31.12.2014.

PROJICE SA MOCARELOM I KULENOM


Sa ovim doruckom zavrsavamo dorucak u 2014. godini. Sutra je novi dan, nova godina, novi kalendar na zidu, nova neizvesnost u ovim teskim vremenima za mene i moju decu. Oprastam se od ove stare, ni malo teska srca. Mnogo mi je bola i tuge donela. Ni malo me nije mazila, niti pokusala da mi olaksa vec tesko breme koje vucem jos od 2013. 

Samo zelim da mojoj deci bude dobro i da im ne bude kao meni. Neka ih Bog cuva i pokaze im put, jer meni bas ne ide najbolje u poslednje vreme.

Toliko iskrenih i realnih zelja je u meni, ali nesto ili neko sve to minira, ali ne mogu da odustanem ili pokleknem. Moram zavrsiti zapoceto, pa kako mi Bog da. Dao je svima, pa ce valjda dati mojoj deci, pa i meni.


Moram priznati da nije bas ispalo kao sto sam ja zamislila. Najverovatnije sam trebala staviti vise mocarele da bi dobila ono sto sam zelela. Htela sam da se mocarela vidi i tegli kada se zagrize. Veoma malo se vidi a ne tegli se bas nista. Trebalo je 25gr mocarele na jednu projicu i onda bi bilo to sto sam ja zamislila.

- 2 jaja
- 30gr putera
- 1 kasika maslinovog ulja
- 80gr mocarele (a trebalo bi 150gr)
- 100ml mekinje od ovsa (zob)
- 50ml brasno od svetle heljde
- 50ml brasno od leblebije
- 100ml badem mleko
- 1/2 kasikice praska za pecivo (p.z.p.)
- so koliko vama odgovara
- 1cm kulena iseckanog  na sitne kockice 


Jaja izlupati sa penaricom. Dodati maslac sa sobne temperature, umutiti ga. Zatim dodati ovas, heljdu, leblebiju, mleko i ulje. Dobro promesati sa penaricom jer ce jos biti bistro. Ostaviti da odstoji 10 minuta, kako bi brasna upila tecnost.

 Za to vreme naseckati kulen na sitne kockice i mocarelu narendati na krupno rende. Kada je brasno upilo tecnost, dodati kulen, mocarelu i pzp. Sve polako promesati sa spatulom da se sve lepo sjedini.

 Masa treba da bude srednje gustine. Ne dovoljno retka da lako spada sa kasike, nego dovoljno gusta da tesko i polako spada sa kasike. To je najbolja gustina jer posle pecenja projice nece biti suve i tvrde. 

Ako je potrebno korigujte gustinu sa dodatkom jos nekog brasna ili mleka. Usuti ih u posude za mafine. Ja sam dobila 6 projica.

 Peci u zagrejanoj rerni na 210C/30'

Kao sto mozete da vidite na ovoj poslednjoj slici, testo je izuzetno rastresito.


26.12.2014.

HLEB SA MASLINAMA I KULENOM


Recept sam prilagodila za hrono ishranu, a ove namirnice sam upotrebila:

- 150ml bademovog mleka
- 80ml maslinovog ulja
- 4 jaja
- 220gr integralnog brasna
- 30gr tapioka
- 1/2 praska za pecivo
- 150gr fete
- 1 velika glavica crnog luka
- 100gr slanine
- 180gr kulena
- 20gr susenog paradajza
- 100gr crne masline
- 100gr zelene masline
- 2 pune kasike seckanog susenog persuna

Prvo sam isprzila slaninu, pa sam u tu masnocu dinstala luk.
Feta sir sam na krupno rende naribala
Kulen iseckala na sitne kockice
Suseni paradajz naseckala na sitno


Dalje je sve isto bio postupak kao sto pise kod originalnog recepta OVDE




BOZICNI SLOVENACKI KEKSICI



Ovaj divni recept sam dobila od Aleksandre Pecnik. Ja sma ga morala preraditi jer nam treba za hrono, ali uglavnom je radjen po osnovi njenog recepta.

- 120gr putera
- 50gr ulje od kokosa
- 200gr agava sirupa
- esencija vanile
- 1 jaje
- 50ml belanca
- malo soli (vrlo malo)
- 250gr brasna + da se dobije lepo meko glatko testo

Ja sam upotrebila brasno od punog zrna ali sam ga prosejala na sitno sito. To mi je bilo najmekse brasno.

Ubacila sam sve sastojke sa 250gr brasna i mikserom mutila nekoliko minuta. Masa je bila lepljiva i gusta. Posula sam radnu povrsinu sa brasnom, izvadila umuceno testo i polako uz dodavanje brasna mesila da dobijem meko glatko testo. Ostavila da se malo testo "odmori". Razvila oklagijom i vadila modlicama. redjala na pleh i pekla u zagrejanoj rerni na 180C/15'  Vreme ce mozda biti drugacije kod svakog, uglavnom bitno je da dobije lepu boju ali ne previse peceno da se ne isuse.

Meni su se posebno dopali, jer su jako lepo slozili mirisi vanile i kokosa.




A ovo je originalan recept, mozda vi uklopite drugaciju kombinaciju:

- 125gr putera
- 125gr prah secera
- vanilin secer
- 1 jaje
- 1 belance
- 250gr brasna
- malo soli







25.12.2014.

KINOA TESTENINA


Moji sinovi nikako ne podnose miris kinoe dok se kuva. Priznajem ni ja se nisam odusevila kada sam je prvi put kuvala. Toliko mi nije legao miris, da sam kinou bacila pticama, onao skuvanu. Ne znam da li su je bar one pojele, ali mi je nismo ni probali. Jos par puta sam skuvala ali odma sve otvorim da bude promaja. Zato sam se jako obradovala kada sam u prodavnici gde kupujem brasno i zacine, nasla testeninu od kinoe. Pise samo da ima dodatak sa glutenskim brasnom, sto se sasvim podrazumeva.
Kinoa je seme koje ne sadrži gluten, a vodi poreklo iz Južne Amerike, iz regije Anda. Ona je fantastičan izvor proteina, vlakana, vitamina B i gvožđa, a uz to sadrži i svih osam amino kiselina.Iako je sitnija od pirinča, ječma i pšenice, kinoa spada u žitarice neutralne boje i tvrde teksture, a po izgledu najčešće podseća na seme spanaća.Kada se kuva, zrno kinoe se vrlo brzo i u velikoj meri širi, nabubri, postaje mekše i pomalo hrskavo.
 Ukus se možda najbolje može uporediti sa integralnim pirinčem i kuskusom.Zapravo, teško je opisati rečima kakav ćete ukus osetiti, ali vredi je probati.
Vec mi dve nedelje stoji testenina, nikako da smislim sta bi spremila od nje, ili mi se nije zurilo zato sto mi se u nos uvukao miris koji mi se nije dopao.

Pravila sam namaz od avokado, pa sam odlucila da sastavim namaz i testeninu od kinoe i odlicno je ispalo.


- 100gr testenine od kinoe
- 10gr putera
- so

Testeninu skuvati uobicajeno. Ubaciti je u kljucalu posoljenu vodu. Kada se skuva, samo procediti, ne ispirati. Kada se osedila, pomesati puter sa testeninom i posle sve sjediniti zajedno sa namazom od avokada.






23.12.2014.

VECERA PRAZNICNA



Da bude lepse, drugacije i svecanije. Ja sam se odlucila za varijantu omlet sa brokuli. Eto, tek toliko da se ne osetite drugaciji dok ostali uzivaju u raznim djakonijama, a vas ceka lagan protein i neko zeleno povrce.


- nekoliko cvetova brokuli
- 200ml belanca
- 1 luk shalot 
- malo ulja
- so, biber
- zacini


Luk shalot iseckati na sitne kockice i na malo ulja proprziti posoljenog. Dovoljno je da postane staklast. Cvetovi brokoli na krupno rende narendati, usuti u ciniju zajedno sa przenim lukom, belancima, i zacinima. Pored soli i bibera dodala sam crni i beli luk u prahu, suseno seckano lisce zeleni i sve blago promesala. Usula sam u silikonsku posudu i pekla na 210C jer na mojoj silikonskoj posudi pise d aje to maksimalna temperatura. Peklo se dosta dugu, preko pola sata, jer ipak za belance treba jaca temperatura. Vidi s ekada je peceno jer sve bude lepo sjedinjeno. Izvadila iz rerne i prevrnula na tacnu. Preko sam poredjala paradajz da ukrasim jelku i posula sa susenim zelen liscem, ljutom tucanom paprikom i malo, nekoliko tackica senfa.



Ovakav omlet je veoma ukusan jer mu je proprzen luk i zacini dalo poseban ukus. Htela sam da stavim i kurkumu, ali je teglica skroz prazna. Lampioni od paradajza neka vas ne bude, to je samo ukras, znam da se za veceru ne jede crveno.


HLEB SA ZACINIMA - Verica Popovic



Verica Popovic se zaigrala sa zacinima, povrce i brasnom, i dobila je predivan hleb-pogacu. Ja jos uvek nisam odlucila da li testo gde ima jaja mogu da svrstam u hleb ili je to ipak pogaca. ovog puta cu ga ostaviti d abude hleb, jer ga je Verica tako nazvala.


Verica Popovic nam je opisala postupak spremanja ovog divnog hleba.

Sastav: 
- 2 solje od po 200 g speltinog brashna -1 kasika maslinovog ulja -sitno iseckana saka praziluka -kasikica sode bikarbone -1/2 kasikice soli -1 solja kisele vode ili kiselog mleka -2 kasike istopljenog putera -2 belanca -iseckanih nekoliko maslina -svezi origano i ruzmarin
Postupak:
-Praziluk se proprzi na maslinovom ulju da se lepo karamelizuje,ostavi se na stranu -pomesaju se brasno, soda bikarbona i so -u drugoj posudi se se umute kisela voda (kiselo mleko),istopljeni puter i belanca -pomesaju se obe smese -na kraju se doda praziluk, shaka iseckanog svezeg origana, a moze i kupovnog i iseckane masline -odgore sam posula svezi origano i malo ruzmarina radi arome -izlije se na papir za pecenje,oblikuje po volji ili ubaci u kalup za pechenje -pece se na 180 stepeni 40 minuta Jako je ukusan hleb jer spelta i karamelizovan praziluk daju slatkast ukus.Mozete koristiti i crni luk umesto praziluka.


Hvala Verici Popovic na divnom receptu i fotografijama.


RAVIOLI - Verica Popovic



Verica Popovic je bila vredna jutros i spremila je predivne raviole sa brokuli i sirom. evo sta kaze Verica kako ih je spremila:

" Testo je napravljeno od 
- 200g brasna (spelta i ovas)
- 2 jaja
- 2 kasike maslinovog ulja
- malo soli

Razvukla sam testo koliko sam mogla, mada moze i tanje, treba na 2mm

punjenje: 

- kuvani brokoli
- 1 kasika mladog sira
- 1 jaje
- cen belog luka 
- ruzmarin 
(sve izmesano sa seckom)

Ubace se u kipucu vodu na nekoliko minuta

na puteru se izdinsta slaninica i cherry paradajz i prelije preko raviola.

Eto to je to"


Hvala ti Verice na divnom receptu i predivnim fotografijama.


POGACICE SA SIROM



Najbrze i najjednostavnije pogacice. Mozete da ih imate tople za dorucak jer se za cas spreme a i brzo se ispeku. Imam vec jednu varijantu pogacica ali ove su brze. Mada ako hocete mozete pogledati i one druge OVDE


Najbitnije je da stavite sve u istoj meri 1:1:1

- 160gr putera
- 160 gr rikote
- 160 gr brasna (koje volite, neka bude mekse)

Sve zajedno zamesiti. Posuti brasno na radnu povrsinu i razvuci oklagijom. Najbolje je da bude testo malo deblje 2cm, onda budu iste kao zuzu pogacice. Ja sam ih pravila na drugi nacin, ustvari igrala se sa mojim pecatom. Ja sam pravila loptice velicine oraha ili ping pong loptice. Dobila sam 20 loptica i poredjala ih na pleh i sa pecatom pritiskala.

Stavila sam ih u zagrejanu rernu na 220C/20 minuta. Mozda vreme pecenja i temperatura nisu precizni za svaku rernu, ali vi se uklopite sa vasom rernom i strujom. 

Ja sam mislila da nece puno narastiti i da ce se videti pecat, ali eto, skoro da se ni ne vidi. Ali dobro, sada znam da vise necu praviti sa pecatom, a moji momci imaju divan dorucak da ponesu u skolu.

Ako ih pravite na 2cm debljine i vadite manjom casicom ili modlom, namazite ih posle sa zumancem i pospite ih sa susamom


22.12.2014.

MESO NA GRIL



I jednostavno moze da bude fino i ukusno. Ovo je spremano za veceru, ali moze da bude i za rucak, ako neko mosli d anece biti gladan do vecere sa ovakvim obrokom. Ako bi bio rucak, onda je dobro dodati i obilnu svezu salatu.

Ovo je polovina belog mesa pileceg, ali sam ga ostrim nozem rolala na cetiri duzine. mozda bi bilo pametnije da sam to fino pokazala fotografijama, ali bila sam sama u kuci, a taj deo posla ne moze da se istim rukama i slika i radi. Seticu se sledeci put da neko od moje dece sece , a ja cu fotografisati.

Gril sam ugrejala, uvek preko njega stavim aluminijumsku foliju, da ne moramo da peremo plocu pose svake upotrebe. Malo sam namazala foliju sa uljem, stavila meso, zatim meso takodje namazala malo cetkicom sa uljem. Posula sam preko namazanog mesa, so, biber, crni luk u prahu. Odozgo prebacila foliju i poklopila. Foliju uvek stavljam duzine otvorenog grila, da negde ne uprska gril priliko pecenja. 

Meso koje se pece na gril brzo bude gotovo. Ako ga ostavimo da se pece duze, jer volimo jace peceno, onda dobijamo na taj nacin suvo meso jer je izgubilo sve sokove. Dovoljno je da po izgledu zakljucimo kada je gotovo ispeceno. Meni je prvi znak kada se pojavljuju linije od grila, i tada jos vrlo malo ostavim da se dopece kako bi bila sigurna da je i sredina ispecena. Ako se meso vise ne cakli, bice suvo. Znaci, skidamo sa grila do jos ima socnosti meso.

Keleraba je samo ociscena i na krupno rende narendana. Mi niko ne dodajemo so ili ulje ili limun na kelerabu, jer svi je volimo ovako prirodnu kao jabuku. 



KEKSICI (za praznike)



Prva verzija nekog novog recepta za slatke keksice. Agava sirup je blaga varijanta i moze se lako prevariti, pa da testo uopste ne bude slatko.

- 150gr putera (sobne temperature)
- 2 jaja
- 1/2 kasikice cimeta
- 1/2 kasikice djumbir u prahu
- 1/4 kasikice anis u prahu
- 250ml agava sirupa 
- 100 ml badem mleka
- Integralno brasno (prosejano na sitno sito)
- 1/4 kasikice soli 



Ja sam sve usula u stoni mikser i mesila sa  dokatkom za gusto testo. Polako sam dodavala brasno dok je mikser radio na sporoj brzini. kada se sve sjedinilo, prebacila sam testo na radnu povrsinu i jos malo rukom mesila uz malo dodatka brasna. Testo treba da ostane meko ali da se ne lepi za ruke. Razvila sam ga oklagijom na 1/2cm debljine i vadila modlicama i redjala na tepsiju. Pekla sam na 180C/20min



p.s.keksi su za van restrikcije zbog agava sirupa. Ali ako stavite steviu, onda mozete posle dorucka da gricnete koji keksic...



21.12.2014.

BROKULI ZAPECEN



Vrlo jednostavan i brz prilog za rucak, a mogao bi i za sva tri obroka, ako bi se jos nesto dodalo ili doradilo. Ovog puta to je bila brza i laka varijanta. Cvetice od brokuli odseci pri samom vrhu, posuti so, biber, crni i beli luk u prahu i zaliti uljem od kostica grozdja. Lagano sve promesati da svugde prodju zaciji i poredjati u tepsiju. Odozbo redjati prepolovljene male paradajze. Staviti u zagrejanu rernu na 210C. Neka se krcka dok malo ne promeni boju, nekih 10-15 minuta.


EAT ME KREKERI



Moje igrarije su otpocele. Konacno pravi pecat da uzme stvar u svoje ruke. Za sada ce ovo samo da bude igranje kroz razna eksperimentisanja, ali volela bi da pronadjem puno novih ukusa od slanog do slatkog. Ovaj danasnji je slan i spreman je da momci doruckuju sutra. Nisam mogla da docekam da ih ne uslikam, a ovde je sada noc, pa fotke bas i nisu po mom ukusu. Ali nema veze, bice jos fotki, pa cu ih posle zameniti.


Ovo veceras je bilo ispitivanje terena. Nista ne znam o ovom testu ali logikom razuma, znam da tetsto treba da bude malo masnije da bi se oformio pecat. Radila sam ga kao kuglice, pa sam ih sa pecetom pritiskala. Prvo sam to radila na razvaljano testo pa sa casom vadila, ali nije mi se dopalo bas zato sto je sve bilo jednakih linija kao da su iz prodavnice. Zato sam se prebacila na ono imitiranje pravog zigosanja paketa na postu. Uspelo je i zadovoljna sam, ali ne znaci da vec sutra necu neku drugu varijantu uraditi. Pokusacu da prepricam kako sam napravila testo, jer nisam nista merila.


Ovde se puter pakuje u kutiji sa 4 zasebna. Jedan je tezine 112gr. Stavila sam ceo. Posto ce se puter sjediniti sa brasnom i nece biti masno testo, ubacila sam 50ml maslinovog ulja sa aromom paprike. Na tu kolicinu stavila sam jedno jaje, ali sam htela da se oseti i sir dok se gricka, pa sam ubacila 70gr rikote (toliko sam imala). Posolila po nahodjenju i posula malo samlevenog ruzmarina, jer ja ga obozavam. Imala sam malo (za dve pune kasike) red fife brasno (moze bilo koje drugo dozvoljeno brasno) , pa sam njega ubacila, a dalje sam nastavila da mesim sa integralnim brasnom koje sam prethodno prosijala (prosijala sam da mi ljuspice ne pojvare isgled keksica zbog pecata). Testo se jako lepo mesi jer je masnije i ne lepi se uopste za ruke. Kada sam ga zamesila gustine kao plastelin, poklopila sam ga cinijom i ostavila da malo "odmori". Posle 1/2h sam ga opet malo mesila i moje su igrarije pocele. Kao sto sam na pocetku vec napisala, pravila sam kuglice, velicine oraha i pecatom pritiskala kuglu dok se sa strane nije videlo testo. Polako sam ga skidala sa pecata i redjala na tepsiju. Pekla sam u zadrejanu rernu na 200C/20'  Vi ipak proverite koliko to traje u vasoj rerni, jer je bitno da ne zagoru, a mogu malo i okolo da dobiju tamniju boju. Ja sam bila nocas baksuz jer moja rerna nije pekla gore, ali to je uobicajen problem kod sviju nas u zgradi sa rernama, pa mi se vise ne da nervirati oko toga, vec posle pri kraju okrenem na gril da bar malo dobije boju.





Dorucak je bio ukusan, jer su krekeri bili preukusni. Iznenadila sam samu sebe 

- krekeri
- kefir sa chia semenkama
- humus sa pecenom paprikom
- paradajz
- malo crne maslinke

Opet bez mesa, ali tu je kefir i humus 




20.12.2014.

SVI MOJI PETNAESTOMINUTNI HLEBOVI


Ovde cu postaviti sve moje hlebove koje sam pravila za 15 minuta, ali svaki put sa drugim brasnom. Osnova za ove hlebove je za sve ista. Jedino treba povesti racuna o kolicini vode, jer ne upijaju sva brasta isto vodu.


- 300gr  brasno

- 1 kasika psilium

- 1/2 kasikice soli

- 1/4 kasikice prasak za pecivo

- 2 kasike ulja

- 300ml vode

Rernu sam ukljucila na 250C da se greje dok ne sjedinim testo, jer rerna treba da bude zagrejana onog momenta kad je testo formirano u veknicu. Znaci, brasna su nebitna, moze da se stavi i samo jedna vrsta. Pripremila sam tepsiju i na nju sam stavila papir. Usula sam 300ml vode u suve sastojke i brzo sam mesala rukom da dobijem cvrscu masu kako bi mogla mokrim rukama da oblikujem veknu. U mom slucaju nisam dodavala vise vode, bilo je sasvim dovoljno. Par puta sam pokvasila ruke da bi brzo oformila veknicu i dobro je sa vodom utapkala kao da se igram sa   glinom. Prenela na tepsiju i nozem izvukla nekoliko linija da ne bi pukao mnogo.

integralno brasno 


9 vrsta zitarica


speltino brasno


kamut brasno



NOVOGODISNJI TROMINUTNI KOLAC



- 5 ravnih kasika samlevenog badema
- 20gr chips od bele cokolade
- 3 kasike ulje od kokosa
- 4 kasike badem mleko
- 1 ravna kasika griz od proso
- 1 jaje
Sve dobro umutiti, usuti u siru solju i peci u mikrotalasnu na najjace 3 minute. Kada izvadite iz mikrotalasne odmah prevrnite na tacnu.
Ako volite sladje, vi zasladite

Ako je za restriktivni period onda izostavite belu cokoladu a mozete ubaciti izlomljene rogacolade. Recept mozete procitati OVDE  Ili samo ubacite mao stevie.






16.12.2014.

SCONSI BRZINSKI





Ovo je jedna od onih najbrzih i najjednostavnijih verzija izvedbi sconsa. Niti voli, niti mogu da provodim puno vremena u kuhinji, pa zbog toga uzivam u brzim receptima. Ispeceni sconsi su imali tezinu od 600gr. sasvim dovoljno za nas troje za dorucak.

- 15gr psilium (jedna kasika)
- 300gr red fife brasno (vi mozete koje god imate)
- 70gr maslac (sobna temperatura)
- 100ml kiselo mleko
- 100ml badem mleko
- 50gr stisnjene dimljene sunke (na sitne kockice)
- 1/4 kasikice soli (mozda i manje ako je slana sunka)



U ciniju usuti brasno i psilium, pomesati i utrljati maslac u to brasno sto bolje mozete. Napravite rupu u sredinu i u nju izrucite kiselo mleko i mleko i so koje ste prethodno dobro promesali i takodje ubacite sunku na kockice. Varjacom sve to lepo sjediniti i izruciti na radnu povrsinu malo posutu brasnom. Ne mesite nista testo, blago oblikujete kvadrat priblizno 16x16cm i debljine priblizno 3cm. Nozem isecite na 9 kocki i poredjajte na tepsiju. Odozgo svaku namazite sa kiselim mlekom koje ste razmutili viljuskom, a preko kiselog mleka susam postite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200C/25'

Ceo proces dobijanja sconsa traje od momenta spremanja, do momenta vadjenja iz rerne, nekih 35 minuta. Znaci, kada ste kuci i imate pola sata vremena, a volite sveze za dorucak, eto vam resenja. 

Naravno, mozete da testo oblikujte u krug i da secete u trouglove, mozete da vadite okruglom modlom... mozete kako god vam u tom momentu dodje ideja. I naravno sconsi mogu biti i slatki i slani i mogu razni dodaci da se ubacuju. Sve moze i sve je dozvoljeno. A isto tako mozete da ih spremate nekom dugom tehnikom pa da trosite vreme uzalud, a dodji cete na kraju do istog rezultata.