24.08.2014.

MEDALJONI


- 50ml belanca
- 150ml kiselog mleka 
- 30ml ulja maslinovog
- 10gr p.z.p.
- 1 kasika tapioka*
- 1 kasika razano brasno
- 1 kasika ovsenog brasna
- 2 kasike integralnog psenicnog brasna
- so himalajska



* tapioka   zamenite sa nekim drugim brasnom slobodno


Zamesiti testo od sastojaka. Neka bude dovoljno cvrsto da mozete lepo sa oklagijom da razvijete debljine 1/2cm. Sve ostalo postupite kao sto se vidi na fotografijama. Sastav je kulen i mocarela. U testu ima kiselo mleko a punjeni su sa mocarelom. Spada u slozeno jelo ali pojeli smo svako po 3 uz dorucak, tako da nije strasno pojesti jednom u par nedelja. Ja sam dobila tacno 12 medaljona ali sam od tog zadnjeg napravila paratha da vidim kako ce izgledati od ovog testa. Prelepo je.




_________________________

A ovako izgleda kada drugi prave. Hvala Bojani na poverenju!!!




20.08.2014.

PARATHA INDIJSKI HLEB (prvi nacin)








- 50ml belanca
- 150ml kiselog mleka 
- 30ml ulja maslinovog
- 10gr p.z.p.
- 1 kasika tapioka
- 1 kasika razano brasno
- 1 kasika ovsenog brasna
- 2 kasike psenicnog brasna
- so himalajska




Zamesiti testo od sastojaka. Neka bude dovoljno cvrsto da mozete lepo sa oklagijom da razvijete debljine 1/2cm..Kuglice pravite od maximum 100gr i razvaljajte ih u krug. Pecite na tiganju na slabijoj temperaturi 1-2 minuta sa obe strane. 
Ja sam ovo samo jednu probala da napravim od mog testa za medaljone i eto bas je dobro, odlicno je!!! 




16.08.2014.

OMLET SA BROKULI



Kada pomislim na vreme u nazad, baš i ne mogu da se setim da sam jela jaja. Možda u nekoj ranoj mladosti razne kajgane sa povćem, ali ni to nesto često. Toliko me jaja nisu privlačila da nikad čak ni za Uskrs nisam pojela ni jedno jaje. I onda mi se jednog dana dogodi HI i ja počnem da konzumiram belanca jer iz zdravstvenih razloga me žumanca nikako ne vole. 


Večerašnja varijanta je lagana i jednostavna. Upotrebila sam 

- 200ml belanca (~6 belanca)
- nekoliko cvetova brokuli
- so, biber
- po želji omiljeni zaćini
Obožavam ove silikone, jer uz njihovu pomoć sve moje želje se savršeno realizuju.

Na krupno rende sam izrendala brokuli i ravnomerno rasporedila u kalupe. U belanca sam dodala so, biber i samo bosiljak ovog puta. Za ove ovakve pipave stvarčice kada zelim da sve bude iste zapremine jer povrće hože nekad da sakrije belance pa kada se ispeku budu različite debljine. Ja koristim onu ogromnu pipetu u koju stane 50ml tečnosti i sa njom ravnomerno podelim belanca. Ta pipeta se ovde kristi uglavnom  kada pečete nešto u rerni i treba da prelivate sa sopstvenim saftom, idealna je za to, ali eto ja sam njoj pronašla jos mnoštvo praktičnih poslića.

(ovo samo da vidite koja pipeta)

Pekla sam na 210C/30'  Možda u drugim rernama to traje kraće ali kod mene ne može na jače jer moje silikonske tepsije mogu maximalno na 210C


Eto, to bi bio još jedan način omleta na interesantan način. Za decu je idealno.

14.08.2014.

KNEDLE OD MESA



Priznajem da ovakve knedle i na ovakav nacin nisam nikad pre hrono ishrane pravila. Od kako sam usla u hrono svakodnevno mi naviru silne ideje oko nacina spremanja da bi obroci bili zanimljiviji jer su i moji momci na hrono.

Ove knedle mogu da se naprave od svake vrste mesa, najbitnije je da nema masnoce. Vrlo jednostavno i brzo ih spremam, a to mozete inace primetiti u mojim receptila lakocu spremanja. 

Moj tata je meni uvek govorio da ne smem da ocekujem od ljudi da razmisljaju kao ja i da moram uvek da pristupim kao da to sto cu da im pricam prvi put cuju. Dok sam bila mnogo mladja mislila sam da sve sto ja znam i drugi znaju. To je bila posledica mog ranog odrastanja i naglog sazrevanja zbog gubitka majke. Sve sto su mi oci videle ja sam zelela rukama da stvorim i verovatno sam mislila da sva deca mog uzrasta tako gledaju na zivot. Tata je primetio da sam godinama daleko ispred mojih vrsnjaka pa mi je zbog toga skreta paznju da oni o zivotu ne znaju ni delic koliko ja znam i da nismo na istoj talasnoj duzini.

E, zato ja sada imam te posledice i uvek se trudim da nekom objasnim najjednostavije sto moze, a verovatno vise nema potrebe za time jer smo sada svi odrasli ljudi. Tako i nastaju svi moji obicni i jednostavni recepti iz zelje da me svi razumeju.

Za knedle odaberite bilo koji komad nemasnog mesa, ali uvek samo od jedne vrste zivotinje, jer se u hrono ne mesaju vise vrsta. Prvo obavezno sameljem meso na masinu za meso jer sam primetila da tako dobijem daleko kompaktniju masu. Kada sam samlela meso na masinu za meso, ubacila sam ga u blender da se dobro izmiksa i pretvori u masu koja lici na pastetu. Malo ide teze jer se meso brzo zalepi za zidove blendera ali iskljucim ga pa sa spatulom spustim prema dole. Tako ponovim nekoliko puta dok mi se ne dopadne kako je izmiksano. Od zacina stavim: so, biber, crni i beli luk u prahu i malo na vrh noza sodu bikarbonu. Izvadim iz blendera, stavim u neku posudu i mokrim dlanovima pravim malene kuglice kao veca tresnja. Kada sam ih oblikovala pustam ih u prokljucalu vodu, smanjim da polako vri i poklopim. One ce narastiti od sode bikarbone, ali ce kasnije da splasnu kada ih izvadite iz vode. Jako je bitno da ih oblikujete mokrim dlanovima da bi bile glatke. 

Univerzalne su i mozete praviti od njih kasnije sta vam dodje na mastu. Evo nekih od ideja

sa cuspajzom od vise povca


isecene na salati


sa satarasom i salatom od kupusa




POTAZ OD SPARGLE



Jos dok sam bila dete najteze mi je bilo da pojedem supu ili corbu. Ne znam sta sam vise mrzela, bistra jela ili kasiku. Uvek je mama govorila da mora da se pojede prvo nesto sa kasikom. Ja sam toliko bila antiprotivna na bilo koje jelo da mi je sama pomisao sedenje za stolom vec terala suze na oci. Ali moralo se pojesti sve sto se uspe u tanjir jer sam bila jako mrsava. Pronasla sam u skolskom kartonu da sam imala 17kg kada sam posla u prvi razred, Doduse posla sam sa 6 godina. I tako sam ja zamrzila sva jela sa kasikom i obecala sam sebi, kada porastem i budem sama odlucivala o tome sta cu jesti, nikad vise nista sa kasikom necu jesti. Tako sam sebi obecala i tako je ostalo sve dok nisam upoznala hrono. Jedino se nisam bunila da jedem sladoled sa kasikom.

Tako sada nastaju moji potazi jer znam da treba jesti povrce a ne mogu uvek da ga jedem kao bareno i prilog. Potaz je gusto spremljeno, pa nemam taj osecaj da jedem neku corbu. Otvoricu jednu posebnu stranu i tu ce biti svi moji potazi, jer osecam da ce ih biti jos jako punooo...

Juce sam ugledala divne tanke stabljike spargli i momentalno sam ih videla kako su postale potaz. Uzela sam samo 150gr da bi proverila da li ce mi se svideti, od onih koji su ostali sam napravila momcima spargle uvijene u slanini ali o njima drugom prilikom.

- 150gr obarenih spargli
- 150ml cedjenog soka od sargarepe
- 1 beba sargarepa sveza
- so

Spargle sam obarila u posoljenoj vodi ali tu vodu sam bacila. Spargle sam stavila u blender sa sokom od sargarepe i na najjace sam ih izmiksala. Sipala u tanjir i odozgo posula sa rendanom beba sargarepom. Nista lakse, nista lepse.



VARIVO OD POVRCA SA MESOM


Dok smo ziveli u Srbiju obroke smo spremali od sezonskog povrca. Tacno se znalo, kada sta jedemo u koje doba godine. Dok sam zivela u nemacku jos sam se i pridrzavala tog pravila, jer sam volela da kupujem povrce na pijace od okolnih mestana. Dolaskom u Kanadu to se sve promenilo i prestala sam da instiktivno pratim kad je vreme za koje voce i povrce. Na pijace ne pazarim jer mi to nije izvodljivo i retko imam priliku da se domognem prizvoda sa Kanadske farme. 

Zasto sam sve ovo napisala i zbog cega je bas ovakav uvod ovog divnog obroka? Htela sam da ga nazovem "prolecno varivo" jer me je instiktivno podsetilo da sam ubacila povrce koje kod nas stize tek u prolece. Ovde ga naravno ima preko cele godine, pa sam se odlucila da ipak dobije samo naziv "varivo".


Glavni krivac za ovo divno jelo je kale. Dugo nisam znala ni da li ga ima u nasim krajevima. Onda mi je jednog dana moja hrono drugarica koja zivi u Spaniji, rekla da ga je ona imala u Srbiji gde je zivela pre i da su ga zvali "lisnati kelj" 


- 5 velikih listova kale
- 2 glavice ljubicastog luka
- 3 kelerabe 
- 500gr mesa iz krmenadle
- 1 kasika koncentrat paradajza
- so himalajksa
- zacini
- kasika ulja od kostice grozdja

Mozda ste vec i primetili da ja uvek upotrebljavam ljubicasti luk. Kod kuce da, ali na poslu uvek onaj crveni ili crni kako ga jos zovemo. Meni svako jelo spremljeno sa ljubicastim lukom ima poseban ukus i ja ga jednostavno obozavam.

E pa da krenemo sa kuvanjem, vreme je!!!

Luk iseci na sitne kockice i staviti da se dinsta na ulju i malo soli, poklopljeno. Za to vreme oprati kale i kelerabu. Kale skinuti sa drske i iseci na krace trake, a kelerabu iseci na kockice 2x2x2cm. Kada je luk postao staklast dodati meso koje je nije bas iseceno na jako male komade. Kada je meso pustilo saft dodati kale i kelerabu i sve promesati. Ako treba dodati malo vode da ne bude bez tecnosti. Dodati zacine koje vi volite. Ja nisam puno stavljala zacina jer sam htela da ostane ukus kelerabe i kale, tako da sam samo ubacila kasiku pirea od paradajza i nalila vodom da ogrezne i malo bibera. Kuvala sam na slaboj vatri dok meso nije bilo gotovo. Keleraba je dala gustinu jer je dosta ukuvala.





12.08.2014.

MUSAKA SA GRILOVANIM ZUKINIMA


Musaka je neiscrpan izvor ideja. Izuzetno mnogo varijanti ima na temu musake. Koliko se secam svog tuznog detinjstva, mislim da je musaka bila moje prvo slozeno jelo na pocetku kuvanja. To je bilo zimsko doba i bila je sezona kiselog kupusa. Komsije su nam posle mamine smrti uvek nesto donosili, jer su najverovatnije saosecali sa nasim bolom. Tako je jednog dana bilo previse ribanca i trebalo je nesto smisliti sta sa njim. Otrcala sam kod komsinice koja je bila u svako doba dana i noci sprema da mi izadje u susret i pomogne koliko god je to moguce. Smislila je recept sa ribancem koji bi meni bio najlaksi... Ali o toj musaki cu specijalo jedan dan kada je budem pravila i fotkala. Spomenula sam delic ovoga jer svaki put kada je musaka na nasem meniju, ja ne mogu a da se ne setim moje prve musake u doba tuznog detinjstva bez nase mile mame.

Ova danasnja musaka je trebala da bude sa zutim tikvicama, onim istim nasim u Banatu, ali sam ipak nasla samo zukine u mojoj najblizoj prodavnici. Rucak je bio za cas gotov jer dok sam grilovala zukine, meso se dinstalo i sve je to bilo za cas gotovo.


Napisacu koliko sam ja cega stavila, a vi ako pravite, uklopite se sa svojim potrebama

- mleveno krto  meso 700gr
- 4 zukina (tikvice)
- 1 velika glavica ljubicastog luka
- so, biber, suseno lisce od zeleni
- 200ml belanca


Zukine oprati i iseci uzduz jer je tako lakse i brze raditi sa njima. Moja 4 zukina sam uspela da slozim u dva puta na elektricnom grilu. Dok su se zukini grilovali, ocistila sam luk i na sitno iseckala u seckalici. Meni je tako uvek brze i lakse kada kod kuce spremam hranu, jer na poslu sve moram nozem jer se tamo radi na veliko. Stavila sam u tiganju da se luk proprzi na malo vode i soli. Uvek je obavezno posoliti luk prilikom przenja jer samo tako ce se  dobiti onaj divan neodoljivi ukus przenog luka. Kada je luk postao staklast ubacila sam meso i sve zajedno mesala dok se nije svo meso razdvojilo i pretvorilo u kompaktnu masu. Dodala sam jos biber i zelen lisce i jos koji minut proprzila sve zajedno. Nisam dugo dinstala jer kad pusti vodu meso, onda je spremno za dalju obradu. Ja uvek radije koristim sokove od mesa, nego da kasnije dolivam vodu. 


Redjala sam ih u silikonskoj modli za veci hleb, dimenzija 14x22x7cm. Kao sto vidite na slici, prvo sam stavila zukine, pa red mesa, pa zukine i na kraju red mesa. Nekad zavrsavam sa povrcem a nekad sa mesom. Nema pravila, ali ovog puta sam imala 4 zukina, a zelela sam dva reda i zato je moralo meso da bude na kraju. Nista nisam pritiskala rukama, sve sam tako ostavila ovlas, samo sam preko prelila sa belancima. belanca nisam solila, niti icim vise zacinila, jer sam zelela da mi ova musaka bude sa sto manje bespotrebnih zacina. Bitno mi je bilo da dobiju osnovno (so i biber). 


Pekla sam na 210C zbog silikonskog kalupa. Kada se pojavila oko ivica zida pena, to je znacilo da su se belanca ispekla i musaka je mogla da se izvadi iz rerne. Ne znam da kazem koliko se tacno peklo ali sigurno je vise od 30' jer ipak za tu debljinu nije to mnogo vremena.




Zukini - Tikvice











KANADSKI HRONO BUREK

                                                                               


- 2/3 belog brasna
- 1/3 heljdinog brasna
- so da ne bude slano
- malo ulja maslinovog za testo
- mlake vode da se dobije tvrdje testo

Zamesiti tvrdje testo od sastava i ostaviti testo u 
najlonu da se 
odmara najmanje 30'. Odlucila sam se da razvijem kore na masini za testeninu. Uspela sam do najtanjeg da razvijem. Dalje sam sve postupala sa testom kao da sam rukom teglila, ali je ovaj put burek napravljen prazan i poprskan izmedju svakog reda sa vodom i maslinovim uljem. Kore su ispale savrsene, ali i dalje je previse heljdinog brasna. 




                                                                           

11.08.2014.

POTAZ OD ARTICOKE


Mnogi ce reci "Ja ne volim articoku, niti bilo sta od nje". Sto se mene tice, ja je volim i kad pomislim na nju, ne mogu da se odlucim sta bi tog dana spremila od nje. Danas je bilo lako i jednostavno jer sam nasla u prodavnici articoke bas kakve meni odgovaraju. Ocistila sam ih i upotrebila belu sredinu. Stavila da se obari u zacinjenoj vodi. Nisam puno vode usula, samo tek toliko da ogreznu komadici articoke. Inace, kad barim povrce, volim odmah da ga zacinim jer onda bude mnogo ukusnije. Neke vrste povrca posle kuvanja ne mogu nikako da dobiju ukus zacina, iz tog razloga , ja ih obavezno zacinim prilikom kuvanja. Kada su se obarile, ubacila sam ih u blender ali sam vodu sacuvala, da bi je polako dodavala u blender, dok ne dobijem zeljenu gustinu. Dok su se barile ubacila sam so, crni i beli luk u prahu. Kada sam ih blendala dodala sam jos pola kasikice kurkume i sok od limuna da dobije samo kiselkast ukus. 



KIFLICE SA FIFA BRASNOM



-100ml belanca

- 3dl kiselog mleka


- 60ml ulje od kostica grozdja


- 25gr prasak za pecivo


- so himalajska


- 100gr speltino brasno


- ostatak zamesila sa fifa integralnim brasnom

To brasno je bas lepo i mnogo mi se dopalo. Lepo se radi sa njim. 


Punila sam kifice sa rikota sirom i seckanom 


prsutom. Namazala ih sa belancem i posula susamom. Pekla sam ih na 220C




Red fife se smatra najstarijom sortom psenice u Kanadi. Doneta je i posejana 1842. godine. Dugi niz godina je ova sorta padala u zaborav, ali u poslednje vreme postala je veoma popularna kod pekarskih zanatlija bas zbog svog izuzetnog ukusa i visokog glutenskog sadrzaja. 





10.08.2014.

KELERABA PAPRIKAS


Nesto novo, nesto staro. Paprikas je omiljeno jelo u svim domovima, ali kao sto ga u Vojvodini umeju skuvati, nema mu na daleko premca. Do sada sam nekoliko puta spremala gulas za hrono rucak, ali danas smo pozeleli nesto drugacije ili smo se mozda uzeleli naseg neodoljivog paprikasa sa piletinom. Ideja je  bila izvrsna a trud se visestruko isplatio. Svi smo srecni i zadovoljni.

-  dve velike glavice ljubicastog luka
-  desetak malih karabataka
-  3 vece kelerabe
-  so 
-  zacini razni
-  kurkuma obavezno

Luk ocistiti i iseci na sitne kockice, ubaciti u serpu sa malo tople vode. Dinstati posoljen luk dok ne postane staklast. Dok se luk dinsta, meso od bataka skinuti sa kosti i iseci na krupnije kocke. Ja uvek kupim batake bez kosti i samo ih presecen na 2-3 dela. Ubaciti ih u luk da se i oni prodinstaju. Kod se dinstaju dodati zacine koje volite. Ovog puta sam dodala so, biber, beli i crni luk u prahu, kasiku seckanog pecenog luka (gotov kupljen), kasiku susenog crnog luka na kriske, seckan suvi vlasac i zelen lisce. Po malo sam dodavala vodu tek toliko da ne zagori. Dok se meso dinstalo, za to vreme sam ocistila kelerabe i isekla sam ih na kriske kao krompir za paprikas. Ubacila sam ih u meso i jos mao sve zajedno distala. Pre nego cu naliti vodom stavila sam kasikicu kurkume umesto crvene mlevene paprike za klasican paprikas. Sve lepo promesala i dodala vode samo koliko da ogrezne sve. Kada je provrilo smanjila sam na slabiju vatru i ostavila da se krcka dok nije meso bilo skuvano. 
Keleraba brzo bude skuvana ali njoj nista ne moze da bude dok se meso ne skuva, nece se raspasti jer nije kao krompir.

Jako nam je drago da smo dobili tako divno jelo, koje podseca na paprikas ali je u istom momentu i sasvim drugacije ali divnog ukusa. Da je moj dragi tata ziv, mnogo bi mu se svidelo ovo jelo, jer on zadnjih 60 godina svog zivota nije jeo krompir uopste, jer mu se ogadio u II sv.ratu i vojsci.




08.08.2014.

SALATA OD SARGAREPE


- manju solju beba sargarepe 
- kasiku susama
- svezeg lisca celera
- kasiku maslinovog ulja
- limun
- biber

Sargarepice izrendati na tanko ili u blenredu samleti. Iseckati na sitno lisce od celera. Iscediti sok od  limuna. Sve ostale sastojke smesati. So nisam zaboravila, ali nekako ne ide mi uz svezu sargarepu.




POTAZ OD SPANACA I BELANACA

Potaz od spanaca i jaja sam napravila vrlo jednostavno i brzo. U vrlo malo vode sam stavila da provri sitno iseckano 100gr spanaca. kada je provrilo ubacila sam 60ml belanca (2 belanca) i zacinila sa malo soli, bibera i crna i bela luka u prahu. Sve to sam usula u blender i dobila sam divan ukusan potaz.



SALATA OD KELERABE



Za salatu od kelerabe sam kelerabu iseckala sa spravicom za povrce i odozgo samo dodala narendane sargarepe na sitno. Nista drugo nisam dodavala jer volim svezu kelerabu. Ko voli moze da je zacini kao i svaku drugu salatu.


NAMAZ OD LEBLEBIJE (humus)


 Namaz od leblebije se brzo spremi ako volite domaci. Svako ga sprema na svoj nacin. Kada kuvam leblebiju, u vodi u kojoj se kuva, vec posolim i zacinim po ukusu. Dodam standardno so, biber, crni i beli luk u prahu, seckano lisce od celera, malo pecenog crnog luka. Kada je leblebija skuvana procedim je ali vodu u kojoj se kuvala sacuvam malo da imam da podesim gustinu namaza ako je to potrebno. U blender stavim skuvane leblebije, pre kuvanja to je bila manja solja leblebije, ubacim kasiku tahinija, malo maslinovog ulja, nacedim limunovog soka i vrlo malo belog luka svezeg samo da dobije aromu. ukljucim da se miksa i ako je previse gusto dodam malo vode u kojoj se kuvalo. Ohladjeno drzim u frizideru i ne znam koliko je rok trajanja jer to se kod nas brzo pojede 



Nadovezacu se na ovaj recept jer je ovde razlika samo u dodavanju pecene crvene paprike. U blender zajedno sa leblebijom ubacim da se miksa i jedna crvena pecena paprika, ociscena od semena i ljuske


Kombinacija sa pecenom paprikom je pun pogodak, jer taj prepoznatljivi miris pecene paprike, daje posebnu notu, ovom vec samom po sebi divnom namazu.


05.08.2014.

HLEB KAO MAFINI




Danasnji hleb sam pravila na ovaj nacin, samo iz radoznalosti da vidim kakav ukus se dobije kada se stavi mnogo vrsta brasna i semenki. Nisam merila u grame pojedinacno, nego sam izmerila sve ukupno pre nego sam pocela da dodajem vode. Mase je bilo 710gr a vode je stalo tacno 1 litar. 

- 1litar vode
- sok od jednog limuna
- 1 pecivo prasak
- 100ml ulje (hladno cedjeno)
- 1 kasicica suvog bosiljka
- 1 kasika krupno naseckane golice (seme budeve)
- 1 kasika seme suncokreta
- 3 kasike mleveni lan
- 2 kasike psyllium
- 1 kasika quinoa
+ 1 kasika teff brasna
+ 1 kasika kamut brasna
+ 1 kasika brasna crne heljde
+ 1 kasika tamnog razanog brasna
+ 1 kasika brasna od spelte
+ 1 kasika fifa brasna
- 2 kasike pecenog crnog luka
+ 1 kasika bademovog brasna
- 1 kasikica himalajske soli

Brasno sipati punu velikom kasikom za supu.  

Jednostavno sam sve osim vode pomesala, ukljucila stoni mikser na sporu brzinu i dodavala polako vodu da dobijem masu ali guscu dosta od mase za palacinke. Sacekala nekih pola sata da brasna upiju potrebnu kolicinu tecnosti i posle dodala jos vode da masa bude gustine koja tesko spada sa kasike.

Pekla sam u silikonske modle za mafine ali i u kalupe za hleb kao tanku pogacu. Stavila sam u hladnu rernu i ukljucila na 210C. Nisam bas gledala na vreme, ali mislim da se peklo negde 30' Uglavnom pekla sam dok se nije lepilo za cackalicu kad zabodem po sredini mafina.

Vi mozete da upotrebite i samo jednu vrstu brasnu, nebitno je, a psyllium mozete da izostavite i umesto njega dodate 2 kasike ovsenih mekinja.