13.07.2015.

HLEB SA PRIRODNIM KVASCEM - Minin recept


Mina Mo je svojim sada vec bogatim iskustvom spremanja hleba sa prirodnim kvascem dovela svoj hleb do savrsenstva. Draga Mina Mo hvala ti na divnom receptu. Ako budem ikada pravila ovakvu vrstu hleba, zelela bi da i moj hleb ovako izgleda. Hvala Mina Mo !!!

Ovako to Mina Mo sprema hleb sa prirodnim kvascem

Hleb sa prirodnim kvascem, semenkama lana i suncokreta. Socan i 7 dana svez. Ovo je vec deseti zaredom i mislim da sam ga sad usavrsila 


Sastojci: 

200 grama startera (prirodnog kvasca od razanog brasna), 
100gr do pola mlevenih semenki lana, 
100gr do pola mlevenih semenki suncokreta, 
razano brasno, 
speltino brašno, 
20 gr soli, 
voda, (dodatno 0.3l kvasa ko želi).

Sa pravljenjem obicno pocinjem ujutru čim ustanem. Umešam početno testo i ostavim da odstoji preko dana. Popodne spremim kašu od semenki i navece umešam sve sastojke zajedno, tako da mi se hleb peče pred spavanje.

smile emoticSastojci: 200 grama startera (prirodnog kvasca od razanog brasna), 100gr do pola mlevenih semenki lana, 100gr do pola mlevenih semenki suncokreta, razano brasno, speltino brašno, 20 gr soli, voda, (dodatno 0.3l kvasa ko želi).Sa pravljenjem obicno pocinjem ujutru čim ustanem. Umešam početno testo i ostavim da odstoji preko dana. Popodne spremim kašu od semenki i navece umešam sve sastojke zajedno, tako da mi se hleb peče pred spavanje.

Ja sam moj starter kupila u radnji zdrave hrane i od tada ga već 10 generacija hranim i produžavam od hleba do hleba.

1. Ujutru na dan pečenja ili veče ranije:

pomešati prirodni kvasac sa 400gr razanog brašna i 400ml mlake vode u jednoj vangli. Testo se meša kašikom i prilično je retko. Vanglu zaviti u veliku kesu i ostaviti na toplom mestu 12 sati da se kiseli. Ako je prirodni kvasac jak i testo ima puno baloncica, može i kraće.
Semenke lana i semenke suncokreta samo kratko samleti, tako da im se polomi opna i potopiti u 0,3l zarejanog kvasa ili vode. Ostaviti da odstoji par sati, tako da semenke skroz upiju tečnost i nastane kaša.

2. Popodne na dan pečenja ili 12 sati posle prvog koraka:

u ukiseljeno testo dodati jos 200gr brašna po želji, 20gr soli, kašu sa semenkama. Promešati kašikom ili mikserom. Dobro je što ne mora da se mesi nego se samo promeša.Testo je mekano ali ne curi iz vangle samo. 
Obloziti posudu za pečenje pekpapirom (ja koristim okruglu posudu za testo za torte) i presuti testo u posudu. Neka vam testo dodje do pola dubine posude jer će još porasti. Ponovo stavite posudu u kesu i neka odstoji jos 1-2 sata.
Zagrejati rernu na 250C. Na dno rerne staviti posudu sa vodom, kako bi hleb bio pecen u vlaznoj okolini.
Staviti hleb u zagrejanu rernu. Posle 20 minuta smanjiti temperaaturu na 220C, pa posle sledecih 20 minuta na 180C. Tako peći oko sat vremena.

Kada izvadite hleb iz rerne odmah ga poprskajte vodom ili zavijte u mokru krpu, da bi korica bila fina. Nemojte ga odmah seći, neka odstoji još par sati, najbolje preko noći do doručka. Kucnite na dno hleba i ako zvuči šuplje, dobar je.

Samo jos da napomenem, da ovaj hleb treba da se tostira zbog kvasca!!!!

Нема коментара:

Постави коментар