pravilan rad imunog sustava. Ova hranjiva tvar štiti kožu i stanice koje oblažu dišne puteve, probavni trakt i urinarni trakt te ih tako održavaju zdravima na način da funkcioniraju kao barijere i oblikuju “prvu liniju obrane” protiv infekcija.
Jedenje suhih grožđica i marelica poboljšava rad creva, pomlađuje jetru i slezenu, vraća natrag jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a odlične su i ako patite od pretjerane sluzi i vlažnosti u trbuhu.
Med pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, bolesti crijeva i želuca, povišene tjelesne temperature, a može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog liječenja. Med ojačava naš imunitet i ima antibakterijsko svojstvo, iznutra, jednako kao i izvana, te tako pomaže tijelu izliječiti se i očistiti.
Probajte ove genijalne sastojke u moćnoj kombinacije iz predaje ruske narodne medicine!

Izvor:  kucni-savjeti.info

24.07.2015.

BRUSNICA KOLACIC


Imala sam malo brusnice u zamrzivacu pa sam im skuvala. O tome cu napisati sutra recept jer sada moram da napisem o ovim kolacicima, inace cu zaboraviti koliko sam cega ubacila i sta sma uopste ubacila. Zaboravim za cas, a nemam naviku da pisem gramazu i namirnice dok pravim novi recept.

Interesovalo me je sta cu dobiti ako bilo koju tecnost zamenim sa kuvanim brusnicama. Nisam bila potpuno sigurna u sastav, ali eto instinkt me naravno nije prevario.


Nisam u testo dodavala zasladjivac, jer sam brusnice kuvala sa agava sirupom. Meni je to bilo dovoljno slatko jer je u testo bilo dosta brusnica a one su slatke. Veoma interesantan ukus.

- 200gr skuvanih brusnica
- 1 jaje
- 100gr maslaca
- 1 pecivo prasak
- 400gr integralnog brasna
- prstohvat soli
- skuvane brusnice za gore


Ovog puta sam spremila brasno da bi tacno znala koliko sam utrosila. Pomesala sam brusnice, jaje, maslac, so i polako dodavala brasno i pecivo prasak i mutila varjacom. Kada se zgusnula, dodalava sam i dalje brasna sve dok se testo nije prestalo lepiti za prste.. Odvajala sam testo priblizno 30gr tezine i dobila sam 25 kolacica. Nisam pravila od njih loptice, nego sam samo grubo prstima oformila neku masu. Kada sam ih sve rasporedila na pleh (kao sto mozete videti na fotografiji), svaku sam pritisla prstom po sredini i u nju sam ubacivala skuvane brusnice. Pekla sam u zagrejanoj rerni na 160C/25'


URNEBES SALATA


Razmisljam danas, zasto nikad nisam uslikala urnebes salatu. Na poslu sam je napravila na stotine kilograma, a na blogu mi uporno izmice. Shvatila sam da je to opet jedan od mojih problema, kada mislim da je isuvise prost recept i da ga ne treba beleziti. Ukucam danas na google "urnebes salata" i izadje bezbroj fotografija sa isto toliko sajtova. E, pa eto, stavicu i ja moje recepte i fotografije, jer ih pravim obicno i ljuto.



Danasnji urnebes je napravljen sa mladim sitnim sirom. 

Posto imam svoj domaci  ajvar  koji sama pravim i vodim racuna da nije ni masno ni slano, a vala nema ni secera. Sir je isto moj domaci, jer imam problem opet sa jetrom, pa mi treba surutka. Dobicemo urnebes salatu 100% domacu. Da zaokruzim sve domace, upotrebljavamo nasu sobnu malenu chili papricicu. A aleva nam stize preko okeana. Eto tako danas je sve domace, mada uglavnom kod nas i jeste sve domace.

- 100gr sitni mladi sir
- 100gr domaceg ajvara 
- malo tucane cili paprike
- 1 kasicica aleve paprike
- malo bibera radi arome

Sve fino izmesati, ali ja volim kada se poznaje sir i paprika, pa je ne mesam previse. Ulje ne stavljam nama kuci, ali na poslu ide i ulje da ne bude suvo od aleve paprike.

Eto, fina urnebes salatica


PAKETICI kao posluzenje


Ove listice nikada ne koristimo, sem ako je neko okupljanje, pa da bude predjelo jer su prakticni i uredni. Jutros sam se odlucila za kombinaciju toga sto sam nasla u frizideru. Ovo testo uglavnom kupujem sveze u prodavnici, jer je jako jeftino i ne isplati mi se da trosim dragoceno vreme stajanja na moju bolesnu nogu. Znam da u ovo testo nema nista od aditiva, jer se kupuje sveze i treba ga potrositi sto pre, ili cuvati u zanrzivacu.


Meni je za 6 paketica trebalo

- 12 listica testa*
- 12 delova asparagusa
- 1 veci sampinjon
- 2 jaja
- 1 puna kasika mladog sira
- 6 ravnih kasicica mladog kuvanog kukuruza
- so, biber
- 1 kasicica kurkume
- seckano zelen lisce
- malo ulja za modlice


Sa ovim listicima kao korpicama, moze da se sprema bezbroj recepata jer je testo postojano i zaista bude kao korpice koje su isto ukusne za pojesti.

Opet moram da napomenem da kukuruz nije bas po HI ali eto bas ponekad kada ga se uzelite van restrikcije, mozete ga i tu tutnutu. Malo stane, a daje dobar ukus.


Sampinjon iseckati na sitne kockice jer mi je on posluzio kao podloga dole, a i posula sam ga na kraju. To lepo vidite na fotografijama. Asparagus sam stavila samo po dva veca parceta, jer me je bilo strah da ce puno mesta zauzeti. Jaja sam ulupala u ciniju, posolila ih, pobiberila i dodala kukrkumu. Svaki listic sam namazala cetkicom i stavila po dva u mafin modlu, koju sam prethodno poprskala sa uljem, ali ni ne mora da se namaze, neka bude po vasem izboru. Vidi se da sam ih redjala dijagonalno da bi imalo 8 kraka i delovalo kao suncokret.


Kada sam poredjala po dva listica namazana jajima pola kockica od sampinjona sam rasporedila po dnu testa. Preko sam stavila po dva stapica asparagusa i preko toga po jednu kasicicu kuvanog mladog kukuruza. To sve lepo vidite na fotografijama. Razmucenog jaja je ostalo skoro sve, jer za mazanje listica je trebalo jako malo. U ta jaja sam dodala punu kasiku mladog sira i izmutila viljuskom. Ostavila sam da se sir vidi u jajima. Imala sam smese za svaku korpicu po dve kasike da uspem. Odozgo sam rasporedila kockice od sampinjona sto su mi preostale za posipanje. Jos sam posula gore naseckanog zeleni lisca.


Rernu sam zagrejala na 190C i peklo se 15 minuta. Ustvari pekla sam dok nisam videla da su se jaja ispekla. Ne znam da li ce ova temperatura biti jaka za vase rerne , ali vi podesite da vam ne bi krajevi od listica testa izgoreli za to vrme do se jaja ne ispeku. Zaboravila sam da kazem da je moj asparagus bio prethodno obaren.

Zaista jedno divno jelo. Da podvucem sa crvenim, da bude jasno, ko je na restrikciji neka ne koristi kuvani kukuruz i za zamenu moze da nasecka zute paprike na kockice.

Moja gosca i ja smo pojele po 3 paketica sa salatom.

*Testo za listice se sprema isto kao testo za burek.



FILOVANA PAPRIKA klasicna


Ima jos uvek onih koji traze klasicnu filovanu papriku, onu na koju su navikli ceo zivot. E, pa u to ime, evo danas stara dobra filovana paprika. Naravno ovde je glavni sastojak riza, a ne meso. Salim se, polemika je bila, da nije za njih filovana paprika ako nema rize. Evo rize, ima rize danas!!!

- 600gr mlevenog mesa
- 7 vecih paprika (tako je kod mene bilo)
- 150ml rize (pirindza)
- 1 veca glavica crnog luka
- 2 jaja
- so, biber
- zacini
- seckano zelen lisce
- 2 litra kuvanog paradajza
- 2 lovorova lista


Odmah da kazem da ne mora da bude toliko paradajza ali ja volim da ih kuvam samo u paradajzu i sve vreme se kuvaju samo u tome, a do kraja kuvanja paradajz dosta ispari, a dosta i paprika upije, tako da meni to nije mnogo. 

Takodje ne mora ni da bude kuvan paradajz, vec mozete svez paradajz da poparite vreom vodom, oljustite ljusku, isecete na kockice, izgnjecite ga i prelijete papriku. I tako je mnogo ukusno.

Crni luk sam iseckala na sitne kockice i pomesala sa mesom, jajima, opranom rizom, so, biber, beli luk u prahu i seckano zelen lisce. paprike sam oprala izdubila i punila smesom. Stao mi je u 7 vecih paprika jer sam takve imala. Poredjala u serpu, prelila paradajzom, stavila lovorovo lisce. Odozgo sam stavila jos malo bibera, belog luka u prahu i seckano lisce zeleni. 

Od momenta kada je provrilo, na slaboj temperaturi je vrilo jos 1h i 30 minuta. I to je to. Najjednostaviji nacin i za mene najbrzi, jer moze da se krcka na terasi na resou, da ne greje stan.

Neki drugi dan, recept na neki drugi nacin, ali sa rizom (pirindzom). Namerno napisem u zagradi pirinadz jer mi nikad ne kazemo riza. Ovako spremljena paprika je sutradan jos bolja, ako preostane. 


23.07.2015.

COKOLADNE SUZE KOLACIC

Toliko jednostavni, a toliko ukusni. Mogu da se prave na bezbroj nacina. Ja sam odabrala svoj nacin, sa svojim dobro proverenim testom za lenju pitu, ali u mnogo tvrdjem obliku.

Pravila sam prosle nedelje po nekom receptu sa interneta i bas sam ljuta na sebe sto sam podcenila svoje iskustvo i htela da oprobam nesto tudje. Moji kolacici nisu bili ni nalik onim koji su stajali na slici pored recepte. Zato, sada sam pravila onako kako ja smatram logikom zdravog razuma da bi trebalo i ispali su savrseni. Dobila sam to sto sam htela.


- 100gr putera
- 1 jaje
- 50ml badem mleka
- 1 puna kasika kakao praha
- 1/2 kesice pecivo praska
- 100ml agava sirupa
- 100gr sitnog cokoladnih belih suza
- brasna po potrebi


Da mi kolacici ne bi bili gnjecavi upotrebila sam mesavinu brasna koju ja sama sebi spremim. Tu je bilo brasno od crne heljde, ovsa, kinoe, crvene fife i verovatno jos nekih, jer ja uvek samo dodajem uvek neka nova brasna.

Puter sa sobne temperature, jaje, mleko, kakao, agava sirup sve dobro izmutiti varjacom ili penaricom, a moze i u mikseru. Kada ste dobro umutili polako dodajete kasiku po kasiku brasna i dodate pecivo prasak. Dodajete sve dok ne prestane da vam se lepi za prste i posudu cinije u kojoj mesite. Kasnije sam izvadila iz cinije i mesila na radnu povrsinu bez posipanja brasna, jer je dovoljno masno da se ne lepi. Na kraju dodate cokoladne suze i dobro ih umesite da budu svugde po testu.


Tepsiju na koju cete redjati kolacice ne treba da podmazujete ali mozete da stavite papir ako mislite da ce se lepiti. Dobila sam 24 kolacica po tezini od 30-32gr. Nisam ja to merila, ali kada sam proverila bilo je otprilike tih tezina. Na slici mozete da vidite da ih nisam bukvalno roljala da dobijem lopticu. Zasto nisam? Nisam zato sto bi se onda sve cokoladice sakrile u testo i ne bi se skoro ni jedna videla. Znaci, grubo prstima oblikujete i redjate. Tekla sam na 160C/25' Kada se ispeku kolacici, bice mekani ali neka vas to ne brine, kada se ohlade bice bas kao sto treba.


Zaboravila sam da kazem, da vi zbog 100% HI upotrebite cokladne suze od cokolade za kuvanje. Ja sam htela bas ovaj kontrast, a i nije mnogo na svu ovu kolicinu. Svakako ce se jesti u vreme uzine, kada je najmanje kaznjivo.



22.07.2015.

MESAVINA ZA BRZU REGULACIJU TEZINE


100 гр сусама (фосфор)
100 гр ланеног семена (пробава)
100 гр кокоса (зглобови)
100 гр голицe (мождана функција)
100 гр сунцокрета (снижавање крвног притиска и масноће у организму)
100 гр муслија тропик (енергија)
50 гр цимета (регулисање шећера)


Измешати све састојке и ставити у стаклену теглу
Две супене кашике на 2 дл јогурта уместо доручка и вечере.
Рецепт наше сестре Биље траварке ;-)))

21.07.2015.

LEKOVITI KOLACICI


Svi koji imaju problem sa opstipacijom znaju i za bombice od smokava i suvih sljiva. Ja sam im malo izmenila, ustvari dopunila sam ih sa chia semenkama i povecala sam im dejstvo. Ova poslastica moze da se cuva u zamrzivacu i uzima po potrebi za vreme uzine.


- 500ml suvih smokava
- 200gr suvih sljiva
- 50gr chia semenke 
- 2 kasike cimeta
- graham mrvice da se uvaljaju kolacici

 Smokvama obavezno odstraniti peteljke. Ovaj put sam smokve i sljive samlela u masini za meso. Zatim sam sve dobro zamesila sa cimetom i chia semenkama. Obavezno mesiti sa rukavicama, jer se sve lepi za tople prste.

Moji kolacici su od 30-40gr tezine. Dovoljno je samo i loptice da se naprave, ne mora kao ja da se igrate. Imam sada uvek graham mrvice od mojih graham keksa pa sam kolacice uvaljala u kraham mrvice da se ne lepe. Drzala sam ih tako rasporedjene na tepsiji u frizideru dva dana da se prosuse. Zatim sam ih slozila u kutiju plasticnu i ostavila u zamrzivacu. 


Chia semenke svu vlaznost pokupe, a i cimet isto tome pomogne, tako za kolacici budu fini bas kao energetske plocice. Moje suve sljive su i dimljene, svi ukusi i mirisi su se savrseno sjedinili i mnogo je ukusno. 

Posto je ovo prilicno slatko od smokava i sljiva, a sme samo za uzinu, ne treba preterivati sa kolicinom, osim ako je nekom potrebno zbog opstipacije. Posle uzimanja kolacica pozeljno je piti vode jer je ucinak delotvorniji ako je u pitanju opstipacija.


INTEGRALNE ZEMICKE


Ne rastajem se ja tako lako od mog brzinskog testa. Moji momci vole najvise za dorucak, sendvic u lepinji, bas od ovog brasna. Volim i ja da im spremim jer znam da svako jutro jedu svez i zdrav hleb. Obojica obozavaju miris pecenog crnog luka u lepinji, tako da mi to olaksava posao, sve se sprema odjednom.


- 350gr integralnog brasna
- 300ml vode
- 1 kasicica pecenog luka u prahu
- 15gr pecivo praska
- 1/2 kasicice himalajske soli
- 30ml maslinovog ulja


Na fotografiji mozete da procenite koja je to gustina testa u pitanju. Sve sastojke usuti u ciniju i poceti sa pripremom tek kada se rerna ugreje na 250C ili 480F. Da napomenem testo je lepljivo i takvo treba da bude. Samo ne sme d abude testo bistro, ali lepljivo treba. Zato lepinjice oformite u lopticu obavecno sa mokrim rukama. Ja sam dobila 6 lopti od ove kolicine jer moji sinovi vole da im sendvici budu mali. Dvoumim se jos uvek da li su to onda zemicke ili lepinje. Ali nije ni bitno, vazno da su savrseno ukusne. 


Mozete lopte ili lepinje da redjate na papiru ili na brasnjavoj tepsiji. Od prilike bi trebale da budu gotove najkasnije za 20 minuta. Vi to vec mozete videti po boji korice kada je gotovo. Ako je struja dobra i ako su lepinje tanke to bude gotovo i za 15 minuta. Posipanje sa susamom je vas izbor.