30.11.2014.

SAVIJACA od Cathy Cool




Savijaca je mnogo ukusna. Dopao mi se bas taj njen neobican ukus. Radila sam je potpuno po receptu od Cathy Cool, ali dobila sam skroz drugaciju savijacu od njene. Kod mene se ne vidi lisce od cvekle kao kod nje, a kod nje se ne vidi sir kao kod mene. Bez obzira na to, savijaca je jako ukusna i hvala joj na divnom receptu. Sutra cu probati da uradim po istom receptu ali po mome nahodjenju i onda ce mo videti da li ce nam liciti savijace.

Kompletan originalni recept mozete videti na OVDE 

PODVARAK



I konacno zeljno cekana sezona kiselog kupusa je docekana. Do duse kiselog kupusa ovde ima preko cele godine, jer se Amisi postaraju da ga ne usfali. Ali nama u kompletu idu zimsko doba i kiseli kupus. 


Nema lazi, nema prevare, oni su jedinstveni u svetu. Ne boli nas glava da razmisljamo da li ima aditiva ili neke druge hemije. Kod Amisa je sve apsolutno prirodno. 

Recept se nalazi ispod fotografija o Amisima.

















Najverovatnije da ga ja spremam na malo drugaciji nacin iz navike kako to na poslu radim. Za nas troje i jos je dosta ostalo, upotrebili smo

- 1kg ribanca
- 1/2kg dimljenog mesa
- 2 velike glavice crnog luka
- biber, zacini
- kasika ulja


Kupus obavezno operem jer naravno uvek je jako slan kada ga Amisi spremaju. Meso sam isekla na kocke i stavila u posudu da se posebno kuva jer ipak mesu treba mnogo vise vremena nego kupusu. Posto ovaj kupus ovde je prilicno zilaviji nego onaj nas, pa moram i njega da stavim posebno u malo vode da se probari. Za to vreme na sitno iseckam crni luk i stavim da se przi na ulju. Kada se zarumeni i dobije lep miris pecenog luka, sklanjam ga sa vatre. Meso se kuvalo sat vremena, a kupus nekih 20 minuta. procedila sam kupus, izrucila ga u posudu i usula przen luk i zacine. Od zacina sam stavila biber, crni i beli luk u prahu, kasikicu aleve crvene paprike i kasiku susenog vlasca. Meso sam iscedila iz vode ali vodu nisam bacila jer ce mi trebati. Kupus i meso sam izmesala i isrucila u tepsiju u koju ce se podvarak peci. Preko sam prelila vodom u kojoj se kuvalo meso. Vode sam usula da ogrezne kupus. U zagrejanu rernu na 240C se krckao podvarak dok voda nije ukuvala. Mislim da sasvim lepo mozete da vidite i na fotografijama kako je socan i fino ukrckan podvarak.


KOKOSOVO ULJE



Kokosovo ulje nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti, pristupačno je i potpuno prirodno. Prednosti kokosovog ulja dolaze od masnih kiselina i njihovih antimikrobnih, antioksidativnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava. Osim u kozmetici, kokosovo ulje se koristi pri lečenju različitih bolesti i u kulinarstvu.

Za one koji do sada nisu koristili ovu vrstu ulja, napomenjemo da se ne iznenadite kada u teglici vidite čvrstu belu smesu. To je prirodno stanje hladno ceđeno-ekstra devičanskog kokosovog ulja preko zime odnosno pri nižim temperaturama. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine je datum proizvodnje – podrazumeva se da je bolje da bude što svežije, ali i da nema nekakvih grudvica. Nemojte pristajati na druge vrste kokosovog ulja već kupujte samo tamo gde piše isključivo “hladno ceđeno – ekstra devičansko”.

Kokosovo ulje je vrlo korisno kod smanjenja težine. Vrlo lako se vari i pomaže u zdravom funkcionisanju štitne žlezde. Ubrzava metabolizam, smanjuje opterećenje pankreasa i telo brže sagoreva kalorije.

Ideje za korišćenje kokosovg ulja u ishrani
Dodajte kašiku kokosovog ulja u tiganj i pržite piletinu i povrće na niskoj ili srednjoj temperaturi. Zamenite biljno ulje kokosovim uljem za dezerte i pri pečenju.Napravite bogatu, kremastu domaću kokosovu toplu cokoladu. Dodajte kašičicu kokosovog ulja vašoj jutarnjoj šolji toplog čaja ili kafe. Rastopite malo kokosa preko toplih žitarica i pospite cimetom. Koristite kokosovo ulje i za palačinke, prženice ili vafle. Lagano propržite tortilje u kokosovom ulju i isecite na trake da biste napravili tortilja supu od piletine.
Deo teksta sam preuzela odavde

Utoljava glad - Iako kokosovo ulje zaista ima manje kalorija od svih ostalih masti, to nije glavni razlog zašto nam ono pomaže da regulišemo telesnu težinu. Važnije je to što kokosovo ulje utoljava glad mnogo bolje od svih drugih masnoća, a verovatno i od svih drugih namirnica. Kad dodate kokosovo ulje obroku, brže se zasitite i ne ogladnite između obroka, pa možete da duže izdržite a da ništa ne grickate.

Ovaj tekst ce mi biti smernica da moze u receptima sa kokosovim uljem da se procita i o njemu.

KINOA SA ASPARAGUSOM



Ovo je moje prvo jelo od kinoe, pa bi bio red da se prethodno nesto napise o njoj. 

Kinoa je žitarica sa Anda bogata proteinima, aminokiselinama i mineralima, koja ne sadrži gluten. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane. Ima laganu teksturu i jedinstven orašast ukus kad je skuvana. Ubraja se u žitarice, iako je u stvari reč o semenu biljke čiji je latinski naziv Chenopodium quinoa, a čiji „rođaci“ su cvekla i spanać. Ne sadrži gluten, pa je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije.


Kinoa je bila neizostavan deo ishrane drevnih naroda sa Anda. Ona je jedan od najboljih izvora posnih proteina. Proteini su esencijalni hranljivi sastojci za telo i igraju krucijalnu ulogu u rastu ćelija i tkiva, ali nisu svi proteini isti. Posni proteini sadrže manje od tri grama masti po obroku. 

Postoje dve vrste, crvena i bela kinoa. 

Pored toga što je bogata proteinima, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrži i lizin, aminokiselinu koja je važna za rast i obnovu tkiva. Takođe, bogata je manganom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i fosforom, kao i vitminima B i E, pa se preporučuje osobama koje pate od migrene, dijabetesa i ateroskleroze. 

Zahvaljujući posebno visokom sadržaju lizina, u tradicionalnoj ishrani južnoameričkih naroda, kinoa se preporučivala kao namirnica koja obnavlja snagu i organizam uopšte (posebno kod ratnika, rekonvalsecenata i onih koji su morali naporno da rade). 

Peruanski poljoprivrednici tvrde da je kinoa hrana budućnosti, jer je veoma hranljiva, a potražnja za njom je u svetu sve veća. 



Nina Topic je detaljno opisala kako se kuva kinoa. Zrno kinoe ima pomalo gorkastu opnu, koja je jako zdrava, ali nije baš ugodna za ukusne pupoljke. Ako kupujete kinou u rinfuzi pre upotrebe je dobro isperite da opna spadne.
Glavna mera za kuvanje kinoe je da na jedan deo kinoe idu dva dela tečnosti, što znači da će vam na jednu šolju sušene kinoe biti potrebne dve šolje vode ili bujona. Od jedne šolje suve kinoe dobićete tri šolje kuvane.
Pripremnje ove žitarice je veoma delikatan proces i ako je prekuvate postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu.
Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da lagano kuva 12-15 minuta.
Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbicama, kao zamenu za belo brašno ili kao kašu za doručak.


Mislim da je moj dorucak od kinoe i povrca veoma lak, jednostavan i brz. Od povrca sam upotrebila od svega po malo ali asparagus preovladava.

- asparagus
- luk sarlot
- bela luka
- pecene crvene paprike
- kasika ulja

Vi kolicine sami odredite po tome koliko mislite da pojedete. Luk na sitno iseckati i staviti na ulje da se malo prodinsta, dodati sitno seckan cesanj belog luka i cim pusti miris ubaciti iseckane asparaguse. Posoliti, pobiberiti i pustiti da se polako dinsta i ako treba dolivati po malo vode ili bademovog mleka. Kada je sve na pola omeksalo dodati ispecene i zacinjene crvene paprike iseckane na kockice. Ja uvek imam pecene i zacinjene crvene paprike u frizideru i uvek mi ulepsa obrok gde god da je ubacim. Samo ostavite da se jos koji minut sve zajedno prodinsta i to je to. Kinoa i dinstano povrce su odlican izbor za ove posne dane ko je na postu.


29.11.2014.

VERICINA PITA




Verica Popovic je spremila pitu sa kojom me je ocarala. Na prvi pogled vec izgleda drugacije od svih dosadasnjih koje sam videla, a i fotografija je isto fenomenalna.

VERICINA PITA 

- pakovanje heljdinih kora
- mlad sir
- 2 jaja
- praziluk
- 30ml maslinovog ulja
- so po potrebi
- 1 p.z.p.
- semenke za posipanje
- kisele vode po potrebi

Dve kore su stavljene skroz dole da bi sa njima mogla da se prekrije pita. A ostale kore su guzvane i umakane u smesu od sira, praziluka i kisle vode i redjane u tepsiju. Kada su sve kore i smesa utorseni, sa donjim korama se prekrije pita, odozgo namaze uljem i pospe semenkama. Peci na 180C/30' 



USTIPCI OD KALE (lisnati kelj)



- 4 lista kale
- 3 jaja
- 2 kasike brasna od leblebije
- 1 kasika speltinog brasna
- 50ml badem mleka
- so, biber, zacini

- 1/2 p.z.p.
Listove kale skinuti sa korena i skroz sitno iseckati ili u veliki blender izblendati. Ubaciti ostale sastojke i sve smesati. Od zacina sam stavila crni i beli luk u prahu i suseni vlasac seckani. Ovo moze fino da se pece u tiganju na malo ulja, ali ja sam pekla na elektricnom grilu jer nisam zelela da upotrebim masnocu. Vrlo je lepog i neobicnog ukusa. Meni se savrseno slagalo sa kefirom




28.11.2014.

MAKARONE SA PRZENIM KUPUSOM




Eto, jednostavno ne odolevamo przenom kupusu u svim oblicima i imalim izmenama. U ovom tanjiru je to onaj isti kupus  ali sa drugom testeninom i uz dodatak ulja i pinjola.

- 120gr makarona od kamut brasna
- 5ml maslinovog ulja
- 20gr putera
- pinjola za posipanje

Ovog puta sam upotrebila maslinovo ulje sa dodatkom ljute paprike, i mnogo je dalo lep ukus. Makarone sam skuvala na uobicajeni nacin i procedila. Kada su se dobro osedile od vode dodala sam im puter i promesala ih. Kupus sam pomesala sa maslinovim ulje i sve pomesala zajedno sa makaronama. Uz ovo jelo sam pila sok od sargarepe. Odozgo sam posula sa pinjolama i eto meni savrsen dorucak. 



27.11.2014.

TAGLIATELE SA KUPUSOM



Prakticno domacinstvo. Usteda na vremenu, idealno za zaposlene zene. Od jednog spremanja rucka, ako je spremljena dovoljna kolicina, onda moze da se obave tri obroka. Ovog puta je bas tako bilo kod nas. Za rucak je bio podvarak sa slatkim kupusom i piletinom . Kasnije  taj isti kupus sa dodatkom barenih belanca je obavio i veceru. Sutra dan za dorucak uz moju veliku radost je bilo savrseno sa testeninom.

- 120gr siroke testenine

Testeninu skuvati da bude skroz skuvana (pogotovu ako je deblja), procediti i pomesati sa toplim kupusom.


SLATKI PODVARAK



- 1 srednja glavica kupusa
- 2 kelerabe
- 2 crna luka
- 3 cena belog luka
- so, biber zacini
- 1/2 litre vode

Kupus sam naseckala kao za salatu (malo krupnije). Luk crni naseckala na sitne kockice, a beli luk na sitno rende narendala. Kelerabu na krupno rende narendala. Sve sam usula u serpu i dodala so, biber i ostale zacine koji meni odgovaraju. Usula sam vode i stavila da provri sve zajedno. Kada je provrlilo, smanjila sam temperaturu i kada je kupus spao izrucila sam u tepsiju. Odozgo poredjla posoljneo meso i stavila u zagrejanu rernu na 220C. Kada je meso bilo peceno i podvarak je bio gotov.

Ali to nije sve. Sutra cu za dorucak testeninu sa slatkim podvarkom. E, to mnogo volim.


RIBA TALAPIA






Najjednostavniji i najbrzi nacin spremanja ribe za veceru.
Posoliti je, zaciniti omiljenim zacinima i staviti u zagrejanu rernu na 220C.
Znamo da je pecena kada nestane vodica i dobije zeljenu boju po vasem ukusu.




26.11.2014.

SAMPINJONI PUNJENI TUNOM



Jos jedna brza vecera. 
Nista specijalno i nista posebno
Na brz i jednostava nacin priustite sebi interesantnu veceru
Drske od sampinjona, crni i beli luk,  iseckajte na kockice. Tunu iz vode dobro ocedite i pomesajte sa iseckanim sastojcima. Dodajte soli, bibera i seckanog zelen lisca i sve pomesajte. Napunite sampinjone sto vise mozete, poredjajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 220C dok voda ne ispari.

OMLET OD BRAON PECURKI



- 200gr belanca (6 belanca)
- saka grubo iseckanih pecuraka
- zacini


U ciniji pomesati belanca sa pecurkama i zeljenim zacinima. Ne mutiti belanca, samo ih ovlas sjediniti sa pecurkama. Namazati tiganj sa uljem i kada se tiganj zagreje usuti smesu. Neka ne bude na jakoj temperaturi jer treba sporije da se pece da bi uspela i gornja strana da se sjedini. Kada je donja strana pecena, uzeti drugi tiganj, namazati ga i ugrejati i preokrenuti brzo u njega omlet da bi se gornja strana nasla dole u tiganju. Kada je i donja strana pecena omlet je gotov. 


POGACA




- 50ml belanca
- 1,5dl kiselog mleka
- 2 kasike ulja
- 1/2p.z.p.
- so
- integralnog brasna

Zamesiti meko testo. Ostaviti da odstoji 15'. Razviti oklagijom i podeliti na 4 dela. Namazati uljem odozgo. Peci na 180C/20' ili koliko je to potrebno.




BRAON PECURKE PUNJENE




- saku iseckanog spanaca
- 1 kasiku domaceg majoneza
- zacini (biber, beli i crni luk u prahu, vlasac
Drske od sampinjona sam iseckala i pomesala sa iseckanim spanacem, majonezom i zacinima. Punila sam sa smesom pecurke.
Poredjane u tepsiji sam pekla u zagrejanoj rerni na 240C dok nije vodica isparila.

MAFINI SLANI



Posebno su mi se dopali jer testo skoro pa ima ukus hleba. Najverovatnije je to zbog kombinacije brasna. Mnogo mi se dopao ukus i verujem da cu ih cesto spremati.

- 1 celo jaje + 3 belanca (moze 2 cela jajeta)
- 100gr kamut griz (vrsta dozvoljene psenice)
- 100gr integralno psenicno
- 150gr sitnog sira
- 100gr putera
- 150ml bademovog mleka ili vode
- solja iseckanog spanaca
- so
- 1 p.z.p.

 Sve sastojke pomesati zajedno, ali sir na kraju da ostane vidljiv. 
Mozete razliti u tepsiju kao proju ili peci u kalupe za mafine. Peci na 220C/20' ili dok ne porumeni.


OMLET SA TIKVICAMA



- 1 tikvica (zucchini)
- 150ml belanca (4 belanca)
- so
- biber
- vlasac

Vrlo brzo i jednostavno. Tikvicu izrendati na krupno rende. Sjediniti belanca, so, biber, vlasac i blago promesati sa viljuskom, ne pretvarati u penu. Ja sam kasikom sipala u plitke silikonske modle i pekla u rerni na 200C dok nije gore dobilo pecen izgled kao sto se vidi na slici.

Nikako nisam imala volju za vecerom, ali me je ovaj nacin ipak privukao da obavim veceru. Pojela sam 3

USTIPCI IZ RERNE


- 100gr belanca (3 belanca)

- 100gr mocarele

- 80gr brasna integralnog

- so

- 1/2 p.z.p.

Od navedenih sastojaka zamesiti testo koje se lepi za varjacu. Ostavite da

 odstoji 15 minuta. Mokrim rukama vadite i oblikujte

loptice i pritisnite ih. Redjajte ih u tepsiju na papiru i pecite na 200C dok ne

 dobiju zlatnu boju. 

Ja sam dobila od ove mase 8 ustipaka.









AJVAR VENAC


Zao mi je sto nisam na vreme zapisala recept , a kasnije nisma mogla da s esetim sta sam sve stavila. Uglavnom bilo je dosta ajvara , a sve ostalo kao klasicna proja, samo umesto sira je bilo ajvara...