09.07.2015.

PIJANA TORTA - Tatjana Cukic


Jos jedan prelep recept od Tatjane Cukic. Ovo je vise neko dobro. Hvala ti Tanja za divan recept i obecavam da cu ga sto pre oprobati jer su torte moja uza specijalnost. 



Stara škola mišljenja kojoj pripada i moja majka, smatra da se tortom može zvati samo ono što je napravljeno bez brašna, pudinga, sode bikarbone, želatina, pavlake i sličnih ''novotarija'', sve ostalo može, ali nije torta nego kolač. I naravno, u svečanim prilikama, pravi se , jel'te torta, pa otud , za moj rođendan, iz kuhinje moje majke stiže

PIJANA TORTA smile emoticon

sastojci za kore:

8 žumanaca + 8 belanaca
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuvanje
200 gr mlevenih oraha

za fil:

200 gr putera
200 gr prah šećera
2 jajeta
80 gr čokolade za kuvanje
200 gr suvog grožđa
oko 1,5 dl ruma


Veče pre nego ćete praviti tortu, potopite suvo grožđe u rum, da ogrezne. Ne preporučujem eksperimentisanje sa aromom ruma i sl, jer je poenta da suvo grožđe nabubri i napije se alkohola a ne da torta dobije veštački ukus rum arome.

Kore: 

Umutiti dobro žumanca i šećer, dodati istopljenu čokoladu i orahe i na kraju pažljivo umešati sneg od belanaca. Ispeći jednu koru i kad se prohladi, preseći na dva dela, ili podeliti smesu i ispeći odvojeno dva dela, kako je kome lakše.

Fil:

 Umutiti puter i prah šećer, dodati jaja, mutiti pa dodati topljenu čokoladu. Odvojiti malo fila za premazivanje torte, u ostatak dodati oceđeno , nabubrelo suvo grožđe.

Filovati kore, odozgo premazati ostatkom fila i ukrasiti po želji. U mom slučaju, odozgo još i glazura od čokolade, jer.. čokolade nikad dosta grin emoticon



Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар