23.09.2014.

NAZDRAVLJE CORBA




Kada sam pocela da pripremam povrce, i videla cega sam sve naseckala, pomislila sam "e, nek nam je na zdravlje". Tako sam i odlucila da dam ime ovom jelu. Uvek mi stvara veliki problem napisati naslov gotovom jelu, a da se ne ponavljam. Nekad mozda naslov zvuci nepovezano, ali to bude moja trenutna misao koja se pretvori u naziv.

Danasnje jelo je trebalo da bude jako i sito jer moj sin ima rucak u skolu, a vecera u 18:30h kada i stigne kuci. Ako nema dovoljno mesa u obroku za rucak, on pocne da oseca glad posle 4 sata od rucka. Isto tako mu ponekad dojade meso i salata i bas zahteva nesto na kasiku. Eto tako je ovo bogato jelo nastalo danas.

- 1/2 glavice kelja
- 500gr mleveno govedje meso
- 1 veliki praziluk
- 2 ljubicasta luka
- 4 cena belog luka
- 1 velika zuta paprika
- 1 solja vlasca
- 1/4 solje zeleni lisca
- 10 susenih paradajza
- 2 susene crvene paprike
- 500ml samlevenog paradajza
- so, biber, zacini
- 10ml ulja


Praziluk ocistiti, oprati i naseckati na kocke (ne mora jako sitno). Staviti da se proprzi na ulju. Dodati na sitno seckan ljubicasti luk. kada se proprzilo ubaciti mleveno meso da se proprzi kako bi se lepo odvojilo od grudvica. Kelj iseci na tanke rezance, papriku zutu na kockice i suseni paradajz iseckati na sitno. Sve ubaciti i nastaviti da se dinsta dok ne spadne kelj. Zatim preliti sa samlevenim paradajzom, dodati i ostale sastojke, ako treba dodati jos malo vode tek toliko da sve ogrezne u vodi. Kadaa provri, posoliti, pobiberiti, staviti u prahu crni i beli luk i sta jos volite od zacina. Ja sam dodala i dva lista od lovora. Corba je skuvana kada je i kelj skuvan jer jedino njemu treba najduze vremena da se skuva. Pustila sam da se malo vise ukuva da bi bilo gusto zbog mlevenog mesa. Najbitnije je da je jelo jako ukusno i da su se svi ukusi bas lepo slozili, a i moj skolarac nije bio gladan, to mi je najbitnije. Dosta je izdasno, tako da smo svo troje imali sasvim dovoljno za svakog.


Ovaj recept se isto nalazi na portalu Magazin Za Sretnu Zenu



PRSTENI OD LUKA IZ RERNE



- nekoliko većih glavica crnog luka
- brašno
- jaje
- sitne prezle
- so
- malo mleka ili jogurta


Luk oljuštiti i iseći na kolutove, koji ne smeju da budu pretanki. Tako formirane kolutove luka uvaljati u prezlu, jaje, prezlu, jaje, prezlu. Poredjati papir u tepsiju i peci na najjace u rernu. Gotovi su kada dobiju lepu boju. 



KOTLETI SA PRAZILUKOM




Da li je praziluk rado viđen na vašoj trpezi? Kod nas jeste. Čak se trudim da ga ignorišem u prodavnici, jer bi mogla da ga spremam svakodnevno na bezbroj načina. Praziluk kao varivo je jako ukusan, ali ne "drži" dugo. Nekoliko sati i ponovo se osjeća glad kao da smo preskočili ručak. Danas sam udružila divno meko sočno meso i praziluk.

- 3 velika praziluka - 12 kotleta - 15ml ulja - so, biber, začini
Na vrelom ulju isječene kotlete proprziti sa obje strane. Dok se prže posoliti ih i začiniti sa biberom i crnim i bijelim lukom u prahu. To meso bude brzo gotovo jer je meko. Kada ste ga propržili sa obje strane, izvadite ga u činiju i ostavite po strani. U to ulje ubacite praziluk koji ste isjekli na krupnije kocke. Neka se prži dok ne spadne i ne posatne staklast. Ako niste mnogo posolili meso, trebaće da posolite i praziluk. Kada je praziluk postao staklast, vratite propržene kotlete u praziluk, promješajte, provjerite da li treba još začiniti ili doliti malo vode da ne zagori. Smanjite na slabiju temperaturu, poklopite i neka se krčka neko vrijeme dok se praziluk skroz ne istopi.
Oko ovog jela vam ne treba puno vremena jer zaista sve bude brzo gotovo. Nama odgovara jer je fino i sutradan za ponijeti. Čak mislim da je sutradan jos ljepše i sočnije.

HELJDINE SPAGETE BOLONJEZE



BOLONJEZE SOS 

- 2 glavice luka
- 500gr mlevenog mesa (po zelji)
- 1/2 litre pire od paradajza
- 3 cena bela luka
- so, biber,
- oregano
- 1/2dl ulja dozvoljenog

Luk iseckati na sitno i dinstati na ulju. Kada je postao staklast, dodati mleveno meso i sve zacine. Dinstati dok meso ne postane rastresito. Dodati paradajz i krckati na laganu vatru nekih 10 minuta.

Moze da se iskoristi za lazanje, spagete, kanelone, skoljke....


PUNJENE PECURKE



Rostiljska precurka je idealna za punjenje. Za mene one su savrsene. Siroke i plitke, dodju kao cinija u koju sasvim lepo moze mnogo povrca da se naredja.

- rostiljske pecurke ili srnjace 
- manji ljubicasti luk
- maleni paradajzi
- prokulice
- zuta paprika
- so, biber, zacini
- ulje 


Pecurke dobro ocistiti i skinuti im drsku. Precurke poredjati u tepsiju, a drske i svo ostalo povrce iseckati nesto na kockice, a nesto na polovine i cetvrtine. Sve staviti u ciniju, posoliti, pobiberiti, zaciniti, posuti uljem i blago promesati. Napuniti pecurke sastojcima i ubaciti u zagrejanu rernu na 220C. Peci dok vam se ne dopadne izgled pecenog povrca. Isto mozete znati da je gotovo sa pecenjem kada vodica od pecuraka sva ispari.





BOK CHOY KAO SALATA



Jedan od glavnih razloga zasto ja toliko volim bok choy je, jer  lako se vari i ne stvara gasove, sadrži dosta vitamina C, koji štiti od prehlade, sadrži betakaroten koji je dobar za vid i imunitet, bogat je kalijumom koji je važan za mišiće, nerve i srce ali i za probavu. Obozavam blitvu i nasla sam veliku slicnost po okusu sa ove dve biljke. U prodavnicama ima bezbroj vrsta bok choy ali meni je ova najdraza i psle svih isprobanih, ja sam se zadrzava na ovu vrstu.


Brza i jednostavna priprema. Obarim je u posoljeoj vodi da dobije jestiv ukus. Brzo se skuva, vec posle par minuta moze da se procedi. Kada se prohladi zacinim je maslinovim ulje, sokom od limuna i vrlo malo belog luka naribam, tek da se dobije smek, jer ja imam problem pa ne mogu bas mnogo belog luka da koristim, ali mi nedostaje njegova aromna. 

Kupim vecu kolicinu, obarim, zacinim i odlozim u posudu sa poklopcem, drzim u frizideru i koristim kao salatu ili kao prilog. Mozete da je koristite u sva tri obroka.



PLJESKAVICE SA ZUKINIMA (tikvicama)



Vecito razmisljanje, kako umanjiti kolicinu unosa mesa. Totalno sam se izverzirala po tom pitanju i svaka moja preskavica ima svoju vrstu povrca. Najbitnije mi je da po zapremini imam isti kolicinu mlevenog mesa i rendanog povrca. danas je to kombinacija meso+zukini.


- 1/2kg mlevenog  krtog mesa 
- istu toliku kolicinu narendanih zukina
- so, biber, zacini
- 1 puna kasika susenog seckanog vlasca
- 1/4 kasikice sode bikarbone


Nista posebno, nista specijalno. Meso i zukine sjediniti sa svim potrebnim zacinima (so, biber, beli i crni luk u prahu i vlasac). Sve dobro zamesiti, ostaviti u frizideru da odstoji 1/2h. Ove sam pekla na grilu, ali isto tako mozete d aih pecete u rerni. Nije potrebno dugo da se peku da se ne bi isusile, jer mleveno meso bude brzo peceno. Zukine namerno ne cedim od vode jer mi je ta voda potrebna da bi mi pljeskavice bile socnije.


zukini-tikvice




22.09.2014.

URNEBES



Ovo jelo sam spremila u vreme kada jos nisam dobro shvatila da jaja i mlecno ne idu zajedno.

Pekla sam u maloj tepsiji 20x20cm. Ali nije ni to bas malo, jer treba dosta materijala i za nju da se napuni.

- zukini
- mali paradajzi
- mlada mocarela
- badem mleko
- belanca
- so, biber
- vlasac

Isekla sam na kolutove zukine, paradajz i mocarelu. Redjala sam ih neizmenicno zukin+mocarela+paradajz. Mocarelu sam stavljala tek na svaki 4-5 put jer sam odmah videla da bi to bilo previse sira. Kada sam zavrsila redjanje, umutila sam 150ml belanca sa 100ml bademovog mleka koje sam posolila i pobiberila. prelila sam preko poredjanog povrca i odozgo posula vlasac.

Pekla sam na 220C dok nije belance pobelelo i dobilo odozgo braon boju. Ne znam koliko je vremena tacno proslo ali verovatno je mozda bilo sat vremena jer je trebalo badem melko da ispari i povrce je isto pustalo vodu. Izvadila sam iz rerne i ostavila u tepsiju da se prohladi, kako bi ga lakse i bolje sekla.

Ukus mi se mnogo dopao, ali bolje je kada se ubaci i malo dimljenog mesa da zamirise.

Ovo jelo spada u slozena jela, tako da nije bila greska sto je bilo belance i mocarela. S obzirom da smo jeli tada i nismo ga ponovili, znaci da nije bilo greske u spremanju jer moze ponekad da se sprema.






KUPUS SA PILETINOM



Jedna vrlo blaga varijanta obroka koji moze da bude rucak i vecera. Piletina nije imala masnocu, a ja sam joj dodatno poskidala svu kozu i kosti. Ovo je jedan vrlo ukusan obrok.

- svez kupus
- pilece meso
- crni luk
- beli luk
- vlasac
- so, biber
- malo ulja

Kupus sam zasekla sto dalje od korena, da bi izbegla tvrde delove koji nece da se raskuvaju ni posle nekoliko sati kuvanja (takve su ovde vrste kupusa).

Crni luk sam iseckala na sitno i stavila da se proprzi posoljen na malo ulja . Kada je bio staklast ubacila sam i meso da se i ono proprzi sa svih strana sa zacinima. Tek tada sam ubacila kupus koji sam isekla na krupnije. dinstala sam ga dok nije spao. Smanjila ringlu, usula malo vode, promesala i poklopila. Sve vreme dok nije bilo gotovo sam cesto promesala i dolivala po malo vode ako je bilo potrebno.

KUPUS SA ALEVOM



Kupus je bio toliko tvrd da nisam bas imala ideju sta bi sa njim. Jedino resenje mi je bilo da ga isecem i ubacim u lonac da se kuva dok ne omeksa. Nasekla sam crna i bela luka, posolila, pobiberila, ubacila vlasca , nalila vode da kupus ogrezne i kuvala na slaboj vatri dok nije skroz omeksao. Do tada je i voda dosta ukuvala. kada je bio skroz skuvan, ubacila sam kasikicu crvene aleve paprike i bas je bilo ukusno.



MESO SA POVRCEM



Ovo porce ovako kupim vec zapakovano, ali sam mu ja dodala kelerabu na kockice naseckanu. sargarepu nisam vadila, ali je nismo ni jeli.
Meso sam stavila da se proprzi na malo ulja sa svih strana, pa sam dodala spremljeno povrce, i suseni crni i beli luk u kockicama, so, biber, zelen lisce i jednu kasikicu pirea od paradajza. Nalila sam vode i na slabijoj temperaturi (laganoj vatri) kuvala dok se meso nije skuvalo. Jedna vrlo ukusna corbica sa mesom i povrcem.

p.s.sargarepu ne jedemo kuvanu....

SLATKI KUPUS U PARADAJZU



Moj sin me je vec nekoliko puta pitao da li moze da bude hrono bez kupusa, kelja, kale, karfiola, brokuli, kelerabe... Rekla sam mu ako mi napravi spisak koje dozvoljeno povrce zeli da mu kuvam, uslisicu njegove zelje. Rekao je da ne treba spisak jer je njemu dovoljno meso sa salatom od paradajza i krastavaca. Eto, tako bi moj sin da se zove da je on na hrono. Ali, cuti i pojede jer to su sve obroci koje on nosi u skoli, pa nema drugog izbora, ali akd dodje kuci, uvek izrazi zelju da mu spremim samo peceno meso ili pljeskavice, bez tog "glupog" povrca.

- kupus
- dosta crna luka
- dve kelerabe
- vlasca
- govedina na kockice
- so, biber
- beli luk

Sve sam to smestila u lonac, bez prethodnih dinstanja, prelila sa sokom od paradajza, poklopila i kuvala na slaboj temperaturi dok se meso nije skuvalo. U medjuvremenu sam proveravala ukus i dodavala to sto je trebalo da poboljsam ukus. Bilo je gusce nego uobicajeno, jer mu je paradajz dao gustinu. Od ranije volim kombinaciju paradajza i slatkog kupusa, tako da je po meni bilo veoma ukusno, a ni moj hrono sin se nije bunio.

KAJGANA SA SEMENKAMA



Nemam nista specijalno da napisem, a da vi vec to niste znali. Jedino sto ja koristim belanca iz tetrapaka pa su nekako drugacija dok se ispeku (kao da ispare). Razne semenke sam vrlo malo proprzila na tiganju i kada se kajgana ispekla, posula sam semenke odozgo i dodala vlasca jer ja mnogo volim taj miris. Obogatila sam kajganu i sa malenim paradajzima.

KALE SA MESOM



Ovo je meni jedan od drazih obroka. Da li zato sto volim kale ili jednostavno sve te kombinacije daju divan ukus, ali ovo je meni vrlo drago jelo.

- 10 listova kale (lisnati kelj) 
- krto meso na krupnije kocke
- 1 paprika sveza 
- 2 kelerabe
- so, biber
- zelen lisce seckano
- crni i beli luk
- so, biber, zacini
- kasicicu aleve crvene paprike
- malo ulja

Lisce kale pokidati sa korena i iscepkati na sitnije, crni i beli luk iseci na sitnije. Kelerabu ocistiti i iseci na sitne kockice. Papriku prerezati na pola i ocistiti od zila i semena.

Na malo ulja proprziti crni i beli luk i ubaciti sve ostale sastojke, naliti vodom i kada provri, smanjiti na slabu temperaturu, poklopiti i neka se kuva dok meso ne bude skuvano. Na kraju dodati kasicicu aleve paprike, promesati i jos kuvati nekih 10 minuta.



PECENO PILE




Da li ima ista lepse i sladje od pecenog pileta, onako u komadu? Ispeci i odmah tako toplo jesti, dok se jos kozica krska pod zube i sve mirise!

Najvise volim da ga ispecem bez ikakvih zacina i kerefeka. Samo posolim sa svih strana i ubacim u tepsiju koju nisam nista omastila, pa u rernu na 220C. Tako se to lagano krcka, i samo prebacim foliju bez ikakvog zatvaranja krajeva, samo onako preko da ne prska masnoca po zidovima rerne. Posle sat vremena sklonim foliju i pustim na istoj temperaturi da se pece dok ne vidim da se sve cakli i ima divnu zlatnu boju.

Pamtim da je moja mama kada bi gusku pekla, odozgo prebacila testo koje bi zamesila sa brasnom i vodom. Mozda zato volim sada kada je pile peceno samo posoljeno jer budi u meni secanje na detinjstvo kada smo jos bili zajedno srecni i bezbrizni ... 

DORUCAK ZA PONETI



Moje hrono dete kao da svako jutro igra lutriju. Nikad ne zna sta je poneo. Uglavnom je zadovoljan, ali ima dana kada nije bio bas raspolozen za moj izbor, a nije imao odredjenih zelja za svoj izbor. 

Svakodnevno se trudim da mu obroci budu totalno raznovrsni i nekad prodje i 20 dana da bi se neko jelo slucajno ponovilo. Ne rado ponavljam ista jela, ali ako se desi da bas specijalo zatraze, onda im ispunim zelju. Vrlo je interesantno kada ga pitaju sta mu je to u posudi, i kada im pocne objasnjavati, a najcesce ni on sam bas nije siguran sta se kako zove, uvek dobije komentar da oni to nikad nisu jeli. Tako isto i mene na poslu kada pocnu stranci da ispituju, a kada im objasnim, imam cesto osecaj da im tek onda nije jasno sta je to od kombinacija u pitanju. 

Dok sam im spremala ove interesantne sendvice vec sam se zapitala kako ce im objasniti sta je to i od cega je. Kada dodje kuci i kada mi isprica, ako bude zanimljivih komentara, ispricacu i ja vama.




SVINJSKI ODREZAK




Svinjske odreske sam kupila da bi ih ispekla na gril, ali mi s eucinilo da nece bas biti kao sto sam ja zamislila jer mi je delovalo malo zilavije, pa sam resila da preokrenem nameru i spremim odreske dinstane luku.

- 5-6 tankih odrezaka
- dosta crna luka
- 3 kasike vlasca
- ulje
- so, biber, zacini

Crni i beli luk na grubo iseci i ubaciti na vrelo ulje da se malo proprzi. Zatim dodati odreske isecene na vece komade. Sve vreme dinstati uz dolivanje vode ili supice od povrca. Ja sam imala supu od povrca, pa sam nju dodavala. Zaciniti po svom ukusu i tako dinstati dok meso ne omeksa.

20.09.2014.

LEBLEBIJA HLEBIC



Evo jednog divnog i neobičnog hljebica. Pekla sam ga u aparatu za "cake pops". Još uvijek mi naviru ideje šta bi sve mogla u ovom aparatu spremiti. Imam brašno od leblebije (humusa) i htjela sam da isprobam kakvo se testo dobije za hleb od njega. Izvrsno je i divno je mirisalo dok se peklo... 

- 2 pune kašike brašna od leblebije 
- 2 pune kašike integralnog brašna
- 1 puna kašika ajvara (moj je bio ljuti)
- 1 kašika seckanih crnih maslina
- 5gr praska za pecivo
- vode
- so 

Soli staviti vrlo malo jer je ajvar već svakako posoljena, a vode će trebati samo koliko da dobijete testo koje teško spada sa kašike.


Sve sastojke usuti u činiju i dobro izmesti. Količina je tačno dovoljna za 18 loptica. Da vas ne bi vaše brašno "prevarilo" pa da bude retko ili gusto, trebalo bi da dobijete gustinu istu kao za projice ili kao za knedle za paprikaš. 

Dok pripremate smesu uključite aparat da se zagrije. Kada se isključi kontrolna lampica možete da rasporedite tijesto u poluloptice. Da bi vam išlo brzo i lako, kašikicu kojom ćete vaditi testo obavezno svaki put pokvasite u času sa vodom. 


Tako vlažnom kašikicom već oblikujte nekakvu kuglicu i ubacite u poluloptu. Sve to radite brzo jer testo od toplote aparata momentalno počinje da raste. Neka vas ne zbuni što je količina testa veća od polulopte jer tako treba da bi se dobila loptica prilikom pečenja. 


Ako nema dovoljno testa onda gornja strana ostane polupečena, a donja hoće da postane tamno braon. Kada ste rasporediti tijesto, poklopite gornju stranu aparata i ne otvarajte narednih dva minuta. Gotove su kada se dobije lepa boja pečene korice.


Ovo testo isto možete samo redjati u tepsiju na papiru. Isto tako vadite kašikom, možete i da stavite u modle za mafine. Ja sam isto lepo pekla i u tosteru. Ako bi pekli u rerni, zagrijte rernu na 220C i brzo će biti gotovi, možda već za 5-10 minuta u zavisnosti koliko će testo biti debelo. Veoma su ukusni i mirisni i sutra dan su još uvijek meki.

KELJ KAO VARIVO



Ili kako ga mi jos zovemo cuspajz. Vrlo jednostavno i brzo jelo, a bas fino i ukusno, pod uslovom da nemate nista protiv lisnatog povrca kao moj hrono sin.

- glavica kelja
- nekoliko ljubicastog luka
- malo ulja
- so, biber, zacini
- supica od povrca

Ljubicasti luk iseci na kockice i staviti posoljenog da se dinsta u zagrejano ulje. Kada luk bude staklast dodati isecen kelj na krupnije kocke. Dinstati sa zacinima dok ne spadne. kada spadne, dolivati supicu od povrca i na slaboj vatri poklopljeno kuvati. Ne preterivati sa dolivanjem supice. Dolivate samo onoliko koliko je potrebno da kelj moze da se dinsta.

KALE SA PRAZILUKOM



Hrono rucak mora da sadrzi meso+povrce+salata. Meni najvise odgovara da sveze povrce pripremim kao salatu i to mi bude prilog, ali nekad pozelim neki kuvani prilog od povrca.
U hrono ishrani od povrca obavezno mora da bude u sirovom stanju cvekla, koren celera, sargarepa. Za vreme restrikcije NE KORISTIMO SKROBNO POVRCE, kao sto su, krompir, pasulj, grasak, kokuruz, boranija, bob... (sve mahunarke).Ali ostaje nam LISNATO POVRCE u koje spada kupus, blitva, spanac, kelj, kale, rastan... naravno sve vrste tih biljaka dolaze u obzir. Takodje rokistimo CVETNO POVRCE kao sto su, karfiol, articoka, brokuli.... Od PLODNOG POVRCA dozvoljeno je tikvice, paradajz, paprika, patlidzan, krastavac... LUKOVICASTO povrce je dozvoljeno sve.
Ja sam se danas odlucila za kale (ili kako ga u nasem narodu zovu "lisnati kelj") i praziluk.


- 3 veca praziluka - 10 listova kale - so - biber - 20ml ulja - zacini - voda

Praziluk oprati i iseci na krupnije kockice a kale oprati i pokidati sa korena lista. Ulje ugrejati i staviti praziluk da se dinsta posoljen dok ne postane staklast. Kada je praziluk dinstan ubaciti kale i dinstati dok ne spadne. Ja sam od zacina upotrebila biber, suseni vlasac, susenio lisce zeleni, crni i beli luk u prahu. Dodala sam 200ml vode i ostavila na slabijoj vatri poklopljeno da se krcka dok kale nisu skroz omeksale. Nama je ovo jelo bilo prilog uz peceno meso i salatu od pecene crvene paprike.

p.s. naravno ovako mozete spremiti prilog uz bilo koje drugo lisnato povrce


Ovaj recept i mnoge druge mozete pronaci na  Magazin Za Sretnu Zenu

SLATKI KUPUS SA MESOM



Nesto na kasiku. Zbog spremanja obroka za poneti, (a ima se mogucnost podgrevanja, u poslednje vreme bas cesto imamo rucak na kasiku, a vecera bude salata sa laganim proteinom (belo meso, riba, kuvana belanca...) 

Kupus je lisnato povrće koje koristimo preko cijele godine od slatkog do kiselog. Kod mene na poslu svi stranci znaju za sarmu i zaista je smatraju kao specijalitet i uvijek me pitaju šta ima u njoj kada je tako ukusna. Kada im kažem da su u pitanju samo tri sastojka, uvijek su u čudu i misle da krijem tajni sastojak koji mu daje taj specifičan ukus. Ja sam se za danas odlučila za slatki kupus sa mesom na malo drugačiji način. Željela sam da ga skuham u njihovim sopstvenim sokovima i uspjelo mi je.

- 3 glavice crnog luka
- pola glavice kupusa
- 500 gr mesa - kašikicu crvene paprike u prahu
- so (himalajska), biber, začini - kašiku sjeckanog sušenog paradajza
10 ml ulja od koštica grožđa (ili nekog drugog)

Luk isjeći na sitne kockice, posoliti i dinstati na ulju. Dinstajte na slaboj vatri poklopljeno da sačuvate njegov sok. Kada je luk postao staklast, meso isječeno na kocke ubacite da se i ono dinsta. Sve vrijeme držite pokopljeno. Kada je meso pustilo vodu, ubacite i kupus isječen na kocke. Začinite sa biberom, crnim i bijelim lukom u prahu (ako ih imate) i sjeckanim sušenim paradajzom. Na slaboj vatri dinstajte sve vrijeme poklopljeno. Kada je meso skuhano ubacite papriku u prahu i dobro promješajte.
Ako niste uspjeli da sačuvate njihovu sopstvenu tečnost, vi dolivajte po malo vode dok se sve to kuha.
Meni se jako dopao ukus jer se kupus nije raskuhao. Za mene je ovo bio izvrstan ručak. Ako bi upotrijebili bijelo meso, mogla bi da vam bude i večera.

Recept za ovo jelo i mnoga druga mozete procitati i na Magazin Za Sretnu Zenu gde sam njihov saradnik

HELJDINE SPAGETE II



Ovo je bila ideja u momentu. Najlepse recepte stvaram kada sam jako gladna. Tada mi dolaze u najezdi ideje, pa ne mogu da se odlucim koju cu pre realizovati. Cim se fino naruckam, sve ideje koje su cekale na red, nestanu u sekundi. To je isto kao kada idete u nabavku gladni ili siti. Gladni uvek kupite mnogo vise.

Spagete sam spremila po starom dobrom pravilu. U posoljenoj vodi sam ih kuvala da budu na pola skuvane, iskljucim ringlu, sacekam 2-3 minuta i tek onda ih procedim. Nikad ne ispirajte spagete jer onda nema nista od ukusa. Znam da mnogo veci kuvari od mene, uvek peru svoju testeninu, ja je ne perem, jer je nije prala ni moja mama, a ni baba Draga koja me je svemu sto danas znam naucila, pa nemojte je prati ni vi i videcete da ce vam biti mnogo ukusnije.

Ovde sam imala pecene paprike vec zacinjene, samo sam naseckala pileca prsa i dodala crne maslinke. Preko spageta sam prelila  kiselo mleko, odozbo ostalo i gozba je mogla da pocne.

Svaki put se iznova setim da pre hrono ishrane nisam doruckovala tacno 38 godina. Ziveo hrono !!!

18.09.2014.

PROJA URNEBES



Oni koji spremaju dorucak za poneti, svakog dana su u dilemi i vecitom postavljanju pitanja "sta poneti sutra za dorucak?". Nekad se izgustiramo sendvica na hiljadu nacina, a nekad jednostavno ne znam sta bi nam se vise jelo. Ja ovakve proje zovem "ciscenje frizidera". 

Znaci, zapocinjemo proces kao da ce biti klasicna proja (jaja, brasno, mleko), a zavrsavamo je sa svim dozvoljenim namirnicama za dorucak. Spremimo ciniju i pocinjemo proces stvaranja nase urnebes proje. Mozda bi ispekli 3 jaja, ubacite ih u ciniju. Uz to bi verovatno dodali i neku sunkicu ili pileca ili cureca prsa, iseckajmo ih na kockice i ubacimo u ciniju. Verovatno bi nam uz to jelo isla i sveza paprika. Iseckajmo je takodje na kockice i ubacimo sa ostalim namirnicama. Meni bi prijala i koja maslinka, iseckacu i nju. Slozeno je jelo, moze se i kiselo mleko dodati. Ali ja cu staviti ipak mleko od badema. Svakako bi uz sve ovo isao i hleb, a volimo i semenke za dorucak. Semenke su ubacene. Sme i puter. E sada smo dobili jednu kolicinu koja treba da se zgusne sa brasnom. Prvo ubaciti 2-3 pune kasike nekog griza, a ostatak neka ide po jedna kasika od svakog brasna kojeg imate. Ne smemo zaboraviti p.z.p. Brasna dodajemo dok ne dobijemo gustu masu koja tesko spada sa kasike. Eto, gotova proja, razliti je u tepsiju ili ubaciti u modle za mafine i peci na 220C dok lepo ne porumeni i ne bude u sredini pecena.

Vrlo lako i jednostavno. Zadovoljili smo sve potrebe dorucka, a imamo nesto drugacije od svakodnevnog. Sada cu sve to lepo da pretocim u recept

- 3 jaja
- 150ml naseckane sunke ili prsuta
- 150ml iseckane paprike 
- 100ml iseckanih maslinki
- 200ml bademovog mleka (moze voda)
- 150ml raznih semenki
- 50gr putera
- 150gr griza
- kasikicu p.z.p.
- brasno da zgusne

To je samo jedna od milion varijanti proje i projice. Ja sam ovu fotografiju slucajno uslikala. Bice jos sledeci put kada budem pravila neku urnebes proju.



LAZNE VESALICE



Mi smo od onih koji nemaju mogucnost da u stanu spremaju rostilj. Dovijamo se mi na razne nacine, iznesemo u toplijem periodu elektricni gril na teraju, ali i dalje to ne ispunjava sve mogucnosti rostilja, onog pravog kada ceo komsiluk zna kada se kod koga sprema rostilj. 


Meso, misic, sam isekla na plocice, posolila,pobiberila i poprskala uljem i seckanim liscem. Ostavila sam u frizideru da prenoci. Ispekla sam crvenu papriku, ocistila i isekla na sire trake. Meso sam pekla na elektricni gril. Kada je meso bilo ispecemo, na stapic sam nanizala meso i papriku.  


Znam, neko ce reci da nema vremena da se igra, ali eto meni uvek cini zadovoljstvo da mojim momcima pripremim i na oko privlacne obroke.

RAZANI BESKVASNI HLEB



Ovo je bila neka moja promasena tema ili se meni nije narocito sve ovo dopalo. Ipak privescu kraju ovu pricu o mom beskvasnom hlebu. On izgleda stvarno lepo za videti, nije ni ukus los, ali meni smeta sto je tvrd.


Nista nisam specijalno uradila. Usula sam tamno razano brasno u ciniju i semenke suncokreta i sa mlakom vodom zamesila ne preterano gusto testo. Pokrila ga krpom i ostavila na sobnoj temperaturi. Na svakih par sati kad se setim ja ga sa varjacom premesim. Tako je to meni stajalo sve do sutradan na sobnoj temperaturi. U jutro kada sam ustala vec je pomalo mirisalo na kvasac. Pustila sam da stoji jos uvek ali sam ga cesce obilazila i varjacom svaki put promesala. Kada sam zakljucila da je najintenzivniji miris kvasca, odlucila sam da stavim da se pece. 

Pre nego cu usuti u tepsiju za pecenje, usula sam so i dobro promesala. Namazala sam modlu za hleb sa uljem i posula je sa semenkama suncokreta sa svih strana, Izrucila testo, posula i odozgo semenke. Stavila sam da se pece na 210C jer je bilo u silikonsku modlu. Ne znam bas tacno da kazem koliko se to vremenski peklo, ali bilo je prilicno dugo, mozda cak i sat vremena. Nekoliko puta sam isprobavala sa drvenim stapicem za rostilj da li je sredina pecena. Kada se nije lepilo za stapic izvadila sam. Ostavila sam ga da se hladi i tek posle par sati sam ga isekla.


Nije bas mnogo narastao ali nije ni ostao ziv unutra. Prilicno je tvrd i suv. Mozda bi bilo drugacije da sam malo vise vode upotrebila. On je skroz jestiv i meni licno smeta samo sto je tvrd. Cak se ni ne rasipa. Posto ja koristim do maksimuma priliku da iskoristim mlecno u dorucku, odlucila sam se da uvece isecem kriske na kockice i pomesam sa kiselim mlekom. 

Na tu ideju sam se odlucila jer tako volim da jedem ovsene mekinje sa kiselim mlekom. Pomesam danas za sutra.

Ujutro je hleb "popio" kiselo mleko pa sam jos dodala i promesala, posula sa semenkama suncoktera i istuckanim semenkama bundeve (golice). Bio je to divan dorucak. Ostale kriske sam spremila u zamrzivac i sebi sam priustila ovaj divan dorucak jos nekoliko puta. 

Verujem da uz ovaj dorucak ide savrseno i slaninica przena 




OTVORENA PUNJENA PAPRIKA



Obozavam miris dok se kuva punjena "filovana" paprika. Ni jedno jelo kao ona ne mirisi. Cak se i djuvec razlikuje po mirisu, a u sustini imaju isti sastav povrca. Na poslu kada kuvam punjene paprike, jos nikad se nije desilo da neko kada ulazi u lokal ne naglasi:"Kako lepo mirisi punjena paprika." Cak sam i strance "navukla" na papriku i sarmu.


Ovo nam je brza varijanta punjene paprike
- 2 ljubicasta luka
- 2 paprike
- 1 patlidzan
- 2dl gustog paradajza
- 1kg mlevenog mesa (po izboru)
- vode
- so, biber, zacini

Mislim da se lepo vidi na slikama postupak spremanja. Iseckati luk, patlidzan, papriku. Prvo staviti luk u malo ulja da se dinsta, pa dodati patlidzan i papriku.


Neka se dinsta posoljeno i zacinjeno. Zatim dodati mleveno meso i mesati sve vreme dok se meso ne usitni. Zaciniti ako treba jos i na kraju dodati gustog paradajza. Trebalo bi da imate tecnosti od povrca i mesa dok su se dinstali. Ako vam se posle dodavanja paradajza cini da je gusto ili da nedostaje vode, vi dodajte koliko mislite da je potrebno. Ubacite i lovorovo lisce. Neka se krcka jos nekih 20'.