28.02.2015.

NJOKI SA CVEKLOM




Malo sam se igrala sa cveklom i pronasla sta mi moze zameniti spravicu za njoke. Pravila sam dva puta, jer prvi put su se isprali kada sam ih skuvala. Drugi put sam se pomogla sa kap boje za hranu i onda je bilo u redu. 

- 50 grama sveze cvekle
- 50gr rikota sira
- 1 jaje
- ovseno brasno
- malo boje prehrambene


Cveklu sam izmiksala u blender sa sirom i jajetom. Da ne bi pisala recept ponovo, OVDE mozete procitati recept, jer je postupak potpuno isti.



26.02.2015.

SEJTAN SNICLA - Dr Dukan




Danas su to bile, fine ukusne snicle od biljnog mesa. Iskoristila sam mekinje umesto prezli. Kako sam dosla do sejtana mozete procitati OVDE 
Ako ste procitali kako se dobija sejtan, mozemo da nastavimo sa spremanjem snicle.

Rernu sam ukljucila na najjace da bude spremna dok uvaljam snicle. U jednu posudu sam usula dve kasike ovsenih mekinja, a u drugu sam stavila jedno celo jaje i dva belanca, nekoliko kapi soja sosa i kasikicu senfa. To sam izmutila sa viljuskom. Sejtan sam prvo uvaljala u mekinje, pa u jaja, pa u mekinje i stavila sam ih na tepsiju. Odozgo sam ih samo naspricala sa sprej ulje i stavila u rernu.

Posto je temperatura bila na najjace, nije trebalo dugo vremena da se snicle zapeku. Bilo je fino i ukusno.


24.02.2015.

GLUTEN SNICLA - Dr Dukan



Doslo je vreme da se spremaju obroci od glutena ili  biljnog mesa ili  sejtana, kako god vam se dopada i kako god vam odgovara. 

Davnih godina, kada sam prvi put bila na dukanu, onda sam dosta jela spremala sa sejtanom, ali sam sve to zaboravila. Sinoc sam posetila stranice foruma dijeta.net i prisetila se nasih pocetnickih recepata kada nije bilo ovako velikog izbora na netu. Za danas sam odabrala najlaksu varijantu, peceno meso u rerni.

Da bi se prisetili kako se dobija sejtan procitajte OVDE.  A ja cu vam sada objasniti kako sam najlaksim putem stigla do veoma ukusnog biljnog mesa iz rerne.

- isecene snicle od sejtana
- soja sos za mazanje
- senf za mazanje
- biber i zacini


Dan ranije sam skuvala sejtan i ostavila sam ga da se ohladi u toj supi sto se kuvao. Kada se ohladio, isekla sam ga na snicle i na vece komade za gulas i druga jela kuvana. Danas sam izvadila snicle iz vode (supe) i ostavila da se u cediljku iscedi malo od viska vode. Poredjala sam ih na tepsiju i prvo namazala sa soja sosom. Vodite racuna da ne preterate sa mazanjem jer je sos prilicno slan. Zatim sam ih namazala sa senfom koji sam malo razblazila sa vodom. Preko sam posula sa biberom, crnim i belim lukom u prahu i malo sam posula sa seckanim persunom (zelen lisce). Nisam mazala na obe strane, dovoljno je namazati samo gornju stranu.

Rernu sam zagrejala na 210C i stavila da se pece kod nije dobilo lepu boju pecenog mesa. Uz kiselo mleko i jedan kiseli krastavcic mi je bas prijalo.




22.02.2015.

KOLAC ZA UTEHU



Ova kolicina je dovoljna za jednu osobu. Voditi racuna da solja ili cinija bude bar 2/3 dublja od mase koja se spremi, jer kolac prilicno narasti prilikom pecenja.

- 2 belanca
- 2 kasike ovsenih mekinja
- 1/2 kasikice kakao
- 5 kasika badem mleka
- 1/3 kasikice praska za pecivo
- stevia
Sve smutiti i peci u mikrotalasnu minutu, ako treba produzite ali neka ostane socno. Prevrnuti na tacnu i premazati sa prelivom koji se skuva sa
- 100ml mleka badem
- 1 kasikica tapioka
- 1/2 kasikice kakao
- stevia
Kolac se jede odmah, topao za uzinu

Mogu jos da napomenem da u sastavu nema nista sto nije dozvoljeno u restrikciji za dorucak. Jedino mozete umesto kakaa da stavite rogac u prahu. Ako vas bas zelja mine u praznicnim danima, mozete sebi priustiti koji zalogaj posle slanog dorucka. Bolje i koji zalogaj dozvoljenih namirnica, nego da zabrljate sa tortama koje nisu ni u ludilu dozvoljene u restrikciji.

p.s.ako neko ne zeli da pece u mikrotalasnoj, moze da pece u rerni na 210C dok se u sredini cackalica ne bude lepila, ali paziti da se ne pece previse, jer onda ce kolac biti suv.

KOLAC ZA MINUT - Dr Dukan



Jede vam se nesto slatko? Evo, za minut ce biti gotovo!

- 2 belanca
- 2 kasike ovsenih mekinja
- 1/2 kasikice kakao
- 5 kasika mleka 2%mm
- 1/3 kasikice praska za pecivo
- zasladjivac

Belanca bas ne morate da ulupate u cvrst sneg ako vam se zuri. Ja sam samo ulupala malom penaricom da se napravi pena, tu usula i izmesala ostale sastojke i stavila u mikrotalasnu na minut. Obratite paznju da cinija bude dovoljno duboka jer ce testo da se podigne bar 3 puta od prvobitne zapremine.

Mozda ce za neciju mikrotalasnu trebati vise vremena, pa vi proverite posle minute da li treba produziti jos. Ova kolicina je dovoljna za jedan kolac, za jednu osobu. Kada sam prevrnula kolac na tanjiric, premazala sam ga sa jednom kasikom  pudinga od cokolade.


Ja sam svoje dve kasike ovsenih mekinja iskoristila za ovaj divan kolac. I svaki put se odusevim sa ovsenim mekinjama. Gde god da ih upotrebim, svugde budu preukusne.


Ja sam danas obogatila recept i dobila sam jos ukusniji i socniji kolac. Uz ovaj postojeci recept od juce sam dodala jos jednu veliku kasiku filadelfija sira 2%mm. A odozgo sam stavila puding sa ukusom karamele. Onaj juce mi se jako dopao, ali ovaj danas je feno-meno-menalan

- 2 belanca
- 2 kasike ovsenih mekinja
- 1/2 kasikice kakao
- 5 kasika mleka 2%mm
- 1/3 kasikice praska za pecivo
- zasladjivac
- 1 kasika filadelfija sira 2%mm





SEJTAN = BILJNO MESO - Dr Dukan recept



Sejtan ili seitan je jelo od punog pšeničnog zrna, bogato bjelančevinama. Radi se o pšeničnom glutenu koji u prehrani gotovo u cijelosti može nadomjestiti potrebu za mesom. Jela sa sejtanom pripremaju se na isti način kao i jela s mesom. Potječe iz kineske kuhinje, a u zapadnim zemljama rabi se najčešće u makrobiotičkoj i vegetarijanskoj prehrani.

  Sejtan se može pripremiti i kod kuće od pšeničnog brašna T-850 ili T-1100. Zamijesi se ne pretvrdo tijesto s mlakom vodom, potom ostavi mirovati neko vrijeme u mlakoj vodi i nakon toga započinje proces ispiranja škroba. Tijesto se naizmjence ispire mlakom i hladnom vodom, te nakon svakog ispiranja ocijedi, a ispire se dok voda ne postane bistra. Postupnim ispiranjem dobiva se gumasta smjesa, tj. gluten. Dobiveni gluten se zavezan u gazu, kuha u slanoj vodi oko jedan sat. Umjesto soli vodi se može dodati sojin umak. Dobiveni se svježi sejtan dalje koristi umjesto mesa, mariniran u sojinom umaku i po želji s ostalim začinima. Osim odrezaka, priprema se i poput ćevapa, pljeskavica, služi kao nadjev za sarme, paprike, dodatak povrću, pizzi i razna druga jela.

Sejtan sadrži do 70% proteina i vrlo nizak procenat masti i ugljenih hidrata. Lako je svarljiva namirnica i brzo se apsobuje uz visok stepen iskorišćenja. Daje snagu, vitalnost i brzo zasićuje. Pogodan je za ishranu dece, sportista i svih onih koji troše dosta energije. Kako je po sastavu gotovo čist protein, idealan je za one koji vode računa o kilogramima. 

(podatke sam prikupila sa  Wikipedije)


Tako se to radi kada se pravi sejtan od brasna psenicnog. Ja sam ipak kupila gluten brasno i proces spremanja sejtana skroz prekratila. Imala sam 1/2kg gluten brasna i zamesila sam ga sa 1 litrom vode. Mozda sam mogla staviti jos vode, ali imala sam spremljeno samo litru, jer sam mesila u mikseru. Dok sam se ja okrenula da nalijem jos vode, gluten se vec pretvorio u masu. 

Za masu sam upotrebila

- 1/2kg gluten brasna
- 1 litar vode
- so, biber, zacini

Voda za kuvanje glutena

- voda
- kasikicu bibera u zrnu
- 2 lovorova lista
- 1 list bosiljka
- kasika vegete
- seckan suseni vlasac

Kada sam samesila gluten, stavila sam vodu u veliku serpu jer sam racunala na to da ce se masa udvostruciti dok se bude kuvala. Ubacila sve zacine i kada je voda provrila spustila sam gluten masu u vodu da se polako kuva sat vremena.
Nisam stavljala u gazu gluten jer mi nije izgledalo da ce se se razici. Kod se gluten kuvao da postane sejtan cela kuca je mirisala kao da kuvam svatovsku supu. Vec po mirisu mi je obecavalo da ce ovo biti jedan divan i ukusan sejtan.

I zaista sejtan je toliko narastio da je serpa bila skroz puna. Posle sat vrenema sam iskljucila ringlu i ostavila tako da stoji poklopljeno sve dok se nije skroz ohladilo. Posle sam samo ostavila u frizideru da prenoci i tek danas izvadila iz vode, isekla na snicle, a nesto sam ostavila u komade pa cu to upotrebiti za gulas.

Sutra cu poceti da spremam hranu sa sejtanom i nadam se divnim receptima i fotkama.
Jako sam srecna sto cu se prebaciti na biljno meso, jer imam zelju da ponovo budem vegetarijanac, pa ce mi ovo biti lagan uvod.




19.02.2015.

ASPARAGUS U SLANINI



Asparagus, sparoga, spargla.... toliko ima naziva, a ja ne znam koji bi bio pravi naziv za sve lako prepoznatljiv. Meni veoma draga biljka i rado je spremamo, ali ne volim sve vrste. Najdraze su mi one najtanje. Sa njima se najlepse radi, a moji sinove vole isto najvise te.

Ovako spremljeni su prakticni za poneti. Uvece ih ispecem u rernu, da momci mogu sutra da ponesu. Mada, mnogo su lepi i kada se ispeku u jutro i jedu tako topli za dorucak.

Pre nego ih pocnem zavijati u slaninu pospem po njima zacine (biber, crni i beli luk u prahu). Ne solim nikad jer je slaninica vec blago posoljena i to je dovoljno. Pecem u zagrejanoj rerni na 210C. Posle pri kraju samo prebacim na gril koji minut da dobije sve lepu boju.


18.02.2015.

UNIVERZALNE KORICE - Dr Dukan


Vec danima razmisljam sta bi mogla da smislim da dobijem fine tanke korice za visestruku namenu. Ne bi da stavljam prasak za pecivo, a ne bi ni gustim. Zbuckala sam ovu kombinaciju i na slaboj temperaturi sam pekla danas palacinke. Nisam planirala da to budu palacinke, ali eto danas su posluzile toj svrsi, ali sam se uverila da mogu niti i kore za burek, ali i korice za slanu tortu.

- 150ml belanca (ili 3 jaja)
- 2 kasike ovsenih mekinja (samlevenih kao brasno)
- 1 kasika psenicnih mekinja (samlevenih kao brasno)
- 1 puna kasika filadelfija od 2%mm
- malo mleka 2%mm za gustinu
- 1 kasika ulja maslinovog

Sve sastojke sam dobro mikserom umutila i ostavila sat vremena u frizideru. Za to vreme masa se donekle zgusnula i dodala sam malo mleka, tek da dobijem zitku masu koja se lako razliva po tiganju. Dozvoljenu kasiku ulja sam iskoristila danas za palacinke da bude finija i ukusnija smesa i da se ne bi kidala prilikom prevtranja. Mora da se peku na slaboj vatri jer je bitno da se suse ili se drugacije nece moci prevrnuti. Od ove smese sam dobila 5 velikih palacinki. 

Raduje me da sam dobila odgovarajuce testo koje moze da se pece izuzetno tanko. Sledeci put cu videti da bude burek ili slana torta.

Ove palacinke sam filovala sa pudingom koji sam sama napravila sa gustinom i aromom cokolade. Dodala sam zasladjivac i malo kakao.

p.s.ako nekom ne bude islo sa prevrtanjem jer su korice izuzeto tanke i lako lomljive dok se ne zapece i druga strana, najlakse ih je prevrnuti na drugi tiganj. Tako ja inace prevrcem i omlete sa povrcem.


15.02.2015.

OVAS SA TOFU - Dr Dukan



Nesto staro, nesto novo. Ove obavezne ovsene mekinje su neiscrpan izvor ideja i  kombinacija divnih ukusa. Danas sam se potrudila da nemam meso, pa sam i obavezne mekinje spremila u tom fazonu.

kora

- 2 belanca
- 2 kasike ovsenih mekinja
- 2 kasike dzem od chaja, aroma kupine
- 1/3 kasikice praska za pecivo (pzp)

slag-fil

- 2 belanca
- 1 kasika svezeg tofu
- stevia



Odmah da kazem, jaja su sigurno sveza i zato sam se odlucila za takvu varijantu. Za koru sam jednostavno dobro izmutila sve sastojke  zajedno i stavila u silikosku tepsiju 19x9cm na 210C/20' Kada se korica ispekla prevrnula sam je na tacnu i ostavila da se skroz ohladi. Posto je kod nas u to vreme bilo -40C, ja sam iznela na terasu i za 5 minuta je korica bila hladna i spremna za slag.

Dva belanca sam ulupala u cvrst sneg. Dok se belance mutilo ubacivala sam izmrvljen tofu i stevie koliko da ne bude bezukusno. Namazala koricu i iznela na terasu koji minut da se sve fino stegne i moj dorucak je mogao da pocne.


BILJNO MESO - Dr Dukan



Ovo je moj prvi obrok u dukanu sa biljnim proteinom. Ranijih godina kada sam iz cistog hira kupovala gluten brasno i mesila testo ali mi se nikad nije dovoljno svidelo da bi nastavila da ga spremam. Ovog puta sam odlucila da ga spremim do kraja i zamenim mesom. 

- 2 solje gluten brasno
- vode da zamesim testo
- so, biber, zacini
- 2 kasike pavlake 0%mm

Zamesila sam tvrdje testo, od gluten brasna. Oblikovala ga u valjak i isekla na 3 dela. Stavila u prokljucalu vodu da se kuva sat vremena na tihoj vatri. Negde sam citala da moze d ase voda zacini, ali ja sam ovog puta stavila u vodu bez zacina. Kada se skuvalo, sklonila sam sa vatre i ostavila u toj vodi da se ohladi. Kada se ohladilo ostavila sam u kutiju sa poklopcem u toj vodi u frizideru.

Stajalo je 3 dana u frizideru, jer nikako da se odlucim da spremim bilo sta, jer jos nikako nisam ni proverila da li mi to smemo da jedemo. Odlucila sam se da spremim kao sto spremam kotlete u rerni. Isekla sam skuvane valjke od testa na debljini 1cm i zacinila sa so, biber, beli i crni luk u prahu, iseckan zelen lisce, malo ljute papricice tucane i dve kasike kisele pavlake. Sve sam dobro izmesala, stavila u tepsiju i pekla u rerni na 220C/30'

Ukus je van svih mojih ocekivanja. pomalo me podseca na testo, a pomalo na belo meso od mladog tovnog pileta. Pojela sam u slast. Sada vec razmisljam sta bi novo mogla spremiti. Jedno je sigurno, u najskorije vreme cu meso zivotinjskog porekla zameniti biljnim proteinima.

p.s.danas mi je bio proteinski dan, zato mi tanjir izgleda "siromasno"


13.02.2015.

MAGICNI KOLAC - Dr Dukan




Ovaj kolac je sasvim slucajno ugledao svetlost dana. Vec sam belanca odvojila od zumanca i onda tek shvatila da nemam mladog neslanog sira. Tako da sam nastavila da pravim, ali nisam znala sta ce biti i da li ce uopste biti jestivo.

Dobila sam kolac na tri sloja, stvorila se kora, fil i slag.... odusevljena sam


- 3 jaja
- 3 kasike  ovas mekinje
- 200ml skuvan zele, aroma jagoda
- 1 kasika proteina u prahu
- 1/2 kasikice prasak za pecivo (p.z.p.)
- 1 puna kasika kiselog mleka 0%mm sa aromom vanile i steviom (tako kupim)

Prvo sam ulupala belanca u veoma cvrst sneg i dodavala jedno po jedno zumance. Zatim sam dok mikser i dalje radi ubacivala po punu kasiku gotovog zelea. Kada se umutio sa jajima iskljucila sam mikser. Dodala mekinje, kiselo mleko, protein u prahu i p.z.p. i spatulom promesala da se sve lepo sjedini. izrucila u silikonsku posudu 19x9cm i pekla na 210C/10' zatim smanjila na 180C i pekla jos nekih 20' Svakako se mora proveriti cackalicom da li je u sredinu peceno. Kolac kada sam izvadila iz rerne prevrnula sam ga na tacnu, tako d aje gornji deo posato donji i to je ustvari kora, zatim ide gusci deo koji je isti kao fil i skroz gornji sloj kao slag. 

Ne znam da vam kazem kako sam to dobila, ali kolac je fenomenalan. Mnogo se razlikuje od crvenog kolaca . Ustvari, dobila sam skroz jedan novi ukusan i primamljiv kolac koji je odusevio moje sinove i mene. Bratski smo ga podelili.

Da napomenem, trebala sam staviti u vecu posudu da se pece, jer se mase bas dobije dosta. Tako da ako imate neku posudu velicine bar 20x15cm bilo bi idealno.


12.02.2015.

AJVAR PROJA - Dr Dukan



Ko me prati, reci ce :"Opet proja!?"
Meni su se mekinje toliko svidele, da ja jednostavno svaki dan razmisljam sta se jos sve moze dodati u njih kada je dan za protein+povrce.
Ovo sam ispekla jos sinoc da ne bi bilo toplo za dorucak, jer me muci zeludac, pa izbegavam "topla testa".

Odmah da kazem da sam ajvar sama pravila. Inace ga uvek pravim sama, ali sam ga sada specijalno napravila za dukan. Izbegla sam ulje, przila sam ga u sopstvenom saftu i zacinila sa so, biber, crni i beli luk u prahu. Cuvam ga u frizideru, jer nema konzervansa. Odlican je!!!


- 100ml belanca (1 belance je ~ 30ml)
- 2 kasike ovsenih mekinja
- 150gr mladog sitnog sira 
- 1 puna kasika ajvara
- 1/3 kasikice praska za pecivo
- 100gr stisnjena pileca prsa

Sve sam fino smesala i ostavila da odstoji 1/2h. Zatim sam jos jednom promesala i usula u silikonsku tepsiju dimenzije 19x9cm. Pekla sam na 210C/30'
Da napomenem ja retko kad nesto dodatno solim ako smatram da ima dovoljno soli u nekim namirnicama. U ovom slucaju posoljena su bila pileca prsa i ajvar. Za mene je to bilo sasvim dovoljno slano, jer imam visok pritisak, pa mi se voda lako zadrzava ako konzumiram slano. Vi posolite ako mislite da to nece biti dovoljno. Za dorucak sam jela proju sa kiselom pavlakom sa 0%mm. Pojela sam pola proje i bilo mi je dovoljno.


10.02.2015.

CRVENI KOLAC - Dr Dukan



Opet nesto drugacije i interesantnije sa divnim ukusom jagode. Meni je ovo bio dorucak i mnogo mi se dopalo. Nece mi biti dosadna ova ishrana, uvek nesto novo jer ima velik izbor namirnica.

- 2 jaja + 1 belance 
- 2 kasike ovsenih mekinja
- 100ml zelea sa aromom jagode
- 200gr mladi sitni sir (moze i neki drugi do 2%mm)
- 1/4 kasikice praska za pecivo


Mozete slobodno da stavite 3 jaja ili ako necete zumanca onda stavite 100ml belanca. Mladi sitni sir sam stavila jer je on sam po sebi ukusa slatkog mleka . Zele sam zelela da stavim da bi dobila nesto novo. Sve zajedno je dobilo lep ukus i miris. Mnogo mi se dopalo.

Sve sastojke sam dobro izmiksala, usula u kalup i pekla na 210C/20 minuta. Vi svakako kada budete pekli, obratite paznju da se na cackalicu ne lepi smesa i onda ce biti peceno.


09.02.2015.

PALACINKE OD MEKINJA I BELANCA


Proteinski dan, ali eto treba i zobene mekinje pojesti, pa sam se odlucila da Se i ja oprobam sa palacinkom od mekinja i belanca. Bila sam skeptik i mislila sam da tu nista nece moci da izadje a da lici na palacinku, medjutim jako mi je drago da sam se prevarila. 

- 100ml belanca (ili 2 jaja)
- 2 kasike ovsenih mekinja
- 1 kasika gustina (onaj sto se kuva puding)
- na vrh noza prasak za pecivo
- 2 kasike mleka 2%mm

Sve sastojke sam izmutila sa penaricom i ostavila u frizideru da odstoji 1/2h. 
Pekla sam ih na teflon tiganju na slaboj varti. Dobia sam 4 fine tanke ukusne, ali ne bas idealnog oblika.

Eto meni jos jedan izbor za dorucak.

PUDING OD CHIA I GODJI



Vec nekoliko puta hocu da postavim ovaj recept, pa odustanem, jer mislim da je isuvise obican da bi nekog smarala sa njim. Ali evo, posto vec imam fotkice, bice i recepta. Ako nista drugo bar ce nekom dati ideju za neki desert.


- 30gr chia semenke  
- 20gr godji bobica  
- 100ml zele sa aromom jagode
- 100ml jogurta 2%mm
- 100ml mleko 2%mm
- 5gr lisnatog kelja u prahu (kale)

  Chia semenke volim da konzumiram svaki dan jer mi pomazu u mojoj borbi protiv opstipacije. Vise o chia semenkama mozete procitate ako kliknete gore na naziv koji je zadeljan drugom bojom.

*

Godji bobice koristim susene jer mi je lakse da ih cuvam. Jednu manju kolicinu potopim u filtriranu vodu i cuvam u frizideru, uzimam svaki dan po 20gr, a nekad i vodu u kojoj stoje po malo uzimam neovisno  sa tih 20gr bobica.



Prah od susenog lisnatog kelja (kale) sam pocela od skoro da koristim. Meni se ucinio idealnim jer mogu da ga mesam sa ovim pudingom u dane kada je povrce na redu.

Sve navedene sastojke uspem u blender i dobro sjedinim na par sekundi. Ponovim postupak jos 2-3 puta u razmaku od par minuta, da se ne bi chia semenke spustile dole i zalepile. Kada sam ih promesala, uspem ih u posudu i ostavim u frizider. Obicno ovo napravim danas za sutra. Uzimam u toku dana ili mi to bude kao vecera. Ja ovo obozavam i lepseg mi je ukusa nego sladoled ili puding. Chia semenke to sve fino stegnu i zaista je ukusno.



08.02.2015.

PROJA SA SPANACEM



Svakim danom me odusevljava proizvod nasumicnih ideja. Ne stizem da pregledam recepte drugih clanova na ovu temu, pa samim tim ne znam da li se ponavljam sa receptima. Meni jednostavno naviru ideje kada otvorim fijoke od frizudera, pogledam cega ima i ideje se radjaju. Tako je jutros nastala ova predivna proja za dorucak. 


- 2 jaja ili 100ml belanca
- 75gr spanaca zamrznutog
- 2 kasike ovsenih mekinja
- 50gr sitnog sira 2%mm
- 1/3 kasikice praska za pecivo (p.z.p.)

Opet nisam stavila so, ali vi ako hocete mozete. Laja sam razmutila zajedno sa otkravljenim spanacem, zatim dodala mekinje sa p.z.p. i na kraju ubacila na sir. Usula u silikonsku posudicu dimenzije 20x10cm. Pekla sam na 220C dok nije dobilo boju i dok nije prestala testo da se lepi za cackalicu. Mozda sam pekla ukupno 20 minuta.

Eto, to je bio moj dorucak. Uz to sam imala i kiselo mleko. Ova kolicina je bila za mene dovoljna da obavim dorucak u okviru pravila.



07.02.2015.

LANENE PLOCICE - Verica Popovic


Verica Popovic:

"-100g integralnog psenicnog brasna (ili speltinog)
-100g razenog brasna -50g ovsenog brasna -30g ovsenih mekinja -kasikica soli -pola praska za pecivo -1 kasika cejlonskog cimeta -2 kasike putera od suncokreta ( ili 20 g sirovof suncokreta) -malo susama -100g lana -2 kasike kiselog mleka -mlake vode Postupak: -sve suve sastojke pomesati, pa dodati kiselo mleko i dodavati vodu sve dok ne postane lepa masa za razvijanje -Ovo sto je na slici je pola smese (ostatak je u frizideru) -Razviti na pek papiru,prebaciti na drugi pek papir koji je u tepsiji i seci u priblizno jednake plochice -Peci na 180 stepeni 15 minuta"

Hvala Verici na divnom receptu




SPAGETE OD TIKVICA - Verica Popovic



Verica Popovic:

"Spagete od tikvica sa crvenim sosom od pechuraka,belog luka,susenog bosiljka
Spageti se naprave tako sto se sa ljustilicom za spagete izrenda tikvica i skuvaju se 3 minuta u supi,procedi i ispere pod mlazom hladne vode Sos: Na puteru se proprzi 3 chena belog luka,pa se dodaju pechurke, zatim tomato pelat, posoli se i doda susheni bosiljak. Kada krene technost da isparava dodavati po malo pileceg bujona (supe). Zachiniti po ukusu -Preliti preko spageta. Ja sam dodala chili sos sto mi je ostao od juche."

Hvala verici na divnom receptu